Mthfr ve folik asit

  • Mrh hocam.3 sene önce dvt geçirmiştim.Tahlillerimde homosistein (40)ve lp(a) (100) yüksek çıkmıştı.Genetik testlerimde sadece MTHFR C677T: HOMOZİGOT MUTASYON ve MTHFR A1298C:HETEROZİGOT MUTASYONLARI MEVCUT.Şu anda carvit diye bir ürün kullanıyorum.İçeriğinde folik asit b6 , b12. tmg mevcut.Bu ürün homosisteini düşürdü.Homosistein döngüsünde bunlar mevcut ama bu mthfr mutasyonu döngü içindeki 5,10 metilentetrahidrofolat redüktaz (MTHFR) ---- 5 metilentetrahidrofolat redüktaz (MTHFR) dönüşürken mtfr geni mutasyona uğradığından bu dönüşüm az yada hiç olmuyor vede homosistein metione dönüşemiyor.Dolayısıylada homosistein yükseliyor. Türkiyede ki doktorlar bunun tedavisi için folik asit veriyorlar.MTHFR.NET diye yabancı bir sitede ki doktor aksine folik asit almayın ciddi bir şekilde kaçın zaten folik asiti işleyemez diyor.İşlenmiş şekli olan methylfolate alın diyor.Çok araştıran bir eğitimci olarak doğru olduğunu düşünüyorum.Ama buradaki tedavi yaklaşımı sizce doğrumu.Tedavi edelim derken daha kötü bir iş yapılmış olmuyormu?Sizce folik asit almaya devam etmek doğrumu ,yada işe yararmı. Türkiyede methylfolate biçimi yok.Ne yapmam gerekir. Yardım ederseniz çok sevinirim hocam.

  • Doktor Cevabı:

    Merhaba homosisteinden metiyonine dönüş için metillenmesi gerek ve benim bildiğim kadarı ile bu b12 vit üzerinden olur. yani metilkobalamin gerekir. ayrıca bu yol ile diğer yol farklıdır. şöyleki 5-metiltetrahidrofolat tan homosistein metil grubu alarak metiyonine döner. burada sorun olduğunda homosistein artar ama mthfr enzimi eksik olduğunda zaten mhtf yeteri kadar oluşmadığı için metil grubu alınamaz ve homosistein artar. özetle mthfr eksik olunca mhtf eksik oluşur. bu ekisk olunca metilasyon eksik olur ve sonuçta homosistein artar ve metiyonin azalır. homosistein b6 vit ile sisteine dönüşür. metilasyonda metil kobalamin, folik asit ve betain gerekir. folat veya metil folat fark etmez. zira bu diğer alanda değil, dönüşüm alanında gereklidir ve en kötü olasılık folik asit eksikliğinde homosisteinin artmasıdır. burada dikkat edilecek husus b12 eksikliği olmamasıdır. zira bu eksik olduğunda folik asit ters reaksiyon yaratır. ben öneri olarak size crs yapılmasını öneririm. **** sitesini inceleyin.

    tarihinde cevapladı.
  • Merhaba hocam.Remetilasyon yolunda Homosisteinin metiyonine dönüşümünde 5-metiltetrahidrofolat substrat , b12 ise kofaktör durumunda.MHFT oluşmassa b12 nin burada önemi yok diye biliyorum.Burada esas işi yapan MHFT dir. Dönüşüm için ''Metilasyonda metil kobalamin, folik asit ve betain gerekir. Folat veya metil folat fark etmez.'' demişsiniz.Yanlış anlamadıysam metione dönüşümünde folik asit işleme girmiyor diye biliyorum..Dönüşüm için folik asit yerine mhft şart değilmi? Eğer folik asit ve b12 almadığımız zaman metine dönüşüm olmadığını varsayarsak .homosistein Transsülfürasyon yolunda b6 vererek sisteine mi dönüşüyor.Yani sadece b6 alarak homosistein işini çözebilir miyiz?

  • Doktor Cevabı:

    Amerikan bilardo oyununu bilir misiniz? orada bir topu deliğe sokarsınız ama diğer topların yeri değişir. metabolizma aslında tek bir noktada incelenirse yanlış sonuç verir. metabolizmada olaylar kendi kendini kısıtlayan kontrol eden bir sistem ile seyreder. önemsiz gibi gözüken pek çok maddenin nerede nasıl bir yol izlediğini bilemeyiz. ayrıca farklı vücut bölgelerinde farklı döngüler ön plana geçebilir. 5-metiltetrahidrofolat substrat dır. zaten 5-metiltetrahidrofolat tan homosistein metil grubu alarak metiyonine döner. folat da 5-metiltetrahidrofolat prekürsörüdür. yani olaylar birbirine bağlıdır. metil folat gerekir ama enzim tam bloke değilse fark etmez. asıl önemli olan vit b12 eksikliği olmamasıdır. mthfr enzimi eksik olduğunda zaten mhtf yeteri kadar oluşmadığı için homosistein artar. özetle mthfr eksik olunca mhtf eksik oluşur. bu durumda yol sistine kayar ve b6 vit ön plana geçer. tek başına bile yeterli olabilir ama gene de folik asit ve vit b12 almanız gerekir. zira bunlar sadece homosistein metabolizmasında değil vücutta pek çok noktada rol oynarlar. siz bunları almış ve homosistein düşmüşse bu tarafı dert etmeyin ama isterseniz metil folat da alabilirsiniz. gene tekrar ediyorum b12 mutlaka alın. b6 mutlaka alın. folat veya metil folat çok fark etmez. tabii karar sizin. isterseniz onu kullanabilirsiniz. çözmeni gereken tek iş homosistein metabolizması değildir.

    tarihinde cevapladı.
  • Cevaplarınız doyurucu ve açıktı hocam. 25mg Vitamin B6 500mcg Vitamin B12 400mcg Folic Acid (Folate) 500mcg TMG alıyorum. Bu arada 100mg ecopirin ve epa dha 1500 mg olan omega 3 alıyorum.Yardımlarınız için çok teşekkür ederim hocam.


İstanbul Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Halsizlik yorgunluk

    Sayın hocam affınıza sığınarak size danışmak istediğim soruyu yanitlarsaniz çok sevinirim. hocam bankada bu günlerde şu aşırı stres altında çalışıyorum ara ara kan testi yaptırdığımda b12 ve d vitamini genelde eksik çıkıyordu hocam iki haftadır aşırı bir halsizlik sürekli uyku istediği sanki hiç di...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ramazan Sarı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Testis küçüklüğü

    Merhaba hocam . 20 yaşında erkeğim. bugün üroloji ye gittim . testislerimin yaşıtlarima göre düşük olduğunu söyledi. endokrine yönlendirdi. hocam endokrin bölümünde testisler kontrol edilir mi , doktor neden beni size yonlerdi

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ramazan Sarı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • İlerki yaşlar

    Hocam merhabalar ben size soru sormuştum cevapladınız. sağolun izninizle son aklıma takılan sorun var. onu da bağışlarsaniz sorayım. ben 20 yaşında erkeğim 1 sene önce bir ay sterod kullanıp bırakmıştım. siz de hormonlar eski haline tekrar döner demiştiniz. hocam aklıma takılan şu: şimdi hormonlar d...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Yusuf Aydın

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • ???????????

    İyi akşamlar hocam. bir haftadır sağ kaşık bölgemde ve genel anlamıyla karnımda garip bi hareketlilik hissediyorum. tarif etmem gerekirse hani kediler mırıldarken titreşim çıkarırlar ya aynı hissi yaşıyorum. çok rahatsız olmasam da kafama takıldı. ve hocam göbek mi şişkinlik mi olduğunu anlayamadığı...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tam kan sayımı wbc değeri

    Merhaba, rutin tam kan testi yaptırmıştım, doktor sonuçlara göre üç kutu ferplex kan ilacı verdi. tahlil değerleri aşağıdaki gibidir. sormak istediği ise, wbc değeri sizce normal mi? sınırda gibi görünüyor ama doktor gayet iyi demişti. sizinde fikrinizi almak isterim wbc 4,2 10^3/l 4,0 - 12,0...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ramazan Sarı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Minoksidil yüksek doz sonrası geçmeyen bulantı ve çarpıntı

    2020 mart başında 1 hafta kullandığım yüksek doz minoksidil sonrası ( yüksek doz olmasının sebebi mikro iğneleme sonrası cilde uygulanmis olması). bu ilacın esasında ağır bir tansiyon ilacı olduğunu ve çarpıntı, kalp sorunları gibi durumlara yol açtığını sonradan öğreniyorum, geçmeyen taşikardi, yat...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ramazan Sarı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Tsh yuksekligi

    Hocam merhaba kızım 1 yaşında ben tiroid hastasiyim gebeliğim boyunca ilaç kullandım.topuk kanı temiz çıkmıştı 15 günlükken doğum yaptığım hastane değeri tsh 12 st4 normaldi bizi çocuk endokrin yönlendirdi ve 1 aylik değerimiz tsh 9 t4 normaldi ve ilaca gerek yok denildi. kizim şu an 1 yaşında yü...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ergun Çetinkaya

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Büyüme ve kemik olgunlaşması

    Merhaba. ben mehmet. 18 yaşına girmeme bir ay kaldı. boyum 172. yaşa göre uzama grafiğim 14 yaşında 158, 15 de 165 , 16 nın ikinci yarısında ise 172 olçüldüm ve hala 172 yim. ilk meni salınımını 13 yaşında gördüm. sakallarım ise şu an ve çıkmaya başladı ve çok az. göğsümde ise hiç tüy yok. genel ola...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Ağız kuruluğu

    İyi günler hocam bende ağız kuruluğu ve sık idrara çıkma durumum vardı açlık kan şekerim 95 çıktı doktor herhangi bir sorun yok dedi ama bende yılda 4 yada 5 kere böyle sorunla karşılaşıyorum neden olabilir

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Kilo kaybı ve kilo almama

    Ayşe hanım benim kronik rahatsızlığım olduğu için koronovirüs münasebetiyle 2 aydır evden çıkmadım ve egzersizde yapmıyorum sorun şu ki kilo almıyorum herkes kilo alıyor çevremdeki ama ben almıyorum acaba sebebi ne olabilir?birde kilo kaybım 2 yıl önce aniden oldu beni uzun süre görmeyenler çok zayı...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kan tahlili

    Yas 29 erkek hocam sonuclarda sıkıntı var mı **biyokimya** /ure 25.9/kreatinin 0.91/egfr 113/ total bilirubin 1.08/ direkt bilirubin 0.29/alp 75/alt 19/ast 15/ggt 17/crp 0.8/ **hemogram** /wbc 5.9/rbc 5.46/hgb 15.3/hct 45.9/mcv 84.1/mch 28.0/mchc 33.3/plt 208/mpv 11.8/pct 0.24/pdw 18.3/lym...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Demir düşüklüğü

    Hocam iyi günler ben tiroit kanseri ve hastasiyim 3 aydır kan vermemiştim.11 aydır da kalbimde nedensiz tekleme ve hızlı çarpıntılardan concor yarim kullanıyordum.panik içinde nervuim veya xanax verdiler sanahta levetrion.hocam 6 gündür ani dışkılama isteği bulantı istahsizlik aşırı terleme sınır el...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Erol Bolu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Spinal dogum sonrasi karincalanmalar

    Hocam merhabalar 3 ay once spinal dogum yaptim ve yaklasik 2 aydirda sorunlar yasamaya basladim ve hala gecmedi .ben dogumdan sonra ka hapi kullanmadim hamileykende kansizlik vardi doktor yazmasina ragmen kullanmadim .bir gece tuzlu suyla burnuma tuzlu su cektim ve 2 saat sonra biranda yuzumde kafam...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Erol Bolu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Adet olmuyor 4 aydır,matofin kullanmalımıyız?

    Merhaba,kızım polikistik over sendromu tedavisi gördü.düzensizdi adeti aşırı regl oluyordu.insilün direnci yüksekti 15 yaşında 85 kg ..matofin kullandık 80 kg düştü adet düzeni sağlandı toparlandı dedik ,hapı bıraktık doktorla birlikte.. fakat endokrinoloji doktoru gitti hastanemizden..şuan virüs 🦠...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ayşe Nur İzol Torun

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x