Şah damari darliği,bacaklarda ödem

  • Hocam iyi günler,babam 74 yaşında 20 yıldır hipertansiyon tedavisi görüyor,prediyabet,yıllardır trigliserid yüksekliği,hdl düşüklüğü var.Hocam,iki yıl önceki tomografi;Sol ICA proksimalde yaklaşık 6 mm'lik bir segment boyunca lümende en dar yerinde %60 alansal darlık oluşturan miks plak oluşumları izlendi.Sağ ICA proksimalde lümende en dar yerinde %20 alansal darlık oluşturan 5 mm uzunluğunda kalsifik ve fibrofatty plak oluşumları izlenmiştir.hocam iki yıl önceki efor negatif,eko da grade1 diyastolik disfonksiyon,SVH,çıkmıştı..Hocam, iki gün önce karotis dolpler usg yaptırdık; intimal kalınlık artmış olup yer yer hafif düzensizlikler dikkkati çekmektedir.Sağ CCA bulbustan ICA girimine uzanan girim düzeyinde en dar yerinde yaklaşık %30-40 dolaylarında stenoza neden olan hafif düzensiz sınırlı fibrokalsifik plak izlendi.Sol CCA bulbustan ICA girimine uzanan yüksek yerleşim ve gölgelenme nedeniyle net darlık değerlendirilmesinin yapılamadığı ancak lümende %50 dolaylarında stenoza neden olduğu düşünülen düzensiz sınırlı kalsifik plak formu mevcuttur.ileri incelemesi önerilir.Bilateral karotid arterlerden alınan dalga formları normal olarak izlenmektedir. Kan akım hızları normal sınırlarda bulunmuştur. Jet akım saptanmadı.Talil de yapıldı;hba1c 6,7,akş 137,üre 46,kreatinin 1,01,ü.asit 6,3,ast 20,alt23,ggt 20,bilirubinler normal,amilaz 62,ldl 70,trigliserid 131,homaır 5,6,sodyum 141,potasyum 4.3,crp 2.8,tsh 1.3,ferritin 291(24-336)demir 68(70-180)tdbk 254(155-355)B12 364,çıktı.Tansiyon110-135/75-85 aralığında,şekeri açlık 110-140 aralığında,tokluk şekeri 190-260 aralığında.Excaliba 20/5mg,crestor 10mg,ecopirin 81mg kullanıyor,ayaklarında bazen şişlik oluyor tansiyon ilacındaki amlodipinden olduğunu farkettik fakat amlodipin dışındaki ilaçlar tansiyonunu etkili düşürmüyor.Hocam bu ödemin kalbe ya da başka organlara zararı olur amlodipin bırakmalı mı?Nasıl bir yol izlemeliyiz ne önerirsiniz?Saygılar

  • Doktor Cevabı:

    Yrd. Doç. Dr. Ali Özeren

    Kardiyoloji

    Cıddi müdahale gerkecek yeni aktif problem yok tedavi mükemmel ldl 100 altı karotıs krıtık degıl tedavıye aynen devam amlodıpın ve odem klasık sık bır yan etkı ama ılac ve ılacla tansıyon mukemmel. gece alın bu odemı azaltır aldactazıd 25 yada fludex 1,5 1x1 gıbı hafıf bır ıdrar sökucu uygun olur tamamen cozmez tuz kısıtlaması cok onemlı etkılı faydalıdır ayakları kırıp sarkıtırsa artar uzatıp yuksek tutarsa azalır venöz yetmezlık varıs acısından da ıncelenebılır varıs corabının da kısmen faydası olabılır tsh tıroıd ve albumın kcft de bakılabılır sağlıcakla kalın

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam tekrar merhaba kan tahlillerin hepsi normal çıktı şah damarında darlık da olduğu için bugün babamı kalp kontrolü için doktora götürdüm.dr eko yaptı, tansiyon ve ritim holter taktırdı.EKG normal dedi Fakat efor testi yapmadan direk miyokard perfüzyon sintigrafisi istedi,halbuki babamın efor kapasitesi iyi koşabilir.MPS yaptırmak istemedim bundan onbeş yıl önce pozitif çıkmıştı(yalancı pozitif) anjio yapılmıştı anjioda damarlar normal çıkmıştı.Şimdi hocam efor yaptırsak sizce yeterli olmaz mı?MPS de radyasyon var,ya da damarlar açısından koroner BTA daha belirleyici olmaz mı? Nasıl bir yol izlemeliyiz.Saygılar teşekkürler....

  • Doktor Cevabı:

    Yrd. Doç. Dr. Ali Özeren

    Kardiyoloji

    Efor testı mps ye gore yanılma payı daha yuksek ama dedıgınız gibı mps de radyadyuon var bt anjıy da da radyasyon var ve odenmıyor .fonksıyonel kapoasıtesı ıyı olsa da ekg de bazal bozukluk dal blogu var ıse mps tercıh edılır . ama normal denmıs . efor yapılabılır yetmezse mps suphelı olursa bt anjıy en son klasık anjıyo sıralama basamaklama boyle . karotıs ıcın de bt anjıyo kullanılabılır . en dogrusu hıc bısey yapılmaması asemptomatık ve fk ıyı ıken koroner araştırma karotıs akımlar nortmalken ek test gerekmez ılac tedavısı de ıyı ve yeterlı bır opsıyon ılaca devam

    tarihinde cevapladı.

Bursa Kardiyolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Damar yolu sonrası damarda sertlik ve ağrı

    29 nisan da geçirdiğim bir ameliyat sonrasında, damar yolu açılan yerde damarımda bir sertlik oluştu. ayrıca ağrıda yapıyor. nerdeyse iki ay oldu hala geçmedi. bir hemşire arkadaşım üzerine buz koymam gerektiğini, zamanla geçeceğini söyledi fakat buz koyduktan sonra ağrıyı daha fazla hissettiğimi d...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Mustafa Güden

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Hocam saolun şimdiden

    Merhabalar hocam 2haftadir üst sırt bölgemde ağrılar yaşıyorum,bunun için kardiyoloji dahiliye gittim efor ekg kan bakıldı iyi dendi,bu ağrı sırt sol sağ bazen ortada ve bazen derin nefes aldırmayacak gibi sıkıştırıyor imanntahtasi denennyerde olunca siddilerli değil ama oldukça rahatsız ediyor kas...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Damar sertliği belirginliği

    Hocam merhabalar sol bileğimin iç kısmındaki damarlar sağ bileğime göre daha belirgin ve ele gelir ,özellikle bileği büktüğümde de kalınca ve sert bir şekilde ortaya çıkıyor normal midir

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Onur Gürer

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Damar sertliği

    Hocam merhabalar sol bileğik içimdeki damarlar sağ bileğime göre çok daha belirgin özellikle bileği büktüğümde kalınca ve sert bir damar ortaya çıkıyor normal midir

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Korona aşısı

    Merhaba hocam kolaylıklar diliyorum. benim sorum annem ve babamla ilgili. annem ve babam 51 yaşında, aşı randevuları açılmış sinovac aşısı olmak istiyorlar fakat biontech aşısı var. biontech aşısı yeni bir teknoloji olduğu için korkuyorlar. biontech aşısının pıhtı atma, felç vs durumu da söz konusuy...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Ldl yüksekliği

    Hocam merhaba , 26 yaşında erkeğim hareketli bir yaşam tarzım var her gün 1 saat tempolu yürüyüş yaparım, boyum 170 kilom 78 bel çevresi 94 bel-kalça oranı 0.93 açlık glukozum 80 civarı açlık insülini 7.5 hdl 65 trigliserit 60 70 80 civarında çıkıyor yalnız ldl 130 civarı hocam 3 senedir düşmüyor ö...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Dil altındaki damarın şişmesi

    Genelde uykudan uyandığımda dilimin sağ tarafındaki damar şişmiş ve morarmış oluyor. dilimi hareket ettirirken de acıyor. son zamanlarda çok sık olmaya başladı. nedeni ne olabilir acaba

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Selin Fulya Tuna

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Damar belirginliği

    Merhaba benim yaşım 17 ve kolesterol değerim 170 ti biraz dikkat ederek 150 ye düşürdüm. bazen nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi sıkıntılar çekiyorum. sağlık ocağındaki doktorum ilaç yazmadı yaşım küçük olduğu için diyet vb. şeyler çok kilom yok ama sanrım beslenmeden dolayı yüksek. stres ve heyecan...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Eyüp Hazan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Mide agrisi

    Sorun hocam saygılar bir süredir midemin sol kaburga altında dokunduğunda ağrı hissediyorum sadece yatar vaziyete aksirinca midemin midemin sol tarafında sabitağrı hissediyorum her iki durumda ağrı olmuyor sebebi ne ola bilir bir süre pentas içmeli önerdi önemli zararı olurmu

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Ingui̇nal bolge lenf nodu

    Hocam 2 kutu croxilex 1000 mg antibiyotik kullandi.bugun tekrar ultrason ve kan tahlili yapildi.beta 2 mi̇kroglobuli̇n, ebv vca, cmv igm, periferik yayma yapildi.sonuclar normal çi̇kti̇.ultrason sonucu sag i̇ngui̇nal bolgeye yonelik yuzeyel usg incelemede yaklasik 22x7 mm boyutlarinda ekojen yagli h...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kolesterol ve damar tıkanıklığı

    Merhaba benim yaşım 17 ve kolesterol değerim 170 ti biraz dikkat ederek 150 ye düşürdüm. bazen nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi sıkıntılar çekiyorum. sağlık ocağındaki doktorum ilaç yazmadı yaşım küçük olduğu için diyet vb. şeyler çok kilom yok ama sanrım beslenmeden dolayı yüksek. stres ve heyeca...

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Ferid Gojayev

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Boyunumun sol kısmında ele gelen ağrılı şişlik

    Hocam merhabalar. hocam bugün 1 2 saatliğine sol tarafıma doğru uyudum uyandığımda boynumun sol alt tarafında ağrı vardı ve elimle dokununcada nohut tanesi kadar bi sertlik elime geliyor sanki damarım şişmiş buna dokununca ağrım oluyor acaba korkulacak bir şey mi bu yeni ilk defa oldu böyle bir şey

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Müge Özcan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Penis başı altında sertlik

    Merhabalar, ben 20 yaşındayım. penis başımın altında sünnet derisinin altında mercimek tanesi kadar bir sertlik mevcut, bu penisim erekte oldukça daha da ortaya çıkıyor ve ele gelir duruma geliyor. sanki bir damar tıkanıklığı gibi diyebilirim etrafından gelen hatlar da biraz sertlik mevcut. üroloji...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Mehmet Dündar

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tahlil sonucu

    Hocam merhabalar hafif halsizlik nedeniyle rutin kan tahlili yaptırdım (kan sayımı, crp, sedim, ferritin, kreatin , horman vs) hepsi normal sadece demir 56 çıkmış (referans 70-180) herhangi bir sorun teşkil eder mi? doktor cevabı: prof. dr. ayşen helvacıdahiliye - i̇ç hastalıkları merhaba meh...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Midede damar atması

    Merhaba , ben 23 yaşında bayanım 67 kilo sorum 3 4 ay önce vücudumun çeşitli yerlerinde damar atması hissediyordum ve bir zaman sonra kendiliğinden geçmişti şimdi son 10 gündür midemin üst kısmında da damar atması hissediyorum daha çok yemekten sonra ve sırt üstü yatınca 15 yada 30 dakika arayla baz...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Zekeriya Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x