Şah damarı darlığı,bacaklarda ödem

  • Hocam iyi günler,babam 74 yaşında 20 yıldır hipertansiyon tedavisi görüyor,prediyabet,yıllardır trigliserid yüksekliği,hdl düşüklüğü var.Hocam,iki yıl önceki tomografi;Sol ICA proksimalde yaklaşık 6 mm'lik bir segment boyunca lümende en dar yerinde %60 alansal darlık oluşturan miks plak oluşumları izlendi.Sağ ICA proksimalde lümende en dar yerinde %20 alansal darlık oluşturan 5 mm uzunluğunda kalsifik ve fibrofatty plak oluşumları izlenmiştir.hocam iki yıl önceki efor negatif,eko da grade1 diyastolik disfonksiyon,SVH,çıkmıştı..Hocam, iki gün önce karotis dolpler usg yaptırdık; intimal kalınlık artmış olup yer yer hafif düzensizlikler dikkkati çekmektedir.Sağ CCA bulbustan ICA girimine uzanan girim düzeyinde en dar yerinde yaklaşık %30-40 dolaylarında stenoza neden olan hafif düzensiz sınırlı fibrokalsifik plak izlendi.Sol CCA bulbustan ICA girimine uzanan yüksek yerleşim ve gölgelenme nedeniyle net darlık değerlendirilmesinin yapılamadığı ancak lümende %50 dolaylarında stenoza neden olduğu düşünülen düzensiz sınırlı kalsifik plak formu mevcuttur.ileri incelemesi önerilir.Bilateral karotid arterlerden alınan dalga formları normal olarak izlenmektedir. Kan akım hızları normal sınırlarda bulunmuştur. Jet akım saptanmadı.Talil de yapıldı;hba1c 6,7,akş 137,üre 46,kreatinin 1,01,ü.asit 6,3,ast 20,alt23,ggt 20,bilirubinler normal,amilaz 62,ldl 70,trigliserid 131,homaır 5,6,sodyum 141,potasyum 4.3,crp 2.8,tsh 1.3,ferritin 291(24-336)demir 68(70-180)tdbk 254(155-355)B12 364,çıktı.Tansiyon110-135/75-85 aralığında,şekeri açlık 110-140 aralığında,tokluk şekeri 190-260 aralığında.Excaliba 20/5mg,crestor 10mg,ecopirin 81mg kullanıyor,ayaklarında bazen şişlik oluyor tansiyon ilacındaki amlodipinden olduğunu farkettik fakat amlodipin dışındaki ilaçlar tansiyonunu etkili düşürmüyor.Hocam bu ödemin kalbe ya da başka organlara zararı olur amlodipin bırakmalı mı?Nasıl bir yol izlemeliyiz ne önerirsiniz?Saygılar

  • Doktor Cevabı:

    İyi günler, karotis darlığı şimdilik takip düzeyinde görünüyor, yıllık kontrollerle darlık düzeyi takip edilmeli, %50'nin üzerinde değerlere ulaştığında ileri inceleme ve tedavi açısından değerlendirme gerekiyor. kan şekeri kontrolü tam yeterli değil, gerekirse doktorunuz metformin başlayabilir veya en azından diyeti daha sıkılaştırması gerekiyor. amlodipin bahsettiğiniz gibi ayak ödemine yol açabilir, bunun yerine ödem ihtimali daha az olan aynı gruptan lerkanidipin ve benidipin gibi alternatifleri var, doktorunuz bunlardan birine geçebilir veya ödemi azaltacak idrar söktürücülü kombinasyonları kullanılabilir. amlodipini yerine benzer etkili bir ilacı koymadan doğrudan bırakırsanız tansiyon kontrolü bozulabilir. size önerim, takip eden aynı doktorunuza tekrar müracaat edip bu ödem durumunu anlatmanız. gereğini yapacaktır. geçmiş olsun.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam tekrar merhaba şah damarında darlık bugün babamı kalp kontrolü için doktora götürdüm.dr eko yaptı, tansiyon ve ritim holter taktırdı.EKG normal dedi Fakat efor testi yapmadan direk miyokard perfüzyon sintigrafisi istedi,halbuki babamın efor kapasitesi iyi koşabilir.MPS yaptırmak istemedim bundan onbeş yıl önce pozitif çıkmıştı(yalancı pozitif) anjio yapılmıştı anjioda damarlar normal çıkmıştı.Şimdi hocam efor yaptırsak sizce yeterli olmaz mı?MPS de radyasyon var,ya da damarlar açısından koroner BTA daha belirleyici olmaz mı? Nasıl bir yol izlemeliyiz.Saygılar teşekkürler....

  • Doktor Cevabı:

    Mps normal eforlu ekg'ye göre iskemiyi ortaya koymada daha kuvvetlidir. bazı ekg bulguları standart eforlu ekg yapmaya engel oluşturabilir, doktorunuz böyle bir görüntü görmüşse doğrudan mps isteyebilir. mps'deki radyasyon tomografideki radyasyona göre çok çok masumdur, yine bunu tercih etmekte fayda var. pozitif çıkması iskemi olduğunu gösterir, bazen ana damarlar normal olmasına rağmen de iskemi olabilir; bu kalp kriz riski olmadığını görsterse de hücrelerin oksijeni yeterince alamadığı gerçeğini ortaya koymuş olur; bu durum sendrom x olarak tanımlanıyor, bunun için de bazı ilaçlar kullanmak gerekebilir. sonuca göre doktorunuz size gerekli tedaviyi önerecektir.

    tarihinde cevapladı.

Bursa Kardiyolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Kreatının yukseklıgı

    Hocam cevabınız için tesekkur ederim birde spot ıdrar n olyo acaba acmı tokmu dogru sonuc verır tahlıller spot ıdrarda proteın 17 spot ıdrar kreatının 233 normalmıdır bu tek bobreklıyım kreatının degeri 1.31 cıktı nıtrıt pozıtıf diger tum tetkıkler normal ..ıdrarda lokosit 55 e colı ureme oldu...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Teşhis hk. yardım ricası

    Değerli hocam, 2 ay kadar önce spinal anestezi ile doğum yaptım. sonraki haftalarda başlayan karın boşluğunda özellikle sol kaburgaya doğru bir baskı, sırtta ağrı oluştu. sol kaburga ile mide arasına biri bastırıyor gibi oluyor. kalkınca başlıyor, beraberinde gözlerim kararıyor, dengem kaybolacak gi...

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Mehmet Erkan Balkan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Nörofibromatozis kaynaklı sinir kılıfı tümörü

    İyi akşamlar hocam. 37 yaşındayım ve nörofibromatozis 1 hastasıyım. aynı zamanda böbrek renal arter kaynaklı hipertansiyon hastasıyım.2019 yılında nf 1 kontrolüm de kaynaklı kist görülmüştü. son zamanlarda vücudumun sağ tarafında çarpılma mevcuttu sanki elektrik kaçıran makineye ıslak aile dokunur...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Erol Taşdemiroğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Farkli hastaliklar hakkinda

    Çok değerli hocam merhaba,önerilerinize yol göstericiliğinize ihtiyacımız olduğu için size yazmaya karar verdik.size yazınca tavsiyelerinizden,bilgilerinizden çok yararlandık.i̇yiki varsınız.farklı bir şehirde erkek 59 yaşında kuzenim var. 10 yıldan beri farklı gelişen hastalıklara çözüm bulamayıp ş...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Covid aşısı

    Merhaba hocam annemin penisilin ve zinnat grubuna alerjisi var ayrıca hipertansiyon hastalığı var.40 yaşında aşı sırası geldi hangi aşıyı olmalı?

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Ahmet Şahin Alpay

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Albumin-kalsiyum hk.

    Hocam merhaba, ben 6 ayda bir doktora gider çok yönlü tahliller yaptırıyorum. kan-i̇drar tahlillerim genelde ikisi dışında normal değerlerde çıkar.albumin 47,8-49,6 arası kalsiyum ca 10,3-10,5 düzeltilmiş kalsiyum 10-10,2 aralarında değişerek çıkıyor.hocam, albumin yüksekliğinin belirtilerini bir ha...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Geçmeyen ödem siroz mu?

    Merhaba hocam. daha önce babamın durumunu anlatmıştım son tahlilden sonra kan hastalığından şüphelendiler sizce bu veriler lösemi ya da başka bir kan hastalığı olabilir mi? kalpte ve dalakta büyüme var. karaciğer parankiminde bozulma mevcut. şikayet nefes darlığı ve ödem. huzursuzluk uyuma güçlüğü....

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Böbrek protein kaçağı

    Hocam merhaba; annem uzun zamandır nefroloji takibinde geçen ay covid geçirdi sonrasında nefroloji kontrolüne gittik. hipertansiyonu var bayadır tansiyonu çıkmadı ama çıktığında 17 - 18 civarlarına çıkıyor. 24 saatlik idrar tahlili sonuçlaırnıda aşağıda yazıyorum yorum yaparsanız çok sevinirim. "" 0...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Miğde küçültme

    Merhabalar hocam 107kg 164boy hipertansiyonum var endorine gidince diyetsyen verdi bi ay yaptım daha yapamadım vermedim 102den 107 cıktım:((şimdide karaciğerimde 10cm kitle yağlanma varmış miğde ameliyatı olmak istiyorum ilk önce endokrine mi gidp onay almam lazım yoksa size mi teşekkür ederim şimdi...

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Özkan Balçın

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Kalp tetkikleri

    Merhaba yaşım 27 erkeğim. total 280, ldl 200 kolesterol değerlerim. kalp sağlığım hakkında kontrol için ne tetkiklerden geçmem gerekir? kalp damarlarımda kalp krizine sebep ola olabilecek tıkanıklık olmuş mu veya olmaya başlamış mı bunu merak ediyorum özellikle çünkü kolesterol endişe veriyor. day...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Zekeriya Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Hipertansiyon ve safra kesesi

    Hocam ben sizin ankara eryaman eski bir hipertansiyon hastanızım.özledik sizi ama hakkınızda en hayırlısı ve güzeli olsun.ben bir ameliyat oldum safra kesemi aldırdım 4 ay önce herşey güzeldi fakat bir hafta önce tansiyonum hapıma rağmen yükseldi.doktara gittim sizin vermiş olduğunuz ilacın tnsrt pl...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Zekeriya Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tansiyon sorunu

    Hocam merhaba yaşım 23,genç kızım pcos hastasıyım ancak düzenli adet oluyorum,dheas hormonum alt sınır 350 yken 690 a kadar çıkıyor. 2 gün önce şiddetli bir baş ağrısı yaşadım tansiyonum 16 11 çıktı.endokrin aldakton 50 mg başladı. ondan aldım birkaç saatte 13 8 e kadar düştü. kardiyoloji eko normal...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Gıda zehirlenmesi

    Hocam merhaba ben birşey sorucam size ben dün konserve yedim tadı normaldi mesala kapağı tık sesi geldi açarken felan aklıma zehirlendim düştü ama neyse 20 saat oldu amansonra akşam çayın yanında paketli bisküvi yedim tarihi 6 ay geçmiş bir şey olur mu korkmaya başladım trsekkur ederim konserve yiye...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Fazla kilo nabız yüksekliği

    Sayın hocam, erkek kardeşim 42 yaşında, 127 kilo ve diyabet hastası aynı zamanda şizofreni hastası. nabız sürekli istirahat halindeyken 90 ve üzeri, bazen dijital ölçülerde nabız düzensiz arka arkaya ve hızlı vurumlar duyuluyor tansiyon, 135-80 civarı ve bazen üzeri, hareketsiz bir yaşamı var, yemek...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Zekeriya Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Ekstrasistol

    Merhabalar hocam benimde ekstrasistol sorunum var panik bozukluğum geçti gibi birşey ama kaygı anksiyete bozukluğu azda olsa devam ediyor. ekstra atım sonrası bi ürperti geliyor nabzım 120-140-150 lere çıkıyor o anda baş dönmesi tansiyon yükselmesi titreme nefes darlığı oluyor, bir tane ativan aldığ...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Zekeriya Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x