Siroz lösemi birlikteliği mi?

  • Merhaba Hocam. Babam 66 yaşında. 5-6 yıldır belirgin anemisi var fakat endoskopik kolonoskopik taramalarda bir sorun saptanmadı. Son 8 aydır anıemisi çok beliginleşti ve hb 4 e kadar düştü. MR da karaciger parankimi heterojen kabalaşmış konturları lobuledir kr kc hst? ile Siroz tanısı konuldu. Dalakta da belirgin buyume var. Fakat ün. Hst de bu kadar düşmenin sirozda olamayacağını söyleyerek kemik iliği biyopsisi istendi. Bu sefer de tanı kısmında hipersellüler kemik iliği yorum kismında da ön planda kronik myelositer lösemi şeklinde raporlandı. Bunun uzerine İmavec 400 mg 1×1 ilacı yazdılar ve 13 14 gündür kullanıyor. Ancak son birkaç gündür ağır bir ishal atağı yaşadı ve ciddi bulantı ama kusma pek yok. İlaç klinik urumunda gözlediğim kadarı ile olumlu bir degisiklik yapmadı. Ciddi efor dispnesi vat. Bir de anemi uzun yillardir var fakat wbc değeri 5 6 aydır 64 36 30 şeklinde yüksek ama kendiliğinden düşen bir seyir izledi. Yanlış bir tedavi mi uygulanıyor acaba? Kan değerleri şu şekilde: glukoz: 133 WBC: 30.29 hb: 6.7 Htc: 24.3 Pct: 0.24 Mpv: 8.8 BUN: 10.75 Ürik Asit: 10.7 Total Protein: 6.8 Albümin: 3.1 Total bil: 1.4 Direkt bil: 0.55 AST: 30 ALT: 16 ALP: 126 GGT: 57 LDH: 352 B12: 1058 Fe: 11 Sedim: 9 Ptz: 50.3 inr: 1.4 pıhtılaşma faktörlerinde sapmalar var ama plt tün tetkiklerde normal çıkıyor. Siroz bulgusu var mı? Lösemi tedavisi neden olumlu etki göstermedi? Teşhiste yanılmış olabilirler mı? Teşekkürler..

  • Doktor Cevabı:

    Geçmiş olsun, öncelikle bu şekilde ciddi rahatsızlıklarda uzaktan yorum yapmanın zorluğunu ve bazen hatalı yorumlar yapılabileceğini belirtmek isterim. görüntüleme ve kan sonuçları karaciğer sirozu ile uyumlu görünüyor. keşke bir endoskopik işlem de yapılmış olsaydı. yemek borusu varisleri tanıyı doğrulayabilirdi. lösemiye gelince, kanama dışında sirozda gerçekten hb bu kadar düşmez ancak daha önemlisi beyaz küre yüksekliği. kc aş’de beyaz kürede düşer, 64.000 beyaz küre akla direk kan hastalığı getirir ki ki̇ ile doğrulanmış. tedaviyi, yanıtsızlığı da hematoloji uzmanı ile görüşmenizi tavsiye ederim.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam babamın endoskopi sonucunu sormuştunuz. Endoskopik biyopsi sonucu şu şekildedir. KLİNİK BİLGİ: Kist? Malignite? MAKROSKOPİK BULGULAR: Her biri 0.3 cm çapında kirli beyaz renkte 4 adet doku parçası. T2K HİSTOKİMYA: Giemsa: H. pylori izlenmedi PAS+AB pH 2.5: Olağan boyanma paterni HİSTOPATOLOJİK TANI: Mide, endoskopik biyopsi: - Reaktif gastropati ile uyumlu bulgular - Mukozada dilate, konjesyone vasküler yapılar - Foveolar epitelde reaktif değişiklikler NOT: Mikrotrombüs ve stromal hiyalinizasyon izlenmemiş olmakla birlikte morfolojik bulgular ile ayırıcı tanıya portal hipertansif gastropati ve gastrik antral vasküler ektazi alınmıştır. Klinik ve endoskopik bulgular eşliğinde değerlendirme önerilir. mr sonucunda ilgili bölüm de şu şekilde: KARACİĞER SAĞ LOB BOYUTLARI AZALMIŞ, SOL LOB LATERAL SEGMENTİ VE KAUDAT LOB HAFİF HİPERTROFİK GÖRÜNÜMDE, PARANKİMİ HETEROJEN DANSİTEDE OLUP KONTURLARI BELİRGİN LOBÜLE İZLEMEKTEDİR (KRONİK KARACİĞER HASTALIĞI). KRONİK KARACİĞER ZEMİNİ BULUNAN OLGUNUN OLASI PREMALİGN-MALİGN LEZYON DEĞERLENDİRİLMESİ VE TAKİBİ AÇISINDAN KARACİĞER SPESİFİK KONTRAST AJAN SONRASI DİNAMİK KARACİĞER MRG İLE KORELASYONU ÖNERİLİR. Dinamik kc mrg de yapılmadı nedense. Sanırım usg bulgularına göre böyle bir şüphe oluşmadı. Tüm bu veriler kc sirozunu mu gösteriyor? Ama bence eş zamanlı lösemi ve kc sirozu tanısının aynı anda konulması garip. Biri bir diğerine sebep olmuş olabilir mi? Bir de Ast Alt Alp Ggt tetkiklerde normal çıkıyor. Ast>Alt çıkıyor gerçi sanırım bu sirozla uyumlu ama ikisi de normal ref aralığında. Bir de lökosit yüksekliği nisan ayından beri yani 4 5 aydır var sadece. Ama anemi çok daha önce vardı. Lösemide tam tersi bir seyir beklenmez mi? Lökositoz ve daha sonra anemi şeklinde. Daha önce defalarca kan transfüzyonu yapıldı. Bu lökositoza sebep olmuş olabilir mi? Biyopsi raporunda tanı kısmında değil de yorum kısmında öncelikle kml diye belirtilmiş. bu arada babam kronik alkol ve sigara içicisi ve bırakmak bir yana azaltmadı bile ne yazık ki! Ne kadar tükettiğini ne siz sorun ne ben söyleyeyim.

  • Doktor Cevabı:

    Tekrar geçmiş olsun, siroz konusunda şüphe yok gibi. endoskopi değilde patoloji sonucunu yazmışsınız, buradaki portal hipertansif gastropatide siroz tanısı ile uyumlu. lösemi için ben fikirlerimi yazdım, bir hematoloji uzmanı ile görüşmenizi tavsiye ederim.

    tarihinde cevapladı.
  • Merhaba hocam tekrardan. Babamda bu kez önce yer oryantasyon bozukluğu hastane ile evi karıştırma, ufak hezayan sanrı benzeri belirtiler ortaya çıktı. Mesela vantilatörü serum askısı zannetme ve kendisine bağlı olduğunu zannedip kendisinden ayırmaya çalışma gibi. yoğun alkol aldığı için çok önemsemedik fakat belirtiler ilerleyiip prekoma benzeri bir hal aldı. yatar pozisyona geçememe, sürekli oturma, başın öne düşmesi, Konfüze letarjik bir halin devamı üzerine ambulans çağırdık. Çünkü yürüyemiyordu ve kilitlenme yaşıyordu yürürken. gittiği üniversite hastanesinin acilinde korona denildi ve yer olmadığı için bir başka hastaneye gönderdiler. beyin tomografisinde sorun olmadığı söylendi. akciğer bt ise sol parakardiyak alanda konsolidasyon ve etrafında bibazallerde yamasal buzlu cam görünümü ayrıca sol hilusta düzensiz yumuşak doku dansitesinde lezyon (lap?) mevcuttu. crp değeri 10.7 idi. lökosit: 1.5 hb htc değerleri ise daha önce ölçülen değere benzer. yalnız trombositler hafif sınırın biraz altına düşmüş, kanama zamanı uzamış, ph: 7.5 ile artmış po2 pco2 azalmış, amonyak 271 ile epeyce artmış bulundu fakat daha çok akc enfeksiyonu üzerinde durdular. 7 gündür koroner yoğun bakımda (2. basamak) tedavi altında ve 3 kez pcr negatifliğine rağmen hala korona şüphelisi olarak tedavi görüyor. şu an crp 1 e düştü. ph değeri normal, satürasyon % 98 lerde. lökosit hafif normalden yüksek. 13 lerde. ilk gittiğinde kritik düşük değerde idi. crp yüksekken lökositin düşmesi bu ters orantının sebebi ne olabilir? şu an kendisi çıkmak istiyor ama doktorlar oksijen tedavisinin gerekli olduğunu ve kalması gerektiğini söylüyor. bize görüş yasak. sadece arayıp bilgi veriyorlar o da sınırlı. şu an aldığı tedavi: izotonik 250 ml, OKSAPAR 4000 ANTI-XA IU/0,4 ML, PRO-FLEKS % 0,9 SODYUM KLORUR IZOTONIK COZELTISI 500 ML, FAVİPİRAVİR-FAVİCOVİR 200 MG 6 tane, MOKSILOX 400 MG/250 ML IV INF. ICIN COZELTI (250 ML SETSIZ), vogast ve ecopirin ilaçlarını bugüne kadar verdiler ama bugün vermemişler ilk defa, bugün 2 ilaç eklenmiş görünüyor sistemde. HEPASELAMIN AMINOASIT SOL 500 ML SETLI SISE, HEPAMERZ-HEPALORNİTİN-HEPAORNİTAT 5 GR/10 ML IV 10 AMP (bugün eklenenler karaciğer için isminden anladığım kadarıyla) tedavisi bu şekilde. Rutin günlük kan testleri bakılıyor. en son değerleri: ferritin: 37.92 D dimer: 1.81 prokalsitonin: 0.056 LDH: 225 (ilginç şekilde aktif hastalıkta dahi normaldi LDH değeri.) serum proteini: 5.7 Albümin: 2.7 Ca: 8.7 ( ilk yattığında 7.7 ile düşüktü düzeltildi) AST: 33 ALT: 25 ALP: 87 kreatinin: 0.84 crp: 1.05 ( ilk gittiğinde 10.7 idi) Potasyum Magnezyum CK normal. Na düşüktü ama şu an 139 ile normal. ph: 7.40 normal, fibrinojen 312 ile normal, pt zamanı normal, inr hafif yüksek ama düşmüş (ilk yattığında 1.6 idi şu an 1.39 larda. aptt önce de normaldi şimdi de normal 02 satürasyonu 98 in üzerine çıkmış ama hala oksijen ihtiyacı olduğunu söylüyorlar bu neden olabilir? BUN tedavi ile 102 olmuş ama ilk gittiğinde 20 idi. Tedavi sebebi ile yükselmiş olabilir mi? Doktor covid şüphesinin devam ettğini söylüyor ancak testler hep negatif çıktı bu neden olabilir? bu bilinç karışıklığı ve aşırı konfüze hali amonyak: 271 e yükselmesinden dolayı mı yoksa enfeksiyon nedeni ile mi olmuş olabilir? enfeksiyon da hepatik ensefalopatiye sebep olabiliyor ya da durumunu ağırlaştırabiliyormuş galiba? sizce durum nedir? bu durum akc enfeksiyonu mu amonyak yükselmesinin mi sonucu olabilir? bu arada babamın oldukça yoğun alkol aldığını da ekleyeyim. özellikle son gün çok fazla aldı. sigara da çok içiyor. bir türlü bırakmadı ikisini de. bir de o prekoma halindeki durumunda bile elinde bardak varmış da içiyormuş gibi yapıyordu. hayali olarak. son yaşanılan durumlar bunlar. babamdan haber alamıyoruz ve malum bilgi verenler de çok genel geçer bilgi veriyorlar o nedenle size sorma ihtiyacı duydum yanıt verirseniz çok sevinirim. elektrolit dengesizlikleri de giderilmiş satürasyon da normal görünüyor. neden hala yb ünitesinde tutmak istiyor olabilirler?

  • Doktor Cevabı:

    Çok uzun yazmışsınız kusura bakmayın tam konsantre olamıyorum ancak başlangıçta yazdığınız şikayetler hepatik ensefalopati (siroza bağlı beyin etkilenmesi) ile uyumlu ve yeni başlandığını söylediğiniz tedavi de buna yönelik. hepatik ensefalopati genellikle kabızlık-ishal, elektrolit imbalansı vb bir tetikleyici ile ortaya çıkar ve çoğunlukla tedaviye iyi yanıt verir.

    tarihinde cevapladı.

Bursa Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Karaciğer değerleri yüksekliği

    Sayın hocam,iyi geceler,sağlıklı günler.annemin bt sinde dikkati çeken şöyle bir cümle var.''karaciğer kraniokaudal aksı yaklaşık 17 cm olup hepatomegaliktir.dansitesi diffüz düşmüştür(hepatosteatoz).karaciğer segment 7'de subkapsüler yaklaşık 7.5 cm çapında üniloküler kitle lezyon dikkati çekmekted...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Barış Yılmaz

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Ferritin düşüklüğü

    Teşekkür ederim ilginiz için. peki mide gazı ve yaygın anksiyete yaparmı böyle bişey.

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Ferritin düşüklüğü

    Merhaba hocam. 2 aydır aşırı halsizlik, çabuk yorulma, aşırı saç dökülmesi, çarpıntı, titreme sorunu yaşıyorum. yapılan tahlilde kan değerim 12.7 ferritin 6.18 çıktı. ferro sanol adında ilaç verildi. bu değerler çok mu düşük. yaşadığım sorunlar bu demir eksikliğindenmidir. ne önerirsiniz acaba

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Sürekli ateşim varmış gibi hissdiyorum ve yorgunluk

    Hocam sizden allah razı olsun. en kısa sürede kolonoskopyi fazlasıyla korkmama rağmen yaptıracağım. selam ve saygılarımla efendim

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Sürekli ateşim varmış gibi hissdiyorum ve yorgunluk

    Saygıdeğer hocam, 27.12.2020 günü korona geçridim. ancak o zaman öncesi ve bulunduğumuz bugün itibariyle uzun zamandır geçmeyen halsizlik ve yorgunluk şikayetlerim var. ( yaklaşık 3-4 senedir) sürekli kendimi ateşim varmış gibi hissediyor ve bacak ağrılarından yakınıyorum. bir gün iyi, iki gün...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Matofin etkileşim

    Hocam merhaba 6 yıldır matofin 1000 mg xr sabah akşam kullanıyorum ve 23 yaşındayım. yarım bardak bira içmenin ilaçla bir etkileşimi, zararı olur mu?

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Karaciğer enzimi

    Merhaba hocam ben 23 yaşındayım biraz kilom var karın şişliği ve birazda sancı şikayetiyle doktora gittim tahlillerim yapıldı her şeyim temiz çıktı ama karaciğer enzim lerim alt 93 ast 49 ggt 111 çıktı karaciğer ultrasonumda bir şey çıkmadı doktorum ibs ilaçları yazdı biraz kilo verdikten sonra tekr...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Safra kesesi taşı ve karaciğer detoks

    Merhaba muammer bey, sizinle annem için iletişime geçiyorum. annemin safra taşı vardı 3-4 senedir ancak 2 hafta önce şiddetli ağrı ile acile gittiğimizde pankreatit olduğunu öğrendik hemen hastaneye yatış yaptı ve çok şükür 2 gün sonra da taburcu oldu (mikrobik değil bilgisi verildi) evde de antib...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Siroz lösemi birlikteliği mi?

    Merhaba hocam tekrardan. babamda bu kez önce yer oryantasyon bozukluğu hastane ile evi karıştırma, ufak hezayan sanrı benzeri belirtiler ortaya çıktı. mesela vantilatörü serum askısı zannetme ve kendisine bağlı olduğunu zannedip kendisinden ayırmaya çalışma gibi. yoğun alkol aldığı için çok önemseme...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Karaciğer değerleri

    Doktor bey kan tahlillerimde karaciğer rr değerlerim yüksek çıktı. gaz şikayeti ile doktora gitmiştim yasım 34 erkek. alt 400 ast120. alp 205 çıktı buradaki dahiliye doktoru dinlen 2 hafta sonra gel dedi yine test yapıcam dedi ama ben bi korktum tehlikeli bir durum olabilirmi? i̇laç kullanıyordum m...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Lütfen yardımcı olun

    Hocam bir sorum daha olacak. total bilirubin testi yapılacak yeniden kan vermemi istediler. total bilirubin kan testinde aç karnına mı yoksa tok karnına mı verilir? hangisinde daha düşük olur polislik için yeniden kan verecem de

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Lütfen yardımcı olun

    Bunuu aile hekimim yaptı ve beni dahiliye ye sevk etti. dahiliye bölümüne gittim küçük bir yer burasi hic inceleme yapılmadı uzakta bir dahiliye ye gitsem orası teşhisi koyabilir mi? gastroentroloji bölümüne git dedi hiç inceleme yapmadan ama bu yılın sonuna kadar dolu sıra vermiyorlar

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Siroz lösemi birlikteliği mi?

    Hocam babamın endoskopi sonucunu sormuştunuz. endoskopik biyopsi sonucu şu şekildedir. kli̇ni̇k bi̇lgi̇: kist? malignite? makroskopi̇k bulgular: her biri 0.3 cm çapında kirli beyaz renkte 4 adet doku parçası. t2k hi̇stoki̇mya: giemsa: h. pylori izlenmedi pas+ab ph 2.5: olağan boyanma paterni h...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Lütfen yardımcı olun

    Merhaba hocam. ben geçen hafta kan verdim bilirubin total 2.1 bilirubin direkt 0.6 çıktı. diğer değerlerim normal. karaciğer fonksiyon testlerim de alt ve ast 14 çıktı. acaba bende ki sorun nedir? safra kesesinde taş yok çünkü ağrı yapmadı ve olsaydı kanda ki başka değerlerim yüksek olacağını söylem...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Siroz karaciger

    Mrblar hocam bundan 7 ay önce karın ağrısından dolayı doktora gittim kan idrar ve ultrason tetkiklerim yaptım karaciğer enzimleri yüksekliği alt 90 ast 40 trigliserid 500 ggt 150 yağlanma ve büyüme tespit edildi 95 kiloydum bu sıralar alkol kullanıyordum. ondan sonra alkolü bıraktım. kilo vermeye...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x