Polikstik over

  • Merhabalar. 22 yaşında, 174 boyunda, 65 kilodayım. Bekarım. Adetim geçtiğimiz aylara kadar düzenliydi. En son adetim 10 gün geçikti. Doktora gittiğimde US'da polikistik over görünümü nedeniyle PCOS tanısı aldım. Tarlusal hapı kullanarak adet oldum. Adetin 3.gününde kan değerlerimde; TSH 0,8621- PROLAKTİN 16,14- Serbest testesteron 3,2 normal dedi doktorum Ancak; FOLLİKÜL STİMÜLAN HORMON (FSH) 2,18 ; LÜTEİNİZAN HORMON (LH) 7,54 değerindeydi. Yüzümde ve göbeğimde kıllanma ergenliğimden bu yana var. Doktorum yasmin tablet verdi ve 6 ay kullanmamı istedi. Sizce ne yapmalıyım ? Durumum ne kadar ciddi?

  • Doktor Cevabı:

    Pcos tanınızın doğruluğundan emin değilim. testosteronunuz yüksek. bakılması gereken eksik hormonlarınız var. tanı doğru ise de tedavi doğum kontrol hapı değildir. daha fazla yorum yapmam için bizzat değerlendirmem gerekir. türkiye’de her konuda olduğu gibi tıp biliminde de insanlara yeterince ve zaman vererek değerlendirme artık yapılmıyor. kolaycılık, geçiştirme, baştan savma, hastayı dinleyip, ona dokunup muayene etmek yerine bol miktarda gereksiz test isteme, muayene bile etmeden ultrason yapma bir alışkanlık haline gelmiştir. abartılı şekilde ve gereksiz tetkiklerle araştırılan, tesadüfen bulunan, hastalıkla ilgisi olmayan bulguları hastalık kabul edip abartılı ve gereksiz yere takip, tedavi hatta bazen ameliyat etmek bugünkü türk tıbbının handikaplarıdır. nedeni bilgisizlik ve deneyimsizlik değilse ticaridir. bu kapsamda her adet düzensizliği olan ergen, genç kız ve kadına ultrasonla bakıp polikistik over tanısı koymak bir hekimlik hastalığıdır. ultrasonda polikistik over görünümü bir hastalık değildir. çoğu kız ve kadının yumurtalık görünümü böyledir ve hiçbir anlam taşımaz. polikistik over sendromu ise hormonal ve metabolik bir hastalıktır ve önemlidir. ergenlerde doğal olarak pcos benzeri bulgular olduğu için bu tanı konulamaz. yirmili yaşlardan sonra, ancak, ciddi boyutta yüz, çene, meme etrafı ve arası, sırt, göbek altı, bacak üst iç kısımlarında artan bir kıllanma, cilt yağlılığı, sivilcelenme, kilo fazlalığı ve özellikle adet gecikmeleri varsa pcos tanısı düşünülür. açlık kan örneğinde testosteron (tercihan serbest testosteron), insülin, 75 gm glukoz sonrası şeker yüksekliği, bazı olgularda 17 hidroksi progesteron yüksekliği tanıyı kesinleştirir. mutlaka tsh ve prolaktin değerleri de bilinmelidir. özetle doktorların sende polikistik over var denenlerin, etrafta bende polikistik over var diye gezenlerin çok azında gerçekten pcos vardır ve tedavisi tıbbi tedavi ile çok kolay ve başarılıdır. daha çok bilgilenmek için blog.drkutaybiberoglu.com, ****, ****, doktorsitesi / facebook / instagram / youtube biberoglu linklerinde bulacağınız video ve makalelere (pcos) ulaşabilirsiniz.

    tarihinde cevapladı.

Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Yumurtalıklarda kist

    Hocam merhaba bende dahiliye muayenemde yumurtalıklarımda düzgün görünümlü kistler çıktı. bu kistlerin kanser olma olasılığı bar mıdır ? ve ilk kez jinekolojik muayene olacağım ve biraz utanıyorum. kist muayenesi sadece karından bakılan ultrason ile mi yapılıyor yoksa vajinal muayenemi yapılıyor ?...

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Ece Meltem Şafak

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Regl düzensizliği ve akıntı

    Hocam merhabalar. ben de çok uzun süredir regl düzensizliği var. ancak kimi zaman çok düzenli olurken kimi zaman fazlasıyla düzensiz oluyor. son zamanlarda bu düzensizlik iyice arttı. mesela bi önceki sefer reglim 2 ay gecikmişti. regl olunca da damla damla kan akıntım olmuştu normal bir regl değild...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Kutay Biberoglu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • İnositol kullanımı

    İyi bayramlar hocam cevabınız için çok teşekkür ederim. en son yaptırdığım hormon testlerim e2:34.26 fsh:9.56 lh:3.33 prolaktin:14.15 tsh:2.064. 11 aydır korunmuyoruz. şubat ayında bir kimyasal gebelik yaşadım. sonrasında gittiğimde doktora yumurtalarımın çatlamadığını ve polikistik over görünümü ol...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Kutay Biberoglu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • İnositol kullanımı

    İyi akşamlar. ben orzax polysitol kullanıyorum pcos için. bununla birlikte folik asit takviyesi de kullanmaya devam ediyorum çünkü ürün içeriğinde folik asit 200 gözüküyor. bildiğim kadarıyla 400 olması gerek çocuk düşünenler için. ekstra qfolat kullanmaya devam etmeli miyim yoksa ikisinin birlikte...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Kutay Biberoglu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Hipofiz bezi

    Hocam merhaba 28 yaşımdayım prolaktin seviyem 39 çıkınca doktorum beni mr a yolladi ve bezin sol yarisinda karotis arter bakan yüzeyde 2 mm boyutta sadece kontrasli serilerde geç fazlarda seçilebilen ve bu nedenle vaskuler yapini parsiyel volum ya da küçük bir mikroadenoma ait olup olmadığı kesin sa...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Nuri Haksever

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Prolaktin yüksekliği

    Hocam merhaba. geçen sene polikistik over sebebiyle doktorun yaptığı tahlilde tesadüfen prolaktin 120 çıktı. tekrar ölçüldü ve hep 80-90-100 civarı çıkıyor. iki kere hipofiz emar cekildi temiz çıkıyor. göğüsten süt gelmiyor. son 1 senede 4-5 kere prolaktin seviyelerine bakıldı hepsi yüksek çıkıyor....

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Osman Şener

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Kahverengi akinti

    Merhabalar kutay bey benim sorunum bugun bende kahverengi akıntı geldi hafif kırmızılıkta var kanama gibi çok panik oldum 19 yaşındayım en son adet başlangıç tarihim 26 nisan daha oncesinde rutin kontrol için tüm batın usg çektirmiştim ve orada polikistik over tanısı çıkmıştı ama daha sonra kadın do...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Kutay Biberoglu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Regl problemi

    Hocam merhaba 20 yaşındayım 7-8 senedir regl oluyorum. hep düzensizdi aylarca olmadığımı biliyorum.doktorlar çok zayıfsın diyor. boyum 157 kilom 47. iki sene doğum kontrol hapı kullandım bırakınca iki ay düzenli oldum 3.ay tekrardan düzensiz olmaya başladım sizin düşünceniz nedir?

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Ertan Öztürk

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kahverengi leke sorunu

    Hocam öncelikle merhabalar şuan 24 yaşındayım bekarım 18-20 yaşlarında polikistikover sendromu var denilmişti 6 ayda bir kontrole gidiyordum son 22 yaşında gittim bir sıkıntı yok denildi o günden sonra gitmedim kontrole fakat bu sene şubat ayında regl 36. günde oldum olmadan 1 hafta önce kahverengi...

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Zümrüt Çalışkan Şenay

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Mchc düşüklüğü

    Çok teşekkür ederim evet diğer tüm degelrriii normal

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Nuri Haksever

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Polikistik over

    Hocam merhabalar.. bana polikistik over teşhisi konuldu. gittiğim doktor duphaston adet söktürücüsünü 15 gün her gün birer tane almam gerektiğini açıkladı. peki ya ben ne zaman adet göreceğim? ilacı kullanırken mi yoksa bittikten sonra mı?

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Buğra Okşaşoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Polikistik over

    Hocam merhabalar.. bana polikistik over teşhisi konuldu. gittiğim doktor duphaston adet söktürücüsünü 15 gün her gün birer tane almam gerektiğini açıkladı. peki ya ben ne zaman adet göreceğim? ilacı kullanırken mi yoksa bittikten sonra mı?

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Esra Ayşin Tonguç

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Gebelik ihtimali var mıdır

    Polikistik over var bende ve 20 gün içerisinde 2 ertesi gün ve 1 tarlusal hapı kullandım. 21 nisan da adet gördüm, 27 sinde sevgilim penisine dokunp sonra elini kalçama doğru götürdü(özür dileyerek söylüyorum) ben de ıslanmış mı ıslanmamış mı korkusuyla 29 unda ertes 72 aldım . 5 mayıs yani bugün ka...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Atilla Köksal

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kanamam nedendir

    Polikistik over var bende ve 20 gün içerisinde 2 ertesi gün ve 1 tarlusal hapı kullandım. 21 nisan da adet gördüm, 27 sinde sevgilim penisine dokunp sonra elini kalçama doğru götürdü(özür dileyerek söylüyorum) ben de ıslanmış mı ıslanmamış mı korkusuyla 29 unda ertes 72 aldım . 5 mayıs yani bugün...

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Külal Çukurova

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Mchc düşüklüğü

    Hocam merhaba annem 55 yaşında kan testinde mchc 31.59 çıktı normal değeri 32 36 olması lazım diğer tüm değerler normal bunun biraz düşük olması sorun olur mu acabaaa yardım ederseniz sevinirim

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Nuri Haksever

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x