Derin yerleşimli endometriozis

Derin yerleşimli endometriozis

Derin yerleşimli endometriozis

Derin yerleşimli endometriozis, barsaklarda, mesanede, idrar yolu, karın zarında, rahim bağlarındaki dokunun içerisine en az 5mm derinine ilerlemesiyle kadınların hayatlarında ciddi sıkıntı yaşamalarına neden olan semptomlar gelişir.

Derin yerleşimli endometriozis nedir?

Endometriozis nodüllerinin alt karın bölgesinde bulunan organların 5 mm içe doğru ilerlemesi olarak tanımlamamız mümkündür. Hasta özellikle adet döneminde yaşadığı ciddi ağrıların dayanılmaz boyutlara ulaştığından gündelik hayatlarından geri kalmalarına sebep olur. Hastaların psikolojilerini etkilediğinde depresyon görülebilmektedir.

Derin yerleşimli endometriozis belirtileri

İlk zamanlarda ağrı vermeyebilir. Derin yerleşimli endometriozis bu hastalığın en ağır semptomlarının görüldüğü halidir.

* Ağrılı adet sancıları

* Adet sırasında ağrılı dışkılama

* Adetliyken şiddetli ağrı yaşadığı idrar

* Depresyon

* Bel ya da bacaklarda şiddetli ağrı

* İdrarını tam yapamama

* Ağrılı cinsel ilişki

* Kısırlık

Hastaların yaşadığı en büyük problem geçmek bilmeyen şiddetli kasık bölgesinde ve karın bölgesinde oluşan ağrıdır. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte belirtiler daha şiddetli boyutlara ulaşarak kadınların yaşam kalitelerini düşürmektedir.

Barsakların üzerinde oluşarak dokunun duvarından en az 5 mm'den fazla girmesi halinde, gaz şikayetleri, kabızlık, kanama ya da tıkanıklığa sebep olabilir. Özellikle adet dönemlerinde dışkıda kan, ve aşırı ağrının yaşanmasına neden olur.

Mesane üzerinde gelişen endometriozisin dokudan içeriye 5 mmden fazla girmesi halinde idrar sırasında ağrı, kan gelmesi ya da yanma olabilir.

Yumurtalıklar ya da tüplerde de gelişebilir. Bu durumda yumurtalıklar ya da tüpler işlevini kaybedeceğinden kısırlığa sebep olur.

Sinirlere baskı yapması durumunda bel ya da bacaklarda çok şiddetli ağrı yapar.

Derin yerleşimli endometriozis tanısı

Hastaların şiddetli ağrıların yaşadığı derin yerleşimli endometriozis tanısını koyabilmek için,

Pelvik MRI

Ultrasonografi

Çift kontrast enema

rektosigmoidoskopi

IVP ve tm markerları (Ca 125) gibi tetkikler yapılması gerekmektedir.

Derin yerleşimli endometriozis tedavisi

Derin yerleşimli endometriozis ilaçla ya da bitkisel ilaçlarla tedavisi mümkün değildir. Kullanılan ilaçlar sadece ağrıyı azaltmak için reçete edilir. İlaç kullanımı bırakıldığında hastanın şikayetleri yeniden başlar. Esas tedavi cerrahi yöntemdir.

Derin endometriozis bölgede organların birbirlerine yapışmasına neden olur. Bu yapışıklık idrar yollarında ya da barsaklarda bazen tıkanıklığa neden olabilir. Deneyimli cerrahlar tarafından ameliyat yapılarak yapışıklığın olduğu organlara ve sinirlere zarar vermeden endometriozis nodülleri dikkatlice çıkartılması gerekmektedir. Bu nedenle de günümüzde derin yerleşimli endometriozis ameliyatlarında laparoskopik ya da robotik cerrahi tercih edilmektedir.

Derin yerleşimli endometriozis pelvik bölgede bulunan diğer organlarda da oluşabildiğinden alanında ilk olarak konuya hakim radyoloji uzmanı tarafından tanı konulmalıdır. Genel cerrahi uzmanı, üroloji uzmanı, kadın doğum uzmanlarının multidispliner bir anlayış sayesinde hastanın sağlığına kavuşması önemlidir. Hastaların ameliyat sonrasında semptomlarının bitmesi için ameliyatı yapan cerrah ve ekibin endometriozis konusuna hakim ve deneyimli cerrahlar tarafından yapılması önemlidir.

Sağlıklı kadın, sağlıklı gelecek sloganıyla yola çıktığımız günden itibaren, Prof. Dr. Mert Göl başkanlığında ülkemizin alanında en başarılı cerrahlarından oluşan ekibimizle endometriozis hastalığına karşı savaşıyoruz. Gerek ülkemizin farklı şehirlerinden, gerek yurt dışından gelen hastalarımızın ameliyatlarını laparoskopik ya da robotik cerrahi yöntemiyle yaparak, derin yerleşimli endometriozis nodüllerinin çıkartılmasıyla hastalarımızın normal yaşantılarına daha hızlı dönmelerini de sağlıyoruz. Derin endometriozis ameliyatı olan hastalarımızı 1 gece hastanemizde misafir ederek ertesi gün semtomplarından kurtulmuş olarak taburcu ediyoruz.

Bu makale 23 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mert Göl

Prof. Dr Mert GÖL ; mesleki hayatına hem İstanbul hem de İzmir de devam etmektedir. İstanbul’da BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi hemde İzmir’de de özel muayenehanesinde hastalarını değerlendirmektedir, Ameliyatlarını da İzmir’deki tüm hastanelerde gerçekleştirebilmektedir. 1 Aralık 1971 tarihinde doğan Prof. Dr. Mert GÖL, ilk ve ortaokul eğitimini İzmir’de tamamladı. 1996 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra tıpta uzmanlık sınavında Türkiye’de derece yapıp en yüksek puanla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünü kazandı. 2001 yılında uzman olduktan sonra Atatürk Eğitim ve Araştırma hastanesinde Başasistanlık, sonrasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu sırada TUBİTAK bursu kazanarak Almanya’da ...

Etiketler
Depresyon nedir
Prof. Dr. Mert Göl
Prof. Dr. Mert Göl
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube