Emdr terapi’de doğru bilinen yanlışlar

Emdr terapi’de doğru bilinen yanlışlar

*Bu yazı klinik deneyimlerim sonucu EMDR hakkında danışanlarımdan gelen sorulara hitaben yazılmıştır. Yararlı olması dileğiyle.

EMDR terapi;

Sadece travmalara yönelik bir yaklaşımdır: EMDR terapi dünya çapında Akut Stres Bozukluğu’nu önleme ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu’na danışan merkezli olarak kısa sürede çözüm bulmasıyla tanınmıştır. Yıllar içerisinde terapi yaklaşımı gelişim göstermiş ve şu anda travma başta olmak üzere; obsesif kompulsif bozukluk (OKB), depresyon, kayıp ve yas, alkol ve madde bağımlılığı, kumar bağımlılığı, anksiyete bozuklukları (panik atak, sosyal anksiyete, performans kaygısı vd.), vajinismus, fibromiyalji gibi pek çok psikolojik rahatsızlığın çözümünde etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Seanslarda hipnoz kullanılır/hipnotik bir terapi yaklaşımıdır: EMDR Terapi’de bireyler hipnoz altında değildir. Bireylerin tüm seans boyunca bilinçleri açıktır.

EMDR anıları siler: EMDR Terapi yaklaşımında anıların silinmesi söz konusu değildir. Size rahatsızlık veren anılar (örn: afet, kaza, taciz veya istismar vd.) göz hareketleri, ses dalgaları ve titretişimle duyarsızlaştırılır. Özetle sizi rahatsız eden anıları hatırladığınızda negatif/olumsuz bir duygu hissetmezsiniz. Dolayısıyla yaşamınıza sağlıklı bir şekilde devam edebilirsiniz.

Bir seansta sonuç alınır: EMDR terapi literatürde “hızlı terapi yaklaşımları” kategorisinde bulunsa da bir seansta problemlerinizin çözümü söz konusu değildir. Ancak daha önce travma deneyimi yaşamamış bireylerde iki ya da üç seansta çözüme ulaşıldığı bulguları bulunmaktadır.

İleride kalıcı bozukluğa sebep olur: EMDR terapiyle başarıya ulaşan bir problemin gelecek aylarda veya yıllarda kalıcı bir rahatsızlığa veya semptoma dönüştüğüne dair bir bilgi yurt içinde veya yurt dışında hiçbir çalışmada tespit edilmemiştir. Ancak EMDR terapi uzmanlık gerektiren bir terapi yaklaşımıdır. Seans alacağınız uzmanın yetkinliğini sormak, diploma veya sertifika isteyebilme hakkına sahipsiniz.

İlaçla beraber kullanılmaz: EMDR terapi hem ilaçla hem de ilaçsız yürütülebilen bir terapi yaklaşımıdır. Bireyin seansa gelmeden en az iki saat önce ilaç almaması tavsiye edilir. Bu sorumluluk bireye aittir.

Yalnızca yüz yüze ortamlarda uygulanabilir: EMDR Terapi kullandığı teknik ve yöntemler sayesinde hem yüz yüze hem de online ortamlarda uygulanabilmektedir. Online terapi seanslarında bireylerin kullanması gereken bazı akıllı cihaz uygulamaları mevcuttur. Bu uygulamaların bireylere tanıtılması ve kullanımının öğretilmesi uygulayıcının sorumluluğundadır. Ülkemizde pandemi sürecinde ve afetlerden sonra (deprem, yangın, sel vd.) hem yüz yüze hem de online olarak pek çok EMDR seansı gerçekleştirilmiştir. Seansların etkililiği yapılan akademik çalışmalarda kanıtlanmıştır.

Bu makale 1 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Emir Tufan Çaykuş

Dr. Emir Tufan Çaykuş, lisans ve yüksek lisans eğitimini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde tamamlamış ve Uzman unvanı almaya hak kazanmıştır. Ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalında Doktora programını başarıyla tamamlayarak “Doktor” unvanını almıştır.   2017-2021 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde Dr. Öğr. Gör. olarak hizmet vermiştir. 2021 yılından itibaren ODTU KKK’de Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’nda Dr. Öğr. Gör. olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Bunun yanında kurucusu olduğu Ankara ilinde bulunan “Yaşam Boyu Psikoloji, Eğitim ve Danışmanlık” merkezinde uzman kadrosuyla birlikte ruh sağlığı hizmeti çalışmalarını sürdürmektedir.   Bireylerin yaşamlarına yararlı dokunuşlarda bulunmak amacıyla; travma, travma sonrası tepkiler, bağlanma ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dr. Emir Tufan Çaykuş
Dr. Emir Tufan Çaykuş
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube