Şah damarı darlığı, bacaklarda ödem

  • Hocam iyi günler,babam 74 yaşında 20 yıldır hipertansiyon tedavisi görüyor,prediyabet,yıllardır trigliserid yüksekliği,hdl düşüklüğü var.Hocam,iki yıl önceki tomografi;Sol ICA proksimalde yaklaşık 6 mm'lik bir segment boyunca lümende en dar yerinde %60 alansal darlık oluşturan miks plak oluşumları izlendir.Sağ ICA proksimalde lümende en dar yerinde %20 alansal darlık oluşturan 5 mm uzunluğunda kalsifik ve fibrofatty plak oluşumları izlenmiştir.hocam iki yıl önceki efor negatif,eko da grade1 diyastolik disfonksiyon,SVH,çıkmıştı..Hocam, iki gün önce karotis dolpler usg yaptırdık; intimal kalınlık artmış olup yer yer hafif düzensizlikler dikkkati çekmektedir.Sağ CCA bulbustan ICA girimine uzanan girim düzeyinde en dar yerinde yaklaşık %30-40 dolaylarında stenoza neden olan hafif düzensiz sınırlı fibrokalsifik plak izlendi.Sol CCA bulbustan ICA girimine uzanan yüksek yerleşim ve gölgelenme nedeniyle net darlık değerlendirilmesinin yapılamadığı ancak lümende %50 dolaylarında stenoza neden olduğu düşünülen düzensiz sınırlı kalsifik plak formu mevcuttur.ileri incelemesi önerilir.Bilateral karotid arterlerden alınan dalga formları normal olarak izlenmektedir. Kan akım hızları normal sınırlarda bulunmuştur. Jet akım saptanmadı.Talil de yapıldı;hba1c 6,7,akş 137,üre 46,kreatinin 1,01,ü.asit 6,3,ast 20,alt23,ggt 20,bilirubinler normal,amilaz 62,ldl 70,trigliserid 131,homaır 5,6,sodyum 141,potasyum 4.3,crp 2.8,tsh 1.3,ferritin 291(24-336)demir 68(70-180)tdbk 254(155-355)B12 364,çıktı.Tansiyon110-135/75-85 aralığında,şekeri açlık 110-140 aralığında,tokluk şekeri 190-260 aralığında.Excaliba 20/5mg,crestor 10mg,ecopirin 81mg kullanıyor,ayaklarında bazen şişlik oluyor tansiyon ilacındaki amlodipinden olduğunu farkettik fakat amlodipin dışındaki ilaçlar tansiyonunu etkili düşürmüyor.Hocam bu ödemin kalbe ya da başka organlara zararı olur amlodipin bırakmalı mı?Nasıl bir yol izlemeliyiz ne önerirsiniz?Saygılar

  • Doktor Cevabı:

    Amlodopin ödem harici önemli bir yan etkisi yoktur. ödem hayat kalitenizi bozmuyorsa güvenle kullanabilir siniz . sah damarında da yüzde 70 üzerinde olan tıkanıklık olduğunda stent düşünüyoruz. yıllık doppler kontrolü öneriyorum

    tarihinde cevapladı.

Antalya Kardiyolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • İlaç allerjisi

    Hocam merhaba; uzun zamandır allerjik problemlerle uğraşmaktayım.özellike son 4 yıldır sorunlar oldukça arttı. nefes darlığı problemlerim çok fazla.rinit şikayetleri bütün yıl boyunca devam ediyor.boğaz enfeksiyonu sonrası reçete edilen antibiyotik sonrası ;gözlerde kanlanma ,yüzde şişme ,nefes dar...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Cengiz Kırmaz

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Diyastolin tansiyon

    Hocam merhaba,ben 23 yaşında bir kızım.pcos hastasıyım,dheas hormonum 650. üst sınır 400 ken. geçen gün stresli bir günün ardından başım çok şiddetli ağrıdı tansiyonum 169 123 oldu. nabzın normaldi. aldaktona yeni başlayacaktım zaten,o gün başladım. 100 mg ı yarım doz içiyorum gece yatmadan. kalbimd...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Hocam kuru göz çok önemli̇

    Hocam 4-5 aydır göz kuruluğu yaşıyorum. 5-6 tane doktora gittim neredeyse her biri farklı bişey diyor. sabahları depores x (1) adet kullanıyorum. sonra göz şampuanı ile gün içinde 2 kere yıkıyorum gözlerimi. artelac göz damlası sabah 1 akşam 1 olmak üzere kullanıyorum. işe gidince de novaqua isimli...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Bülent Yazıcı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Hastalıklar hakkında

    Çok değerli hocam merhaba,önerilerinize yol göstericiliğinize ihtiyacımız olduğu için size yazmaya karar verdik.farklı bir şehirde erkek 59 yaşında kuzenim var. 10 yıldan beri farklı gelişen hastalıklara çözüm bulamayıp şikayetleri artmaya başladı.dizlerinde ağrı, yol yürürken düşme,merdiven çıkarke...

    Doktor Cevabı:

    Dr. Öğr. Üyesi Özge Kiremitçi Özer

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Ozon tedevisinin maliyeti

    Merhabalar eşim 54 yaşında emekli 23 yıldır tip 1 diabet hastası aynı zamanada 10 yıldan beridir yüksek tansiyon içinde ilaç kullanıyor bu tedaviyi bir arkadaş vesilesiyle öğrendim. destrkleyici tedavi kapsamında devlet araştîrma hastanelerinde bu konuda yardım alabiliyormuyuz bilginizi paylaşırsa...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Cem Mermut

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Gelişim geriliği

    Önceki hamilelikte gelişim geriliği akım kaybı ve bebeğin suyunda azalms vardı bir sonraki hamilrlrikte bu durumun tekrar etme olasılığı var mıdır yada hamileleikten önce önlenebilir mi bu durum ve hamilelikte tansiyonda cıkıyor da bu durumu etkisi var mıdır hamileliğin ilk aylarında aspirin kullan...

    Doktor Cevabı:

    Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Alkılıç

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Kreatının yukseklıgı

    Hocam cevabınız için tesekkur ederim birde spot ıdrar n olyo acaba acmı tokmu dogru sonuc verır tahlıller spot ıdrarda proteın 17 spot ıdrar kreatının 233 normalmıdır bu tek bobreklıyım kreatının degeri 1.31 cıktı nıtrıt pozıtıf diger tum tetkıkler normal ..ıdrarda lokosit 55 e colı ureme oldu...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Farkli hastaliklar hakkinda

    Çok değerli hocam merhaba,önerilerinize yol göstericiliğinize ihtiyacımız olduğu için size yazmaya karar verdik.size yazınca tavsiyelerinizden,bilgilerinizden çok yararlandık.i̇yiki varsınız.farklı bir şehirde erkek 59 yaşında kuzenim var. 10 yıldan beri farklı gelişen hastalıklara çözüm bulamayıp ş...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kalp rahatsızlığı

    Değerli hocam doğuştan mvp ve hafif my hastasıyım.küçüklükten beri hep anormal heycanlanma olurdu.tabi bunu geçen seneki 25 martaki baygınlık hissinden sonra gelen 160 düzensiz nabız ve yüksek tansiyonla öğrendim.bu bende panik atak yaptı ve uykudan uyandıran çarpıntılar 170 bulan nabız sürekli bayı...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Zekeriya Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Albumin-kalsiyum hk.

    Hocam merhaba, ben 6 ayda bir doktora gider çok yönlü tahliller yaptırıyorum. kan-i̇drar tahlillerim genelde ikisi dışında normal değerlerde çıkar.albumin 47,8-49,6 arası kalsiyum ca 10,3-10,5 düzeltilmiş kalsiyum 10-10,2 aralarında değişerek çıkıyor.hocam, albumin yüksekliğinin belirtilerini bir ha...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Beyin kanaması

    Posterior fossadan geçen kesitlerde, beyin sapı oluşumlarında, serebellar hemisferlerde ve vermiste belirgin patolojik dansite farklılığı saptanmamıştır. iv. ventrikül formedir. bazal sisternalar açıktır. supratentorial bölgeden kesitlerde ; her iki serebral hemisferde periventriküler-subkortikal...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Recep Alp

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Geçmeyen ödem siroz mu?

    Merhaba hocam. daha önce babamın durumunu anlatmıştım son tahlilden sonra kan hastalığından şüphelendiler sizce bu veriler lösemi ya da başka bir kan hastalığı olabilir mi? kalpte ve dalakta büyüme var. karaciğer parankiminde bozulma mevcut. şikayet nefes darlığı ve ödem. huzursuzluk uyuma güçlüğü....

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Riskli gebelik

    Merhabalar doktor hanım yüksek kilolu gebeliğim var aynı zaman da şeker ve tansiyon ilaçları da kullanıyorum , 35 haftalık gebeyim size muayene olmak istiyorum, böyle riskli gebelikler de yardımcı oluyor musunuz acaba :) gerekli durumda sezaryan doğum yaptırıyormusunuz birde :)

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Nur Betül Tekiner

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Hamilelikte kilo

    Merhaba hocam ben 6 aylık (24haftalık) hamileyim ilk hamileligimde yüksek tansiyon olduğu için 2.gebeliğimde enbaşından beri doktorumla tedbirli gidiyoruz kilo cok almamam icin enbaştan beri ekmek hamurisi pilav makarna tatlı yemiyorum porsiyonlarım az ve sadece bebek icin besleyici olcak şekilde ek...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dyt. Elif Melek AVCI DURSUN

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tansiyon sorunu

    Hocam merhaba yaşım 23,genç kızım pcos hastasıyım ancak düzenli adet oluyorum,dheas hormonum alt sınır 350 yken 690 a kadar çıkıyor. 2 gün önce şiddetli bir baş ağrısı yaşadım tansiyonum 16 11 çıktı.endokrin aldakton 50 mg başladı. ondan aldım birkaç saatte 13 8 e kadar düştü. kardiyoloji eko normal...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x