Akciğer nodülleri

İnsan vücudunda normal olmayan doku büyümesi nodül olarak adlandırılmaktadır. Akciğerde ortaya çıkan küçük kitleler ise pulmoner (akciğer) nodüller olarak tanımlanır. Genelde iyi huylu olan akciğer nodülleri düzenli kontrollerle takip edilmelidir.

Akciğer nodülleri

İnsan vücudunda normal olmayan doku büyümesi nodül olarak adlandırılmaktadır. Akciğerde ortaya çıkan küçük kitleler ise pulmoner (akciğer) nodüller olarak tanımlanır. Genelde iyi huylu olan akciğer nodülleri düzenli kontrollerle takip edilmelidir.

Akciğer Nodülü Nedir?

Akciğer nodülleri, yuvarlak şekilli ve genellikle boyutları 3 santimetreden daha küçük olan doku kitleleridir. Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya akciğer grafisi gibi tetkiklerde beyaz noktalar halinde görüntülenir.

Akciğer nodülleri ekseriyetle iyi huyludur. Bu nedenle özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Akciğer nodülleri tespit edildiğinde, doktor tarafından uygun görülen aralıklarla radyolojik taramalar yapılır ve nodülün büyüklüğü veya şekli izlenir. Nodülde herhangi bir değişiklik yoksa kötü huylu olma ihtimali de son derece düşüktür.

Ancak bazen akciğer nodüllerinde büyüme veya şekillerinde bozulma meydana gelebilir. Genellikle 3 mm’nin altında olan nodüller iyi huyludur. 20 mm ve üzerindeki büyük akciğer nodüllerinin ise kötü huylu olma ihtimali bulunduğu için ileri tetkikler uygulanmalıdır.

Akciğer Nodülü Belirtileri Nelerdir?

Akciğer nodülleri genellikle belirti vermez ve tesadüfen gerçekleştirilen akciğer taramalarında tespit edilmektedir. Bazı durumlarda ise akciğer nodülü varlığına işaret edebilen belirtiler şöyledir:

  • Öksürmek
  • Hırıltıya neden olan balgam
  • Kanlı balgam
  • Pnömoni veya farklı bir hastalığa bağlı ateşlenme

Akciğer Nodülleri neden olur?

Akciğerdeki kötü huylu nodüller doğrudan akciğerde oluşabildiği gibi vücudun başka bir yerindeki kanserli hücrelerin akciğere sıçramasına bağlı olarak da gelişebilir. İyi huylu akciğer nodüllerinin nedenleri ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Bakteriyel enfeksiyonlar (verem, zatürre vb.)
  • Akciğerde görülen mantar enfeksiyonları
  • Hamartom (bir tür doku malformasyonu)
  • Akciğer kistleri
  • Romatoid artrit
  • Romatolojik hastalıklar

Akciğer nodüllerinin Tanı ve Tedavisi

Doktor tarafından hastanın tıbbi öyküsü alındıktan ve şikayetleri dinlendikten sonra fizik muayene gerçekleştirilir. Akciğer nodülleri röntgen veya Bilgisayarlı Tomografide tespit edilir.

Nodülün boyutu, şekli ve konumu incelendikten sonra gerekli görüldüğü takdirde PET (Pozitron Emisyon Tomografisi), biyopsi gibi detaylı testler istenebilir.

Akciğer nodüllerinin tedavisi nodülün türüne göre planlanmaktadır. İyi huylu akciğer nodüllerinde tedavi gerekmemekte; düzenli takip yeterli olmaktadır. Kötü huylu nodüllerde ise öncelikle vücudun farklı bölgelerine metastaz yapıp yapmadığı belirlenir. Bu bakımdan, diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi kötü huylu akciğer nodüllerinin de erken teşhisi son derece önem taşımaktadır.

Kötü huylu akciğer nodüllerinde cerrahi tedavi gerekebilmektedir. Eğer metastaz yani farklı bölgelere yayılım söz konusuysa veya yayılma riski varsa cerrahi tedaviye ek olarak radyoterapi ve/veya kemoterapi de uygulanabilir.

Bu makale 30 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Soner Gürsoy

Etiketler
Akciğer Nodülleri
Prof. Dr. Soner Gürsoy
Prof. Dr. Soner Gürsoy
İzmir - Göğüs Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube