Şeker hastaliği

  • Hocam iyi günler,annem 73 yaşında tansiyon-şeker hastası;uzun zamandır test yapılmamıştı dün sağlık ocağında hem korona aşısı oldu hem de tahlilleri yapıldı.Caduet 10/20mg,trajenta 5mg,hyzaar 50/12,5 mg kullanıyor,tansiyonu normal seviyelerde.Sonuçlar hba1c 7.6,akş 160,üre 53(18-43)kreatinin 1,12(0,5-0,9) ürik asit 7,7(2,4-5,7)ldl kolestrol 86,ast 31(0-31),alt 52(0-33),ggt 27(0-36),alp 81(35-104),potasyum 5,3(3,5-5,1)sodyum 145(136-146),kalsiyum 9,7(8,8-10,2),magnezyum 1,53(1,7-2,4)ferritin 85(13-150)crp 1,15(0-5),tsh 3,36(0,5-4,8)bilirubinler,amilaz,fosfor,albumin,hemogram normal,idrar tahlilinde;lökosit esteraz 1+,lökosit 14(0-5) çıktı.Hocam trajenta şeker ilacı anneme yetmiyor mu (glifor kullanamıyor dokunuyor) başka ilaç eklenmeli mi?Tahlillerindeki üre,kreatin,ürik asit, potasyum yüksek ne yapabiliriz hyzaar tansiyon ilacından mıdır acaba(annemin tahlillerinde kreatinin 20 yıldır 0,95-1,20 aralığında seyrediyor)?Magnezyum da düşük ilaca gerek var mı?İdrar yollarında iltihap mı olmuş yanma sızı gibi bir şikayeti yok.Nasıl bir yol izlemeliyiz?Saygılar teşekkürler.....

  • Doktor Cevabı:

    Kreatinin ürik asit potasyum ve üre yüksek normal denebilir. bu durum olasılıkla aldığı tansiyon ilacı hyzaar ile ilgilidir. ama böyle yapıyor diye ilaç keslmemeli veya değiştirmemeli. zira bu ilaç diyabetik hastalar için uygun bir ilaçtır. ayrıca caduet içerisinde bir başka tansiyon ilacı da var aldığı bu ilaçlarla tansiyon iyi, önemli bir yan etki yok bence devam edilmeli. i̇drar tetkikinde proteinüri anlaşılan yok bu bir diyabetik için kreatinin yükseklği açısından iyi bir haberdir. bir diğer deyişle kreatinin yüksekliği böbrekte parankimatöz bir problemle ilgili olmadığının diğer bir göstergesidir. şekerin iyi gidip gitmediğini hba1c dediğimiz değerle karar veriyoruz. bu değer 7.6 ki bu değer 7nin altında olmalı ki çok kötü sayılmaz. tek bir hipoglisemik ilaç alıyor o da oldukça etkili. demektir. önce diyet gözden geçmeli yetmezse bir ilaç daha eklenebilir ki bunu sağlık ocağındaki meslektaşlar da yapabilir sanıyorum. i̇drarda lökosit görülmüş. i̇drar yolu enfeksiyonu belirtisidir. yakınması yok diyorsunuz ama bir erkekte idrar yolu enfeksiyonu mutlaka idrar akımına etki eden tıkayıcı bir neden var demektir ki bu yaş gurubu bir erkek için en olası neden prostat büyümesidir. tercihan bir ürolojik muayene yapılmalıdır. i̇yi günler

    tarihinde cevapladı.

İzmir Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Gebelik şüphesi

    Bugün kan testi verdim beta hcg 0 çıktı ama prolaktin seviyem 37.43 sizce geç döllenmemi yoksa başka bir hastalık belirtisi mi

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Semih Zeki Uludağ

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Gut hastalığı

    Hocam merhaba babam 71 yaşında ve sol ayağı zaman zaman şişiyordu ve acısı oluyordu dahiliye doktoru tahlil verdi ve gut olduğunu söyledi, ürik asit değeri 15 temmuzda 8,5 çıkmıştı et ve proteinli yiyecekleri kestik 30 temmuzda ürik asit değeri 4 çıktı, onun dışında ne% değeri 38,4 düşük (40-70)...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Üre yüksekliği

    Protein dede biraz yükselme var ama kreatin normal seviyelerde acaba korkmam gereken degerlermi bide üre kendiliğinden düşer mi

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Üre yüksekliği

    Merg.hocam oğlum 8 yaşına gircek kandaki üre 42 çıkmış normal değeri 38 ultrason istedi çektirdik ama böbreklerde bi sorun çıkmadı suyu bol içsin dediler acaba neden yükselmiştir

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Günlük akıntıda koyu kan lekesi

    Öncelikle merhaba, şikayetim adet öncesi veya iki adet arasında günlük akıntıda koyulaşmıs kan lekesi görmem.bazen yumurta akı kıvamında bütün gelen koyu kan renkli akıntı bazense iç çamaşırını hafif lekeleyecek şekilde.yaklasik iki yıl önce bu şikayetten doktora gittiğimde hormonlarıma bakıldı prol...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Kutay Biberoglu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • İnatçı ödem ve nefes darlıģı

    Merhaba hocam tekrardan. yeni bulgu amonyak yüksekliğı. amonyak: 197.7 (31-123) yüksek denilmiş. bu değer kabul edilebilir mi yoksa aşırı bir yüksekliği mi gösteriyor? yalnız hematoloji doktorları sirozda kan düşmesinin bu boyutta olamayacağını lösemiden şüphelendilerini söylediler. siz ne düşünüyo...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Ali hocam nolur bana kızmayın net birşey söyleyin

    Test adı: anti̇ hiv numune adı: serum(h) sonuç: negati̇f(0,10) birim:s/co referans değerleri: 0-1 hocam o zaman ben kesinlikle negatif miyim boşu boşuna vesvese yapıyorsun demişsiniz gerçekten çok panik oldum hocam ben doğru testi yaptırmış mıyım ve sonucum negatif çıktığı için başka test yaptırmada...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Test adı: anti̇ hiv numune adı: serum(h) sonuç: negati̇f(0,10) birim:s/co r...

    Hocam yalvarıyorum sorumun hepsini okuyup değerlendirip cevap verin bana nolur hocam çok özür diliyorum teyit için soruyorum çünkü vicdanım beni asla rahat bırakmıyor size danışmamı söylüyor siz iyi bir iç hastalıkları uzmanı olduğunuz için size soruyorum sorum şu: 2-2,5 yıl önce net bu olayın üzeri...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Böbrek nakli

    Hocam 8 yıldır annemden almış olduğum bobrek ile nakilliyim kreatin değerim 2 ure 120 çıktı ilk nakil olduğumda kreatin 1.3 - 1.4 arasındaydı tacrolimus 2.9 çıktı kanda 30 yaşında erkeğim 2008 yılından beri ara ara hem damardan hem oral olarak kortizon kullanıyorum hala deltacortil günde 5 mg içiyor...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Özkan Güngör

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Mide rahatsizligi

    Hocam kolay gelsin midem de ekşime çok oluyor birde midemin üst sağından sola kadar bastirdigimda acı oluyor buda sırtımın soluna ağrı yapıyor bu nedenle endoskopi cektiricem yarın ultrasonda sadece hemanjip cıktı 2 buçuk santim ama endoskopiden cekiniyorum birde bu korona zamanında her hangi mikrop...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Üre yüksekliği

    Hocam merhaba, 22 yaşımdayım yaptırdığı testlerde kreatin 1.05 1.02 civarı çıkıyor normal aralıkta fakat üre 2 yıl önce 47 1 yıl önce 33 bun 6 ay önce de bun değeri 26 çıktı bu sonuçlara göre bir şey yapmama gerek var mıdır şimdiden teşekkür ediyorum

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Gebelikte üre düşüklüğü

    Ali bey merhaba 34 haftalık hamileyim rutin kan testinde üre serum düşük değer 9 kreatinin deger 0.59 çıkmış henüz doktoruma gitmedim korkmam gereken bir durum varmı?

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Demir serum yüksekliği

    Hocam merhabalar 25 yaşındayım. sağlık ocağına yaptirdigim tam kan sayımında demir serum 196 demir bağlama kapasitesi 103 mcv 102.8 hgb 13.5 ferritin 23 çıktı. aile hekimim demirin çok yüksek olduğunu bunun sorumlulugunu alamayacağını söyledi ve beni açıkçası biraz korkuttu. internette araştırdığımd...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kan sayimi

    Hocam kirmizi.kan hucreleriniz biraz yuksek demistiniz 5.6 olmasi gerekirken 5.75 sigara iciyodum 1 ay oncesine kadar birakdim sigarayi etkilermi ultrasinda baktirdim bobreklerimde herhangi bise yok hocam polisitemi vera olabilirmi kolay gelsin

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Sipraktin ve bağışıklık sistemine etkisi ?

    Merhaba, ben 23 yaşındayım ve kilo almaya çalışıyorum. sipraktin şurup hem alerjime iyi geliyor hem de kilo almamı sağlıyor ancak tesadüf mü bilmiyorum ama ne zaman bu şurubu içmeye başlasam o bir hafta içinde ya grip oluyorum, ya boğazlarım şişiyor ya da akciğerlerimi üşütüyorum. antihistaminikler...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x