Şeker hastaliği,karoti̇s arter darliği

  • Hocam iyi günleri,babam 72 yaşında iki yıl önce tesadüf eseri pankreas kuyruk kesiminde 13 mm kist bulundu 6 ay aralıklarla yapılan mr takiplerinde şuana kadar büyüme ve değişim olmadı,doktoru takip sıklığını 1 yıla çıkardı.Bir yıl önce de karotis arterde %60 darlık çıktı.20 yıldır tansiyonu var excaliba 40/10 mg kullanıyor tansiyonu 12-14/8 aralığında seyrediyor,yapılan tahlillerde trigliserid çoğunlukla 300-400, ldl 140-160 aralığında çıkıyordu colnar 10 mg kullanıyor ve üç ay önce hba1c 6.6,akş 136 çıktı doktor glifor 1000mg 2x1 verdi kullanıyor.Gliforu yarım yarım yemeklerle kullanmaya başlamıştı şuan günde 2 tane bütün kullanıyor fakat hocam son bir aydır büyük abdesti ishal olmamakla beraber sulu oluyor birde midesinde çok sık yanma ve boğaza acı su geliyor.Bu yan etkiller glifora mı bağlı acaba hocam.glifor yerine uzatmalı salınım matofin xr kullansa bu yan etkiler daha azmı olur?Ya da günde bir defa kullansa yeterli gelir mi?Hocam dün sağlık ocağında tahlillerini yaptırdı(glifor 1000mg 2x1,excaliba 40/10 1x1,colnar 10mg 1x1 üç aydır kullanıyorken)sonuçlar;hba1c 5.6,akş 136,üre 15,kreatinin 0.85,ü.asit 7.3,ast 20,alt22,ggt 20,bilirubinler normal,amilaz 77,ldl 66,trigliserid 145,sodyum 145,potasyum 4.2,crp 2.8,tsh 1.3,hemogram normal,idrar normal çıktı.Nasıl bir yol izlemeliyiz ne önerirsiniz?Saygılar teşekkürler....

  • Doktor Cevabı:

    Merhaba süleyman bey, babanızın şu andaki kan değerleri çok iyi. tedavisi de güzel. i̇shal için glifor 1000 mg günde 1 adete indirilebilir. yürüyüş yapabilirse iyi olur. karotis doppleri de 6 ayda bir yaptırmak yararlı olur. darlık % 70 olursa müdahale gerekir. geçmiş olsun dileklerimle.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam tekrar merhaba,babama karotis dolpler usg yaptırdık sonucu; intimal kalınlık artmış olup yer yer hafif düzensizlikler dikkkati çekmektedir.Sağ CCA bulbustan ICA girimine uzanan girim düzeyinde en dar yerinde yaklaşık %30-40 dolaylarında stenoza neden olan hafif düzensiz sınırlı fibrokalsifik plak izlendi.Sol CCA bulbustan ICA girimine uzanan yüksek yerleşim ve gölgelenme nedeniyle net darlık değerlendirilmesinin yapılamadığı ancak lümende %50 dolaylarında stenoza neden olduğu düşünülen düzensiz sınırlı kalsifik plak formu mevcuttur. Kesitsel yöntemlerle ileri incelemesi önerilir.SPEKTRAL ANALİZDE ;Bilateral karotid arterlerden alınan dalga formları normal olarak izlenmektedir. Kan akım hızları normal sınırlarda bulunmuştur. Jet akım saptanmadı.Talil de yapıldı sonuçlar;hba1c 6,7,akş 137,üre 46,kreatinin 1,01,ü.asit 6,3,ast 20,alt23,ggt 20,bilirubinler normal,amilaz 62,ldl 70,trigliserid 131,homaır 5,6,sodyum 141,potasyum 4.3,crp 2.8,tsh 1.3,ferritin 291(24-336)demir 68(70-180)tdbk 254(155-355)B12 364,hemogram normal,idrar normal çıktı.Tansiyon110-135/75-85 aralığında,şekeri açlık 110-140 aralığında,tokluk şekeri 190-260 aralığında.Excaliba 20/5mg,crestor 10mg,ecopirin 81mg kullanıyor,şeker ilacı kullanmıyor..Nasıl bir yol izlemeliyiz ne önerirsiniz?Saygılar teşekkürler....

  • Doktor Cevabı:

    Merhaba süleyman bey, babanızın tahlilleri güzel. karotis darlık düzeyinde de artış olmamış. o nedenle kullandığı ilaçlara aynen devam etmesini öneririm. tokluk şekeri yüksek. metformin içeren ilaç ishal yapmıştı. düşük dozda da dokunduysa belki tokluk şekeri düşüren başka bir ilaç denenebilir. onun dışında tansiyonu ve tahlil sonuçları gayet güzel. karotis doppler takibine de yine 6-8 ay ara ile devam etmek yararlı olur. babanızın yaşını yazmıyorsunuz. değerlendirmelerde yaş da önem taşır. sağlık dileklerimle.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam tekrar merhaba,babam 74 yaşında.Sormayı unutmuşum;excaliba 20/5mg tansiyon ilacı kullanıyor,ayaklarında bazen şişlik oluyor tansiyon ilacındaki amlodipinden olduğunu farkettik değiştirmeyi denedik fakat amlodipin dışındaki ilaçlar tansiyonunu etkili düşürmüyor.Hocam bu ödemin kalbe ya da başka organlara zararı olur amlodipin bırakmalı mı?Nasıl bir yol izlemeliyiz ne önerirsiniz?Saygılar

  • Doktor Cevabı:

    Merhaba süleyman bey, babanızın ödemi hep aynı düzeyde kalıyorsa, sabah inip, akşama doğru şişlik oluyorsa kalp için sorun yaratmaz ama, giderek şişlik artıyorsa yaratır. ödemin önüne geçmek gerekir. i̇lave idrar söktürücü kullanılabilir. bol su içmek de idrarı söktürür. maydanoz tüketimini artırma, ananas ödemi azaltır. lercadipin, amlodipin kadar ödem yapmaz. denenebilir. sağlık dileklerimle.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam tekrar merhaba şah damarında %60darlık olduğu için bugün babamı kalp kontrolü için doktora götürdüm.dr eko yaptı, tansiyon ve ritim holter taktırdı.EKG normal dedi Fakat efor testi yapmadan direk miyokard perfüzyon sintigrafisi istedi,halbuki babamın efor kapasitesi iyi koşabilir.MPS yaptırmak istemedim bundan onbeş yıl önce pozitif çıkmıştı(yalancı pozitif) anjio yapılmıştı anjioda damarlar normal çıkmıştı.Şimdi hocam efor yaptırsak sizce yeterli olmaz mı?MPS de radyasyon var,ya da damarlar açısından koroner BTA daha belirleyici olmaz mı? Nasıl bir yol izlemeliyiz.Saygılar teşekkürler....

  • Doktor Cevabı:

    Merhaba süleyman bey, daha önce mps pozitif çıkmışsa yine pozitif çıkma ihtimali yüksek. o zaman da mecburen anjiyo istenecek. bta daha belirleyici olur fakat onda da radyasyon var. efor testi de bazı hastalara yapılamaz acaba öyle bir durumu mu var babanızın doktor o nedenle mi yaptırmak istemedi bilemiyoruz. kararı babanızı muayene eden doktorun vermesi en doğrusu olur. şikayeti olmadığı için ekokardiyografi de normalse ileri tetkik gerekmeyebilir ama diyabetiklerde de şikayet olmayabilir. o nedenle yine doktorunun yönlendirmesi ile hareket edin bence. sağlık dileklerimle.

    tarihinde cevapladı.

İstanbul Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Diyastolin tansiyon

    Hocam merhaba,ben 23 yaşında bir kızım.pcos hastasıyım,dheas hormonum 650. üst sınır 400 ken. geçen gün stresli bir günün ardından başım çok şiddetli ağrıdı tansiyonum 169 123 oldu. nabzın normaldi. aldaktona yeni başlayacaktım zaten,o gün başladım. 100 mg ı yarım doz içiyorum gece yatmadan. kalbimd...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Farkli hastaliklar hakkinda

    Çok değerli hocam merhaba,önerilerinize yol göstericiliğinize ihtiyacımız olduğu için size yazmaya karar verdik.size yazınca tavsiyelerinizden,bilgilerinizden çok yararlandık.i̇yiki varsınız.farklı bir şehirde erkek 59 yaşında kuzenim var. 10 yıldan beri farklı gelişen hastalıklara çözüm bulamayıp ş...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Albumin-kalsiyum hk.

    Hocam merhaba, ben 6 ayda bir doktora gider çok yönlü tahliller yaptırıyorum. kan-i̇drar tahlillerim genelde ikisi dışında normal değerlerde çıkar.albumin 47,8-49,6 arası kalsiyum ca 10,3-10,5 düzeltilmiş kalsiyum 10-10,2 aralarında değişerek çıkıyor.hocam, albumin yüksekliğinin belirtilerini bir ha...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Geçmeyen ödem siroz mu?

    Merhaba hocam. daha önce babamın durumunu anlatmıştım son tahlilden sonra kan hastalığından şüphelendiler sizce bu veriler lösemi ya da başka bir kan hastalığı olabilir mi? kalpte ve dalakta büyüme var. karaciğer parankiminde bozulma mevcut. şikayet nefes darlığı ve ödem. huzursuzluk uyuma güçlüğü....

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tansiyon sorunu

    Hocam merhaba yaşım 23,genç kızım pcos hastasıyım ancak düzenli adet oluyorum,dheas hormonum alt sınır 350 yken 690 a kadar çıkıyor. 2 gün önce şiddetli bir baş ağrısı yaşadım tansiyonum 16 11 çıktı.endokrin aldakton 50 mg başladı. ondan aldım birkaç saatte 13 8 e kadar düştü. kardiyoloji eko normal...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Gıda zehirlenmesi

    Hocam merhaba ben birşey sorucam size ben dün konserve yedim tadı normaldi mesala kapağı tık sesi geldi açarken felan aklıma zehirlendim düştü ama neyse 20 saat oldu amansonra akşam çayın yanında paketli bisküvi yedim tarihi 6 ay geçmiş bir şey olur mu korkmaya başladım trsekkur ederim konserve yiye...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Fazla kilo nabız yüksekliği

    Sayın hocam, erkek kardeşim 42 yaşında, 127 kilo ve diyabet hastası aynı zamanda şizofreni hastası. nabız sürekli istirahat halindeyken 90 ve üzeri, bazen dijital ölçülerde nabız düzensiz arka arkaya ve hızlı vurumlar duyuluyor tansiyon, 135-80 civarı ve bazen üzeri, hareketsiz bir yaşamı var, yemek...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Zekeriya Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Böbrek üstü bezleri egzama

    Merhabalar hocam sorum şu olacaktı 25 yaşındayım 16 yaşından beri egzama problemi çekiyorum gittiğim doktorlar olsun okuduğum yazılar olsun egzamanın asla bitmeyeceği kremlerle yaşamamız gerektiği. ben asıl sorum şu bu egzama böbrek üstü bezi hastalıklarından da ortaya çıkıyor muş.ve bu tür probleml...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Sinavac asisi

    Hocam ben dün asi oldum sinavac ondan sonra baş ağrısı biraz bulantı vs ateş basması oldu geçer mi hocam çok korkuyorum ne yapmalıyım hocam ölmem demi

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Geçmeyen ödem siroz mu?

    Hocam ayrıntılı ve bilgi verici cevabınızdan dolayı çok teşekkür ederim. babam zaten i̇nönü üniversitesi turgut özal tıp merkezi'nde yatıyordu ama 4 gün yattı taburcu edildi. tabi bunda kendi uyumsuz davranışları da rol oynamış olabilir. babam pek kimseyi dinlemez ve takmaz. oksijen tedavisi verilir...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Geçmeyen ödem siroz mu?

    Usg raporu batın yoģun gazlı olduğundan tetkik suboptimaldir. karaciğer parankimi heterojen kabalaşmış ve konturları lobuledir(kr karaciğer hastalığı?). karaciģer homojen parankim ekosunda ve konturları düzenlidir. i̇ntrahepatik safra yolları normal genişliktedir. ana portal ven ve dalları ile hepat...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Hipertansiyon

    Merhaba hocam babam böbrek hastası (nefrotik sendrom) olduğu için kandaki sodyum değeri düşük çıkıyor. ama asla tuz yediremiyoruz tansiyonum yükselir diye yemiyor. sonra hastanede sodyum takıyorlar. bu kez tansiyon düzeliyor. ama evde yemiyor ve bir sonraki ay yine aynı şeyi yaşıyoruz. tansiyon ile...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Şeker hastaliği,karoti̇s arter darliği

    Hocam tekrar merhaba şah damarında %60darlık olduğu için bugün babamı kalp kontrolü için doktora götürdüm.dr eko yaptı, tansiyon ve ritim holter taktırdı.ekg normal dedi fakat efor testi yapmadan direk miyokard perfüzyon sintigrafisi istedi,halbuki babamın efor kapasitesi iyi koşabilir.mps yaptırmak...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Ağzımdan kan gelmesi

    Iyi günler hocam. benim sorunum; büyük tuvalet sırasında genizimi içime çekip tükürünce ağzımdan kan geliyor. kan taze kırmızı renk de tükürük içinde. balgamım, öksürük, kusma yok. 1 yıl önce burun polip ameliyatı oldum. ameliyat olduğum dr. 2 kez gittim muayene oldum kan testi istedi birşey yok de...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Yusuf Aydın

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Şah damari darliği,bacaklarda ödem

    Hocam iyi günler,babam 74 yaşında 20 yıldır hipertansiyon tedavisi görüyor,prediyabet,yıllardır trigliserid yüksekliği,hdl düşüklüğü var.hocam,iki yıl önceki tomografi;sol ica proksimalde yaklaşık 6 mm'lik bir segment boyunca lümende en dar yerinde %60 alansal darlık oluşturan miks plak oluşumları i...

    Doktor Cevabı:

    Yrd. Doç. Dr. Ali Özeren

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x