Normal tiroit kan testleri karşılaştırması farklı ülke farklı değerler ?hangisi sağlıklı ?

  • Benim sorum şu tiroit testlerini yurtdışında olmuştum bunları Türkiye sistemine çevirince benim tiroitim çok mu yüksek yoksa Türkiye tiroit seviyesine göre normal mi ?yanlış tedavi uygulandığından şüpheleniyorum ? Serbest t3:19.39pmol/L (3.1-6.5)serbest t4: 30.9(9-19.1) TSH 0.01 (0.35-4.94)**** august TPO 269u/mL (0.5-6)30 mg carbimazole a günde 6 ekim 2008 kan testi :TSH 0.01 (0.35-4.94)serbest t4: 25.0pmol/L (9-19.1)serbest t3:9.95pmol/L (3.1-6.5) 9 aralık 2008 :TSH 0.01 (0.35-4.94)serbest t3:5.77(3.6-6.5)serbestt4: 11.6(9-19.1) ve 3 mart 2009 tiroit kan testi :TSH :1.5(0.35-4.94)serbestt4: 12.2(9-19.1) CK :yüksek doktor dedi kas problemi CK :3944u/L (0-200) normal seviye 17 mart 2009 :CK :yüksek 4132(0.200) TSH 0.04 (0.35-4.94)serbest t4:14.3(9-19.1) pmol/L serbest t3: 6.45pmol/L (3.6-6.5) acaba bana çok yüksek doz antitiroit ilacı veriyorlardı ondan mı TSH 0.01 dönüyordu çünkü serbest t3 bir yükseliyor bir normale dönüyor yoksa yüksek tiroitin kendisinden mi oluyor ?yoksa Türkiye sistemine göre yüksek değil miydi boşuna mı tiroit ilacı çok içtik ?

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Tuğbay Tuğ

    Tiroid testlerinin sonucu her ülkede hemen hemen aynıdır, zaten yanında normal aralık yazdığı için yüksek olup olmadığı anlaşılabilir. tsh değeriniz düşükmüş bu durumda anti tiroid ilaç kullanmış olmanız doğru

  • Evet doktor bey 2008 den beri yüksek tiroit ilacı içiyordum ama sürekli aynı dozu içiyordum serbest t3 ve serbest t4 bir aşağı bir yukarı değişim oluyordu ama TSH arada bir değişiyordu acaba dedim bu yüksek tiroit ilacı en fazla iki yıl kullanılıyordu ben iki yıldan fazla içtim ondan mı TSH düşük idi 0.01 300 mg propthyruacil Hergün içtim 2011 de atomu reddettim 2012,2013,2014,2015,2016 ilaca devam ettim belki ilaç ile düzelirim dedim boşuna atom ve ameliyat olmayayım dedim 2016 ya kadar birşey hissetmedim fazla aşırı terleme ve aşırı stres yapıyordu meğer uzun süre beklemek ile hata yapmışım 2016 da serbest t3 hormonum yükseliyordu fakat ben kan testlerimi görmediğimden haberim yoktu 7.66pmol/L (3.1-6.8) haziran sonra eylül kan testi : serbest t3 8.63 pmol/L çıkıyor ilaç içtiğim halde ondan sonra hastanelik oldum acile gittim doktor dedi yok birşeyin eve gönderdi tiroit hala yükseliyordu ocak ayında kan testi oldum TSH 0.01 idi serbest t3 9.30 pmol/L (3.1-6.8) ilaç içtiğim halde yükseliyordu şubat ayında yine hastalandım elim titredi mart ayında bir kan testi oldum serbest t3 11.86 ya çıkmış (3.1-6.8)serbest t4 19.3 E çıkmıştı (12-22)TSH 0.01 idi acaba ilacı çok içmekten mi yükseldi yoksa az içmekten mi çünkü aile doktoru son kan testini görünce dozajı 150 mg düşürdü çok fazla anti tiroit ilacı içmek serbest t3 yükseltir mi ve TSH yi bu kadar düşürür mü ?

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Tuğbay Tuğ

    Antitiroid ilaç tsh değerini yükseltir. şimdiki durumunuz nedir önemli olan bu, geçmişte içtiğiniz ilaçlar şu anda durumunuz normal ve değerleriniz de normalse önemli değil

  • Doktor bey bu hastalığın ilk belirtisi arkadaş ve eşim ile çay bahçesinde otururken zangır zangır sağ elim titremişti aniden ertesi gün bir kan testi oldum sende yüksek tiroit var dedi doktor bunun 2008 yılında aniden çıkması garip değil mi yoksa bende çocukluktan beri olabilir mi ?????ilaç içince el titremesi geçti ama yalnız sağ elim titremişti bende o Zaman parkinson diye korkmuştum .şimdi 2017 nisan ayında birinci atom oldum (400mb doz )doktor dedi atom işe yaramadı kan testi atomdan sonra :TSH 0.01 serbest t3: 7.27(3.1-6.8)pmol/L serbest t4 17.6 (11-23) sonra 2019 ocakta bir atom daha oldum (630 doz) şimdi düşük tiroit oldum o kadar yüksek tirotim yoktu ben hayatımda böyle şey görmedim boşu boşuna iki kere vücudumuza atom girdi doktor bey

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Tuğbay Tuğ

    Son kan değerleriniz nasıl ve ilaç kullanıyormusunuz? geçmişteki durumunuzun kesin tedavisi için ya radyoaktif iyot(atom) almanız gerekirdi ya da ameliyat olmanız, radyoaktif iyot almışsınız ve sorun çözülmüş. radyoaktif iyottan sonra çoğunlukla tiroid hormonu çok düşer ve dışarıdan tiroid hormonu kullanılması gerekir

  • Anlıyorum doktor bey ama.bir doktorun görevi yalnızca kan testlerine bakıp ilaç yazıp eve göndermek olmamalı hastanın psikolojik ve biyolojik belirtileri de önemli yüksek tiroit libidoyu öldürüyormuş cinselliğe etki yapıyormuş ,aşırı stres yapıyormuş ,depresyon yapıyormuş ,aşırı terleme yapıyormuş bunları doktor söylese bende 10 yıl tedavi için beklemez haddinden fazla propthyruacil ilacı içmezdim Boşuna kendi vücuduma zarar vermezdim böyle bir hastalık hastanın kararına bırakılır mı ? İlaç ile iyileşirim diye düşündüm atomu neden 2011 de reddettim doktor dedi atom olursan çocuğun olma riski azalır dedi son kan testim :07.06.2019:**** serbest t4:5.0pmol/L serbest t3: 2. 37pmol/L bir önceki test 23.05.2019': TSH 27.9(0.27-4.5) serbest t4: 10.5pmol/L (11-23) iki kere atom olunca tiroit glandım bu hale geldi düşük tiroit oldum teşekkürler

  • Konuştum doktor bey fakat önemsemediler Türkiye'de tedavi olsam bunlar başıma gelmezdi çok teşekkür ediyorum herşey için sağolun ben tiroit hormonlarının beyine bağlı olduğunu bile bilmiyordum her gittiğimde ellerime bakıyorlardı titriyor mu diye hiç bir zaman yüz yüze görüştüğümüzde bana bu hastalığın zararlarını söylemediler 10 sene hiç ilaç içilir mi saçmalık herşey için sağolun

  • Size son bir sorum olacaktı doktor bey gerçekten serbest t3 hormonuma baktığınızda beni hastanelik edecek kadar yüksek mi sizce çünkü aniden yükselmedi ilaç içtiğim halde yükseliyordu hayır anlamadığım yükselen bir tiroit var aile doktoru ilacın dozunu düşürdü birde bu yüksek tiroit varken aşırı stresli ve sinirliydim cortisol :430 idi prolaktin de 240 ( 0-300)

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Tuğbay Tuğ

    Kanda depolanan tiroid hormonu st4 dür, etkili olacağı zaman st3 e dönüşerek etki eder, dolayısıyla st3 seviyesi tiroid hormon seviyesini göstermez, st4 ve daha önemlisi tsh seviyesi kandaki tiroid hormon seviyesini gösterir. tiroid hormonları olan st3 ve st4 ile tsh değerleri tersdir, hormonlar yüksek iken tsh düşük, hormonlar düşük iken tsh yüksek olur ve bunu mutlaka bir doktorun değerlendirmesi gerekir

  • Anladım doktor bey yani kısacası bu tiroit hastalığının hemen tedavi edilmesinde fayda var idi benim gibi 8. -9 sene antitiroit ilacı içip kesin tedavi çabuk yapmamak ile hata yapmışım hadi doktor bey ben neyin doğru neyin iyi olduğunu bilmiyorum doktorlar Nasıl beni bu hastalıkla başbaşa bıraktı bende 2008 den beri ve daha önce cinsel bozukluk yapıyordu bu hastalık psikolojik rahatsızlık da yapıyordu can sıkıntısı ,stres ,cinsel güçte azalma ,depresyon bunları doktor hiç söylemedi bana ben sonra internetde bakınca belirtileri gördüm şok oldum bütün hormonları hemen hemen etkiliyormuş bu lanet hastalık

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Tuğbay Tuğ

    Tekin bey bir sorunuz varsa cevaplamaya çalışayım ama bu platform bir sohbet platformu değil

  • Özür dilerim doktor bey kusura bakmayın son sorum şu olacaktı bende bu yüksek tiroit (graves disease ) aniden 2008 yılında sağ elimin titremesi sonucu yaptığım kan testi sonucu çıktı elim titremese kan testi olmasam bu hastalığa yakalandığımı bilmeyecektim bu hastalığın bende gençlik yıllarından beri olma ihtimali var mı ? diye soracaktım iyi çalışmalar ayrıca bir endocronoloji uzmanı yüksek tiroit iki eli de titretir dedi benim o Zaman yalnız sağ elim titremişti antitiroit ilacı tedavisinden sonra titreme gitti yüksek tiroitin (graves disease ) iki eli mi titretir yoksa tek el titreyen hastanızda oldu mu diye soracaktım ? Teşekkürler

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Tuğbay Tuğ

    Hastalık gençlik yıllarında beri var olup daha sonra aktive olmuş olabilir. çoğunlukla tiroid hormon yüksekliğine bağlı olan el titremesi iki taraflı olur


Ankara Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Enfeksiyon

    Degerli hocam ozel bir hastanede tahlil yaptirdim kafamda kalan hemsire tahlil yaparken igneyi degistirdimi degistirmedimi boyle bir hata yapabilirmi tedirgin olup 15 .gunde hiv1_2 antikor hiv-1 p24 antijen 0.333 negatif tekrardan 24 gundede hiv1_2 antikor 0.356 negatif ama bendeki sorun bogazda yu...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Zeynel Abidin Öztürk

    Prof. Dr. Zeynel Abidin Öztürk

    Geçmiş olsun, şikayetleriniz gastroözefagial reflü hastalığına bağlı olabileceği gibi sizde var olan tiroid ve safra yollarına ait patolojilerin bir yansıması olabilir. iç hastalıkları uzmanına gitmemiz sizin için faydalı olacaktır. iyi günler.

  • Polikistik over

    Hocam merhabalar 24 yaşındayım ,hashimato troiditi hastasıyım, 50 mg levitron kullanıyorum, adetlerim genel olarak düzenli 30 33 günde bir oluyorum 3 gün sürüyor. lakin kanamayı miktarını az olarak düşündüğüm için polikistik over şüphesiyle doktora başvurdum. adet olalı 2.5 gün olmuştu ve hormon tes...

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Nermin Köşüş

    Doç. Dr. Nermin Köşüş

    Tiroid testinizde de diğer hormon testlerinizde de anormallik var. özellikle yumurtalıkla ilgili hormonlar yaşınıza göre uyumsuz çıkmış. tekrarlanması lazım. yumurtalık rezervinizin değerlendirilmesi lazım. infertilite ile ilgilenen bir uzmana ve endokrin bölümüne muayene olun.

  • Enfeksiyon lenf nodu

    Hocam merhabalar 24 yaşında erkeğim. tiroid hastasıyım ve 6 ay önce tiroid kontrollerime bakıldığında boyun lenf nodu büyüklüğü görüldü.. reaktif lenf nodu büyklüğü 14x6 civarıydı ve doktorum 2 ay sonra tekrar gel bakıcaz dedi ve yeniden usg çekildiğinde reaktif lenf nodu 18x5 doktorum izinli olduğu...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Kenan Karademir

    Prof. Dr. Kenan Karademir

    Sedat bey boyun lenf adenopatiden bahsetmişsiniz fakat bu bilgiyle sşize yardımcı olmak zor. yalnız bu bahsettiğiniz hastalıklaral pek alakası olmayabilir ancak özel durumlarda olur. size tavsiyem derhal bir enfeksiyon hastalıkları veya dahiliye uzmanı ile görüşün geçmiş olsun



  • Haşimato beyni etkilermi

    Hocam.merhabalar benim eşim 35 yaşında erkek 2016 yılında hasimato teşhisi kondu ama ciddiye alıp ilaçlarını vs düzenli.kullanmadi akabinde bu yıl nisan ayında sağ gözünde bulaniklik şikayeti ile göz dr gittik doktorumuz tetkikler sonucunda bizi noroloji dr gönder di noroloji drmuz yaptığı tetkikler...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Handan Selek

    Uzm. Dr. Handan Selek

    Merhaba. ms ve hashimato otoimmun kökenli hastalıklar. vücudun karışmış bağışıklık yanıtı ile ilgili. eşinize tiroid takibi elbette gerekli, ama nörolojik açıdan da takip tedavi edilmeli. dilerseniz ofis numaramızdan randevu alabilirsiniz. geçmiş olsun...

  • Boğazda tıkanma

    İyi günler,hocam bana reflü hastaligi teşhisi konuldu.lakin bogazimda yutma zorluğu yutkunamama hissi ve boğulma hisi olusyo bogazimda hirilti olyo sebebi ne olabilir?bilgileriniz için şimdiden teşekkürler

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Zeynel Abidin Öztürk

    Prof. Dr. Zeynel Abidin Öztürk

    Geçmiş olsun. reflü hastalığına bağlı boğazda tahriş şikayeti olabileceği gibi tiroid bezinin büyümesi ya da üst solunum yolu enfeksiyonu da şikayetlerinize yol açabilir.

  • Bebekte tsh

    Hocam merhaba. 6 aylık bebeğimin t4 1,34 (0,48-2.34) tsh 6,55 (0,62-8,05) değerlendirir misiniz. takip gerektirir mi. endişe edelim mi? ben hipotiroid hastasıyım.

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Ergun Çetinkaya

    Doç. Dr. Ergun Çetinkaya

    Şu anda bir sıkıntı yok ancak tsh da hafif bir yükseklik var. ! ay sonra kontrolu uygun olur.



  • Haşimato ve polikistik over

    Merhabalar hocam. 2 senelik evliyim çocuk istiyoruz polistik over hastasıyım çocuk isteme sonucu kadın hastalıklarına gittim yapılan tahliller sonucu anti tpo yüksekliğinden dolayı endokrine yönlendirildim haşimato tiroidi çıktı ve biyopsi sonucunda şüpheli nodüllerim çıktı ameliyat olup tiroit bezi...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ferit Taneri

    Prof. Dr. Ferit Taneri

    Hayır kurtulmazsın. ayrı takip ve tedavisi gerekir

  • Kalp çarpıntısı

    Hocam bugün yaptırdım hemogram norman tiroid hormonlarından serbest t3 4,99(2,27-4,48)biraz fazla çıktı tsh ve t4 normal

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    Tsh normal olduğu için bir şey yapmaya gerek yok. 3 ay sonra tekrar, ft4, tsh, anti-tpo bakılması iyi olur. sağlık dileklerimle.

  • Hamilelikte tsh düşüklüğü

    Hocam merhaba 12 haftalık hamileyim... tsh:0.041 t3: 3.61 t4:0.84 çıktı tsh değerinin çok düşük olması sakıncalı mı?

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Eralp Başer

    Doç. Dr. Eralp Başer

    Merhabalar, özellikle erken gebelik haftalarında gebelik hormonunun etkisiyle tsh düşüklüğü ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. t3 ve t4 seviyeleriniz normal sınırlarda ise gebelik açısından bir olumsuzluk yaratmayacaktır. eğer daha önce bir tiroid hastalığınız olup olmadığından emin değilseniz bir end... Cevabı gör



  • Kızımın gelişimi

    Hocam merhaba kızım alya 5,5 yaşında bugün biraz soğuk algınlığı olduğu için doktora götürdüm kan değerlerinede baktı doktor serbest t3 değeri 4,24 pg/ml çıktı serbest t4 değeri 1,06 normal sınırda ve tsh 1.168 normal sınırda çıktı serbest t3 biraz yüksek ayrıca alkalen fosfataz değeri 173 çıktı bid...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Sibel Kılıçaslan

    Uzm. Dr. Sibel Kılıçaslan

    Soğuk alğınlığı için tiroidlere baktırmak büyük hata,enfeksiyonlar esnasında değerler böyle çıkabilir,1 ay sonra sağlıklı bir zamanında yeniden baktırın

  • Ketojenik diyet

    Merhaba merve hanım. ketojenik beslenmeyi herhangi bir hastalığı olmayan danışanlarınıza tavsiye ediyor musunuz? bir de ilk randevu öncesi yaptırılması gereken tahlil vs var mı?

    Doktor Cevabı:
    Dyt. Merve Demirbilek

    Dyt. Merve Demirbilek

    Merhabalar ayşen hanım 😊 epilepsi gibi nörolojik hastalıklardaki kullanımı hariç ketojenik diyet çok tavsiye ettiğim bir diyet türü değil. beslenme düzeni her şeyden önce sürdürürlebilir olmalı ketojenik diyeti uygulayaması çok zor, hastalıkların tedavi sürecinde bile uygularken zor olan bir diyet... Cevabı gör

  • Parathormonu yüksekliği hk.

    Hocam merhaba, yaşım 59 paratiroid hormonu(pth) 99,5 yüksek değer d vitamini 33 diğer yazmadığım kan değerleri hepsi normal.kalsiyum(ca)9,9 fosfor(p)3,4 magnezyum(mg)1,86 kışın pth.normal değerlerde iken d.vitaminim hep düşük çıkar 10-12 arası iken doktor pth.normal olduğu için kışın vitamin deste...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    Merhaba metin bey, pth yüksekliği sadece d vitamini düşük olduğu zaman olmaz. primer hiperparatroidi diye bir hastalık var. paratiroid bezinin fazla çalışmasına bağlı olarak, içinde hormon salgılayan adenom denilen bir yapıya bağlı pth yüksek olabilir. genelde bu durumda kalsiyum da yükselir faka... Cevabı gör



  • Titremeeee

    Hocam merhabalar iyi günler benim bazenleri çay bardağını tutarken elim titriyor heyecanlandığım zaman çok daha fazla titriyor bunu sebebi ne olabilir

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Fehim Arman

    Prof. Dr. Fehim Arman

    Tiroid hormonları fazla olursa olabilir ya da iyi huylu el titremesi yani "esansiyel tremor " olabilir. ileri yaşlarda görülen parkinson hastalığında ise hareketsizken titreme görülür ama aynı zamanda hareketlerde yavaşlama ve küçük adımlarla yürüme de vardır.

  • Yenıdoğanda tsh yukseklıgı

    Hocam iyi aksamlar ,bir sorum olcakti .oglum 9 yasinda ve kan sonucunda tsh 5.64 cikti.cok yuksek bi deger mi acaba.nasil bir yol izlemeliyiz.tesekkurler

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Ergun Çetinkaya

    Doç. Dr. Ergun Çetinkaya

    Hayır çok yüksek bir değer değil ama st4 değeri de önemli

  • Tiroid bezi mi

    Merhaba hocam 7 aylık kızımızın doktoru mehmet aksoy sizin görmenizi size gitmemizi söyledi tahlil sonuçu tsh 5,7389 serbest t4 0’87 üniversiteden randevu almaya çalışıyoruz ama her seferinde uygun tarih bulunamadı diyor. gidip sorduk izinli olduğunuzu söylediler ve internetten veya arayarak randevu...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Mehmet Keskin

    Prof. Dr. Mehmet Keskin

    Geçmiş olsun! 19 ağustos da direkt gelebilirsiniz.





.
x