Tiroid incelemesi

  • Merhaba hocam Boynun ön tarafında tesadüfen farkettiğim sertlik üzerine gittiğim doktorda tiroid us inceleme mi yazıyorum bu arada herhangi bir ağrım yok; Tiroid grandı normal anatomik lokalizasyondadır. Tiroid sağ lob boyutları 15x11,5x44mm sol lob 12x13x41mm istmus kalınlığı 3 mm Bilateral tiroid lobları lobule konturludur. Bilateral tiroid lobları parankim ekosu non-homojen ve eko- paterni kaba granüler yapıdadır. Parankimde yer yer psödo-nodüller ile uyumlu hipoekojen alanlar izlenmektedir. Bilateral paratiroidal alanda sağda 14,5x4,5mm solda 16x5mm boyutta reaktif lamlar saptandı. Sonuç tiroidit ile uyumlu bulgular. Hocam kan sonuçlarım da serbest tiroksin 18,06 (referans aralığı 10.6-19.4) tsh 2,36 çıkmıştı ultrasonu çektirdiğim gün, doktor 1 ay sonra çağırmıştı ama bende çarpıntı olduğu için gittim 3 hafta sonra ve tekrar yapıldı kan testi şuan da çarpıntım geçti o sonuçlarda şöyle serbest tiroksin 14,46 (referans aralığı 10.6-19.4) tsh 3,37 Teşekkürler..

  • Doktor Cevabı:

    İş yoğunluğu dolayısıyla geç cevaplayabildim, bahsettikleriniz bağışıklık sisteminin tiroid bezini tanıma hatası nedeniyle saldırması neticesi oluşan iltihap=tiroidit hastalığı ile uyumlu olup halen tiroid hormon değerleri normal aralıkta olduğundan aktif tedavi gerektirmez, enfeksiyon veya romatizma gibi hayati önemde veya sakat bırakıcı saldırgan bir hastalık olmadığından bağışıklık sistemine dair(immün süpresif) tedavi uygulanmaz, sonuçları yani hormonal bozukluk oluşursa tedavi edilir, ancak izlenmelidir. şöyle ki; ataklar genelde farenjit benzeri boğaz ağrısı, hafif gece teri, halsizlik ile birkaç haftada fark edilmeden kendiliğinden sonlanır, ancak uzun sürmesi halinde vücudun çalışma hızını ayarlayan tiroid hormonları kana karıştıkça zehirli guatr oluşturarak çarpıntı kilo kaybı sıkıntı vb şikayetler artar, hormon seviyelerine bakılarak bir süre ilaç tedavisi yapılmalı, yangısal süreç ve tiroid hormonları baskılanmalıdır. ataklar iyileşirken tiroid bezinde bir miktar bağ doku şeklinde iz bırakabilir, hatta yıllar içinde ataklar tekrarladıkça bezde kist ve yalancı nodüller gelişebildiği gibi hasar çok fazla olursa bez iyice küçülerek adeta ameliyatla alınmış gibi hormon eksikliği oluşabilir, böylece ömür boyu tiroid hormonu kullanmak gerekir. bu tablonun kimde nasıl seyredeceği belli olmadığından tavsiyem şikayetiniz olmasa dahi ilk yıl 3-6 aylık aralarla birkaç defa tiroid ve iltihap testi kontrol ettirmeniz, ataklar sık seyirli ise 1-2 yıl arayla ultrason yapılmasıdır. bu süreleri gideceğiniz dahiliye, cerrahi veya gerekirse sevk edileceğiniz endokrin uzmanı belirleyecektir. sizin tiroid bezinde yaygın tutulum ve tsh düzeyinizde artış yönünde bir eğilim olduğundan hipotiroidi ihtimaline dikkat edilmesi faydanızadır, sağlıklı günler...

    tarihinde cevapladı.
  • Cevap iÇin sağolun hocam. Tekrar test yaptırdım 1 buçuk ay sonra en son Tsh sonucum bir öncekine göre düşüşte bir önceki 3,37 iken şuan 1,44 çıktı ,, t4 Sonucum 14,14 çıktı. Doktorum tekrar 1 buçuk ay sonra çağırdı şuan için ilaç vermeyi uygun görmüyor. Şişliği hala elle hissediyorum. Bu şişlik Tiroid ultrason sonucuma göre zamanla geçer mi kalır mı?

  • Doktor Cevabı:

    Şişlik tiroid kronik yangısına ikincil oluşur ve bağ doku ağırlıklı olduğundan kaybolmaz, hatta yavaşça büyüyebilir, çok sert bir doku olduğundan ameliyatı çok risklidir, görüntünüzü bariz bozmuyorsa dert etmeyin, daha önce bahsettiğim üzere testleri ihmal etmeyin, asıl hormon bozukluğu başınızı ağrıtır, sağlıklı günler.

    tarihinde cevapladı.

Bursa Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Yenidoğan tsh yüksekliği

    Hocam bebeğimin 18. gününde yapılan triod testinde t3 (3-9.28) aralığında 6.60 ,t4 (11.50-28.30) aralığında 19.8 , tsh (0.50-10) aralığında 5.40, trigrobilin 240 ng/ ml, idararda iyot testi sonucu ise 135.17 çıktı. annenin idrarda iyot sonucu 88.99 çıktı. sizce durum normale dönmüş durumda mı? bun...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ergun Çetinkaya

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Yenidoğan tsh yüksekliği

    Hocam merhaba. 16 kasım 2020 de doğan kız bebeğime tsh değeri yüksek dendi.5. gün topuktan alınan kanda 5.64 dendi sonra özel bir hastanede 11. gün elinden alınan kanda tsh labrotuvar değer aralığı (0.7-11) iken 18,43 ; serbest t4 değer araligi (0.89-2.2) iken 1.52 cikti. ultrason sağ lob 12*8*8 mm...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ergun Çetinkaya

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Yüksek tansiyon

    Merhabalar öncelikle kolay gelsin; yaklasık 3 aydır tansiyon yüksekliğinden şüpheleniyorum yaşım henüz 24 kilo fazlam var tansiyonumu 2 kez sağlık merkezinde ve 1 kez evde olmak üzere 3 kez ölçtürdüm ilk ikisi normaldi ancak bugün kendi kendime defalarca her iki kolumdan da ölçtüm değerler her sefer...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Emin Akyıldız

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Kanse hastası

    Merhabalar doktor bey, rahatsız ettiğim için kusura bakmayın lütfen bir konu hakkında size danışmam gerekiyor. dedem kanser hastası ve şuan durumu çok kötü, sürekli kusmalar oluyor ve çok acı çekiyor. bu kusmaları doğal mı? konu hakkında kısa bir bilgilendirme yaparsanız çok memnun olurum. iyi çalış...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Emin Akyıldız

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tiroid incelemesi

    Cevap için sağolun hocam. tekrar test yaptırdım 1 buçuk ay sonra en son tsh sonucum bir öncekine göre düşüşte bir önceki 3,37 iken şuan 1,44 çıktı ,, t4 sonucum 14,14 çıktı. doktorum tekrar 1 buçuk ay sonra çağırdı şuan için ilaç vermeyi uygun görmüyor. şişliği hala elle hissediyorum. bu şişlik tiro...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Sedat Akyol

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Bebekte tsh

    Hocam kolay gelsin 3 aylık bir kız bebeğim var. doğumundan 1 ay sonraki tahlilinde -tsh 11.12 - free t4 1.01 -free t3 3.26 çıktı. 2. ay tahlillerinde -tsh 9.52 -free t4 0.95 - free t3 2.98 çıktı. 15 gün sonra tekrar tahlil yaptırdık. - tsh 12.14 - free t4 0.94 - free t3 3. 41cikti. topuk kanında bi...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ergun Çetinkaya

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Kolesterolyuksekligi

    Kolestetolyuksekligi saygilar son tahlilde hdl40ldl140trig237tkol230 ldlyi trig dusuremiyorum hafyada3yumurta hetgun7,zeytin her sabah dogal hindistan cevizinden bir tatli kasigi iciyorum unutkanliga iyi geliyor bu doz zarari varmi oneriniz yokmu nasil beslenebilirim niacin hapi onerildi ne dersiniz...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Emin Akyıldız

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Artık troid ilacını bırakabilirmiyim

    Hocam merhaba benim troidlerim hızlı çalışıyor 1 senedir thrayromazol kullanıyorum 3 ay önce son kontrolüme gittiğimde artık troidlerimin duzeldigini ancak bu ilacı 1 sene dolmadan bırakamayacağımı söyledi doktorum.şimdi salgın olduğundan evden çıkıp tekrar kontrollerime gidemiyorum 1 senede doldu...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Paratiroid hormonu yüksekliği

    Hocam annem 65 yaşında 5 yıldır evre 2b meme ca tedavisi görüyor. kitle içinden alındı koltuk altında 1 tane lenfte met çıktı uzak met yok. kt rt aldık 5 yıldır femara kullanıyoruz. tsh t4 t3 bunlar normaldi. özellikle radyoterapiden sonra 6 aylık kontrollerimizde tsh yüksek çıkmaya başladı. 4,9 üst...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Muaz Bayram

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Tsh testi yüksek

    Hocam mrb benim 28 günlük bebeğimin tsh değerleri yüksek 7 günlükken 22 çıktı takibe aldılar 14 günlük 7.03 tekrar takibe aldık 21 günlükken 5.9 tekrar takip dediler değerin 5.6nın altına düşmesi gerekiyormuş bugün yaptık yani 28 günlük sonucu 6.6 çıktı yani yükselmiş bir önceki haftaya göre şuan te...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ergun Çetinkaya

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Yenıdoğanda tsh yukseklıgı

    Hocam iyi aksamlar ,bir sorum olcakti .oglum 9 yasinda ve kan sonucunda tsh 5.64 cikti.cok yuksek bi deger mi acaba.nasil bir yol izlemeliyiz.tesekkurler

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ergun Çetinkaya

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Oğlumun ths değeri

    Hocam merhabalar benim 19 aylık bir oğlum var boy ve kilosu biraz geriden geliyor kilo 10.200 boyu 81 cm. bunun için kan tahlili yaptırdım çok az kansızlık cıktı ileri seviyede değil. benim asıl sorum tsh değeri 5.05 t4 1.37 iki değerde normal referans aralığının içinde gözüküyor fakat 1 yasında y...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Hastalıklarımın özür oranları hk

    Merhaba, doğuştan gögüs kafes çöküklüğü bulunuyor. 2 kere ameliyat oldum ama maalesef düzelme olmadı. bende şöyle sorunlar var. bana ankara 600 yataklı askeri hastanede mitral kapak yetersizliği var dendi ama birçok yere başvurduğumda yok denildi. sadece kalp kapakçığında sızıntı var denildi....

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Emin Akyıldız

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Staroid ve tsh

    Merhaba hocam ben sporcuyum ve dışardan sentetik hormon alıyorum tsh biraz yüksek çıktı sebebi nr olabilir t3 t4 normal ama testestoron deca ve rimobolon alıyorum dışardan

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ramazan Sarı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tsh yüksekliği

    Merhaba. bugün itibariyle 41 günlük kız bebeğim var. 14 günlükken sonuçları t4:1.31 tsh:7.293... 24 günlükken t4:0.95 tsh:7.279... 41 günlükken t4:0.7 tsh:7.421 çıktı. rica etsem yorumlayıp, ne yapmamız konusunda bilgi verir misiniz?

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ayşın Uçkun Kitapçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x