Radyasyon efektif

  • Merhaba Aslı hanım; Size komplike bir soru soracağım kafam çok karışıyor inanın cevabınız çok önemli. 2016 yılında troid nodülüm olduğubu öğrendim( solid hipoekoik 12 mm) o dönem panikle devamlı ultrason çektirdim erkeğim ve yaşım o dönemde 26'idi ritaratür malum kanser riski diyordu. Ama ben bu nodülü ve lenf bezlerini öğrenmeden önce ( lenflere çoğu doktora baktırdım en azından 2018 de ki ondan sonra gitmedim korkudan reaktif dendi) baya tetkik yaptırdım. 9 ay içinde bir beyin BT, bir nazofrekans BT bir de BT anjiyo. Yüksek değerler biliyorum ve korkuyorum ya nodül kanser değildiyse adenomduysa ve şimdi bu tetkikler kanser yaparsa? Diye yada lenfleri bozup lösemi vs yaparsa diye Derken mecburen 2017 de aynı gün içinde hem tiroid sintegrafisi hemde Paratroid sintegrafisi çekildim. Şekli düzgün olduğu ve altta olduğu için Paratroid adenomu olma şansı var dendi bu radyasyon dozları kaç msv'ydi? Ekstradan 3 BT üstüne iki sintegrafi. Troid için 3 msv diyor sintegrafi doğrumu? Zararı nedir ? Paratroid içinse hiç bilgi bulamadım ? Burada troid nodülü çıktı ama soğuk yada sıcak değildi ılıktı bunuda kimi doktor iyi haber kimi doktor soğuk ile aynı mana diyor cevaplarsanız çok sevinirim şuan yaşım 31

  • Doktor Cevabı:

    Emrah bey öncelikle geçmiş olsun diliyorum. anladığım kadarıyla kafanıza takılan tiroid nodülü varlığından çok aldığınız radyasyon dozuna bağlı olarak gelişebilecek herhangi bir hastalıkla ilgili. öncelikle şunu belirtmek istiyorum, yıllık aldığımız radyasyon dozunun takribi %25 kadarı radyolojik tetkikler kaynaklı olur iken, %50 si dığal kaynaklardan alınan radyasyondur (radon,kozmik, elektronik vb) yani günümüzde radyasyon maruziyeti olmayan bir yaşam biçimi maalesef mümkün değil. baş-boyun bölgesine alınan radyasyonun stokastik dediğimiz dozdan bağımsız uzun dönem etkilerinde kanser vb gelişme riski elbette vardır fakat bunun etkileri çok uzun yıllar içinde ortaya çıktığı için genetik yatkınlık gibi birçok faktörden ayrılması pek mümkün olmuyor. tavsiyem tiroid nodülünüzün ve tiroid fonksiyon testlerinin düzenli aralıklar ile takip edilmesi ve doktorunuz gerekli görür ise biyopsi yapılması. bunun dışında selenyum gibi birkaç çalışmada radyasyonun ortaya çıkardığı serbest radikallere karşı etkili olduğu belirtilen güçlü antioksidanlardan yararlanmanızda herhangi bir sakınca görmüyorum. geçmiş olsun dileklerimle:)

    tarihinde cevapladı.

Balıkesir Nükleer Tıp Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Tiroid sintigrafisi

    Hocam merhaba, sintigrafi raporumu yorumlarsaniz sevinirim bulgular: her iki lob normal sınırdadır. aktivite tutulumu sağ lobda daha belirgin olmak üzre her iki lobda berlirgin artmış ve homojen görünümdedir. tiroid usg de her iki lobda tanimlanan nodüllere ait sintigrafik olarak belirgin ak...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Emine Göknur Işık

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Hipertiroidi

    İyi günler hocam tiroit usg sonucu tiroidit ile uyumludur yazıyor anti tshr ve tsi sonuçlarım referans aralığındaki değerden yüksek anti tiroglobulin antikor =177 anti tshr 30.5 tsi =30.4 t3= 7.76 t4= 2.26 tabloya bakıldığında durum nedir hocam?🙏

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Süleyman İpekçi

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Sintegrafi radyasyon tipi ve msv

    Peki aslı hanım paratroid sintegrafisinden aldığımız radyasyon dozu kaç msv acaba ? o dönem kliom da 120'ydi alakası vardır sanırım ? troid sintegrafisi için 3 msv deniliyor ama paratroid için bulamadım. kaç msv'dir ve kaç saatte vücuttan atılır ? x ışınından daha mı az zararlıdır

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Aslı Yıldız

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Tiroid sintigrafisi sonucu

    Merhaba tiroid sintigrafisi sonucunda her iki tirod lobi minimal hiperplaziktir.gland içi aktove dağılımı nonhomojendir.bez zemin aktive orani artmıştır. her iki lobda parankim ekojenitesi heterojen ve düşük ekojenitededir.her iki lobda yaygın sinirlandirilamayan hipoekoik alanlar izlenmiştir.bunun...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ferit Taneri

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Pth yüksekliği

    Hocam merhaba annem romatoid artrit hastası (55 yaşında) son tetkiklerde pth 147 kalsiyum 9,1 fosfor 3,7 çıktı romatoloji endokrin bölümüne yönlendirdi, son zamanlarda tansiyon yüksekliği ve boğaz ağrısı şikayeti var süreçten ötürü hastaneye gidemedik, şikayetler ciddi bir sorunun habercisi midir ne...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Murat Akın

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Hipertiroidin hipotiroide dönüşmesi

    Ayşen hanım merhabalar. 22 yaşında kadın hastayım. bir kaç ay önce tsh değerim 0.05 çıktı. t4 2.25 idi. 5 mg thyromazol kullandım. daha sonra hap kullanmaya başlamama rağmen 0.02 ye düştü. 3 ay sonunda ölçtüğümde tsh değerim 7.62 anti tpo 133 ve anti tg 389 çıktı. t4 ve t3 değerleri normal. ultrason...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Tiroit sintigrafisi

    Sorumu cevapladığınız için teşekkürler. bebek yerlerde çok emeklediği, oynadığı için sıçrayan partiküllerdeki radyasyon durumu kafama takılmıştı. cevabınızı okuyunca rahatladım sağolun. son bir sorum daha olacak kusura bakmazsanız. 2019 yılında, bebeğim henüz 1 aylıkken annem tiroit sintigrafisi çe...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Aslı Yıldız

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Zehirli guatr teşhisi

    Hocam saygılar sunarım annem yaklaşık 8 yıldır şeker hastası 22. mart 2021 tarihinde yapılan tahlilinde zehirli quatr var denmiş hekim tarafından son bir kaç yılda yapılan tsh değerleri aşağıdadır 22.03.2021 15:23 serbest t4 1.69 ng/dl 0.89-1.76 22.03.2021 15:23 vi̇tami̇n b12 345 pg/ml 211-911...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşe ÇARLIOĞLU

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Troid nodulu sintigrafi

    Troid sintigrafisi troid bezi normal anatomik lokalizasyondadir.sag lob boyutlari artmistir.sag lob alt zonda hiperaktif karakterde nodul izlenmistir.bezin diger kisimlari kismen suprese gorunumunde olup aktivite dagilimi homojendir.nodule ait aktivite tutulum farklilik alani izlenmemistir.daha onc...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşe ÇARLIOĞLU

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Gebelikte sintigrafi çekimi ve prednol kullanımı

    Aci̇l aci̇l lütfen hocam merhaba ben 37 yaşımdayım. 5 aydır subakut triodit sebebiyle prednol 32mg başlayarak şuan 4mg olarak devam etmekteyim.ayrıca tedavim süreci içerisinde yakın tarihte ilaçlı signogtafisi çektirdim. 13\01\2021 tarihinde bu tarihten bir hafta sonra tesadüfen hamile olduğumu öğr...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Atila Karaalp

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tiroid bezi nodülü

    Hocam kolay gelsin son yaptirdigim kan tahlilinde t3 3.31 t4 1.32 tsh ise 0.19 çıktı ne yapmam lazım hocam teşekkür ederim

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşe ÇARLIOĞLU

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tiroid ultrasyon

    Merhaba hocam ultrasyon sonucumu triod gland boyutları saglob 25mm sollob 22mm isthmus 12mm boyutlarında ölçülmüştür. her iki lobda istmusta parankimi tamamı yakın dolduran en belirgin yerde sağ lob isthmus bileşke düzeyinde 28×20mm olarak ölçülen iç-içe geçmiş konglomere görünümlü izoekojen heteroj...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşe ÇARLIOĞLU

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Tiroid sintigrafisi

    Hocam hayırlı günler, bende yıllardır guatr rahatsızlığı vardı.senelerdir ilaç kullanmıyorum.şimdi yine aynı belirtileri yaşıyorum fakat bende kan tahlili sonuçları normal çıkmasına rağmen hep tiroid sintigrafisinde sonuç alabiliyoruz.size muayeneye gelmek istiyorum acaba gerekli görürseniz sinti...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşe ÇARLIOĞLU

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tiroit sintigrafisi

    Teşekkürler cevabınız için rengin hanım. tiroit sintigrafisi için ananeme bir ilaç vermişler 15 dakika kadar beklettikten sonra çekimi yapmışlar. atom tedavisi gibi birşey söylememişler. o farklı birşey herhalde değil mi?

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Sintigrafi çekimi

    Merhaba benim 4 aylık bir bebeğim var. ben çalıştığım için annem ve ananemle beraber oluyor genelde. ananem yaklaşık 3 ay önce yani bebeğim 1 aylıkken tiroit sintigrafisi çektirmişti.çekimden yaklaşık 20 saat sonra bebeğimle aynı ortama geldi kucağına aldı hatta mamasını yedirdi. kendisinde sonda ta...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x