Mthfr geni

  • Hocam selamlar Ferritin referans aralığı (13-150) **** Folat referans aralığı (3.1-17.5) değer:4.53 Vitamin b12 refarans aralığı (183 -883) değer :289.6 Demir bağlama kapasitesi referan aralıgi(120-370) değer:419 Demir serum referans aralığı (65-175) değer:36.4 HGB refarans aralığı (11-16) değer 14 **** **** Hocam demir depolarım azalmış dedi doktor ferrum diye bi ilaç yazdı ferritin değeri düşük 1 ay kullan gel dedi demir eksikliği varmış hocam bu yazdığı ilaç kara ciğer de olumsuz etki yaparmi karaciğere zarar verir mi karaciğerde yağlanma var bide hocam mide koruyucu ilaç kara ciğer üzerinde olumsuz etkisi varmı ara ara kullanılan mide koruyucu hocam bide doktor erkeklerde pek görmediğimiz bi demir eksikliği var sende bende biraz korktum hocam açıkçası diyet yapıyorum hocam 50 günden beri demir seviyemi diyet mi düşürdü acaba hocam yorumunuz nedir ..hgb değeri normal ferrittin değeri düşük demir eksikliği var ferrum ilacı 1 ay kullanmalimiyim sabah aksam günde iki tane mthfr c677 t heterazigot gen mutasyonu var hocam bende pıhtılaşmaya yatkınlık 2013 yılında dvt geçirdim mthfrc677t heterazigot geni hakkında biraz bilgi verirseniz sevinirim hocam saygılarr.

  • Doktor Cevabı:

    Merhaba taner bey, doktorunuzun dediği gibi demir ve ferritin eksikliği erkeklerde görülünce biraz seyrek görüldüğü ve genellikle sindirim sisteminin gizli kanamaları nedeniyle oluştuğu için mutlaka mide ve kalın bağırsakların endoskopisini isteriz. yani gastroskopi ve kolonoskopi yaptırırız. demir ilacını günde 1 kez kullanmak yeterli. mide sorununuz varsa yemekten 2 saat sonra günde 1 kez kullanın. 1 ay sonra tetkikleri yaptırın ferritin yükselmiyorsa gastroskopi ve kolonoskopi yaptırmanızı öneririm. karaciğer yağlanması kilo fazlalığı, alkol kullanımı, yağlı yiyeceklerin fazla tüketimi, kan kolesterol ve trigliserit yüksekliği, şeker hastalığı nedeniyle olur. bunları araştırıp yağlanmayı engellemek, işin başında iyileşmenin sağlanması iyi olur. şikayet oldukça kullandığınız mide koruyucu yağlanmaya neden olmaz. mtfr c677 heterozigot olmanız nedeniyle homosistein düzeyinizi kontrol ettirmek gerekir. yüksekse folik asit ve b1, b6 vitamin kullanımı iyi olur. sigara içmemenizi öneririm. sizin de bildiğiniz gibi bu gen mutasyonu pıhtılaşma artışına yol açabilir, sigara da zaten pıhtılaşma yapabilen bir madde.. geçmiş olsun dileklerimle.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam teşekürler Hocam( asetisilasilik asit ) bildiğimiz aspirin coraspin 100 mg sürekli kullanımı yağlı karaciger üzerinde olumsuz etki yaparmi aspirin karaciger yaglandirirmi yağlı karaciğeri olan aspirin kullanırsa yağlı karaciger kliniğini kötüye gotururmu sürekli aspirin kullanımı var bende bi iki sitede aspirin karaciger yaglandirir diye ibareler okudum .. Hocam sizce Mthfr c677t heterazigot gen mutasyonu karaciğer yağlanması arasında bi ilişki varmıdır bu gen sadece kanda pıhtılaşma problemimi yapar başka ne gibi sıkıntılara neden olur bu gen başka sorunlar yaratabilirmi bu gen le biz sağlıksız bi hayat mi yaşıyoruz.. Hocam saygılar

  • Doktor Cevabı:

    Merhaba taner bey, demir depolarınızın niye azaldığı anlaşıldı. coraspin kullanımı buna neden olmuş olabilir. mthfr c677t heterozigot olduğunuz için coraspin kullanmanız gerekmez. kalp krizi geçirmek, diyabet varsa asetil salisilik asit kullanımını öneriyoruz. siz aç karnına homosistein baktıracaksınız. yüksekse folik asit kullanacaksınız o kadar. her ilacın karaciğere zararlı etkisi olabilir. aspirin de daha çok yüksek doz kullananlarda ve viral enfeksiyon sırasında kullananlarda karaciğerde toksik etki yaratabilir. ama kişide böyle bir etki yapıp yapmadığı doktor kontolü ile anlaşılır. bu gen mutasyonu üzerinde o kadrar durmayın. heterozigot olduğu için size fazla zararı olmayacaktır düşüncesindeyim. sağlık dileklerimle.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam teşekürler. Karaciğerde grade 1.2 yağlanma var hocam biraz kilomda var yaklaşık 2 ayda 8.9 kilo verdim daha hareketli bi yaşam tarzına geçtim şekerli ve yağlı gıdaları bıraktım yalnız hocam hba1c değerim: 5.68 açlık sekerim 101-102 civarı cikiyo Yani bozulmuş açlık glukozu bunun dışında hiç bi problem görünmüyo kolestroller felan normal benim korktuğum şeker bu aşamadaki hastaya ilaç verilmez düzenli beslenme ve spora devam yasam tarzı değişikliği önerdiler doktorlar 3 ayda bi kontrol edelim dediler ast .alt.ggt.vb. değerler normal sınırlarda Hocam sizin yorumunuz nedir r .

  • Doktor Cevabı:

    Rica ederim. sizi tebrik ederim. kilo vermişsiniz. bu yaşam tarzı değişikliğini ömür boyu sürdürürseniz karaciğer yağlanması düzelir. şeker hastası da olmama ihtimalimiz çok artar. bozulmuş açlık glükozu da düzelir. devam edin. sağlık dileklerimle

    tarihinde cevapladı.

İstanbul Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Corona sonrası bazı belirtiler

    Hocam merhabalar 18 yaşındayım corona sürecinden geçtim yaklaşık bir ay oluyor sonra ben baş ağrısı kalp ağrısı şikayetleriyle doktorlara gittim bir şey çıkmadı normal olduğu söylendi ama şuan oturup kalktığımda başımda bi ağrı oluyor coronadan ilk çıktığım zamanlar göz kararmasıda oluyordu ama geçt...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Zekeriya Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Aşırı baş agrisi

    Hocam iyi günler.2 gündür aşırı basım ağrıyor.basimin yukarısı aşağısı gözlerde sürekli yoğunluğu artıp azalan ama geçmeyen bir ağrı var.bulanti yapıyor gece boyu çıkardım ama geçmiyor.carpinti aritmim olduğundan ve parasetamol alerjim olduğundan ağrı kesici almamıştım.birsey yiyince daha kötü artıy...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hasan Akdemir

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Toraks bt sonuç

    İyi günler hocam. 36 yaşındayım. sonuncusu 4 yıl önce olmak üzere iki kez pulmoner emboli geçirdim. xarelto 20 mg kullanıyorum ve ömür boyu kullanacakmışım. size iki yıl evvel acilde çekilen toraks bt sonucumu danışmak istiyorum. acilde çekildiği için uzmana göstermedim. yani göster dememişlerdi. öy...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. İrfan UÇGUN

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Kalp krizi korkusu

    Merhaba hocam. 34 yaşındayım ismim tolga. merdiven çıkarken her insan kadar yoruluyorum fakat bahçe işleri, ağır taşıma gibi işler yaparken çabuk yoruluyorum. göğüsüümde gaz sıkışması gibi oluyor sanki soda içip gaz çıkarsam rahatlayacağım, sonra hafif mide bulantısı.geçen yıl en az 3,4 defa kardiyo...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Zekeriya Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Sol kol ağrısı kalp

    Dotkorum ritim holter taktı herşey normal çıktı fakat benim birkaç gündür sol diz kapağımın sağ tarafında pıt pıt damar atıyor birden oluyor ve duruyor sol üst taraf ise sanki biri parmağını bastırıyor ve çekiyor gibi oluyor yani durup atan bir damar gibi oluyor kalp damarları ile ilgisi varmıdır...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Zekeriya Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kolestrol hapi

    Hocam 2017 yılında koru hst kenan yılmaz ömürlü de korener arter 3 stend takıldı bir şikayetim yok stend takıldığı tarihteki ldl kolestrol 159 ogün bugündür 40 mg kolestrol hapi kullanıyorum kolestrol hapi kullanmak istemiyirum ömür boyu boy 1.65 kg 75 yaş 51 bana kısaca mümkünse hocam bilgi verebil...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. M. Emre Durakoğlugil

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Covid kan sulandırıcı

    Merhabalar hocam, 20 yaşındayım annem covid pozitifti bugün itibariyle 10. günümüze girdik. ben test yaptırmadım ama 10 gündür rahatsız etmeyecek seviyede sırt ağrım ve nadir de olsa üşüme terlemem oldu. ayın 29'unda dişime kürdan battı tukurdugumde kan pıhtı pıhtı gelmişti. limonlu sirkeli su ictim...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Zekeriya Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • İlacli mr clariscan

    Hocam kolay gelsin...34 yaş bay...hocam 11 mayista ilacli kardiyak mr yaptiracam clariscan 0.5 mmol 20 ml ilac kullanilacak...hocam clariscan 0.5 mmol 20 ml kardiyak açıdan bi sıkıntı yaratir mi??? clariscan alerji yapar mi? özellikle anaflaksi vs yapar diye cok korkuyorum panik anksiyete hastasiyim...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tam kan değerlerim

    Merhabalar hocam tam kan (helogram) baktırdım sonuclarım da çıkan olması gerekenden yuksek olan degerleri asagıda belirtiyorum. eos# - 1.14 10^3/ul eos% - 8.8% neut# - 7.61 10^3/ul pct - 0.32% p-lcc - 91 10^9/ul rbc - 5.06 10^6/ul wbc - 12.95 10^3/ul herhangi bir sıkıntı varmı acaba hocam k...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Sol kol tutmuyor

    Sevgiler hocam 25 yas sigara alkol hiçbir şeyim yok. egzersiz de yapıyorum. 1 haftadır sol kolum boşalıyor gibi gece uyuyamıyorum güçsüzlük var. karıncalanma değil. kolum tutmuyor gibi oluyor. 2 gün önce sol kulağımın da ağrısıyla uyandım. kalp damar mı nörolojiye mi gitmeliyim? öngörünüz varsa nedi...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Ritim bozukluğu

    Çok teşekkür ederim

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Rıza Aktaş

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Plt değeri

    Merhaba hocam kolesterolüm 203, hdl 154,vldl 31, plt 348 crp 6.2 siplenik arter anevrizmasından damardan operasyon gecirdim damarı tıkadılar yasım 54 hocam plt değerim tehlikelimidir ne yapmam gerekiyor çok teşekkür ederim

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Ritim bozukluğu

    Hocam merhaba yazmıştım daha önce size ara ara olan çarpıntı sorunum var diye. cok stresliyim 1.5 senedir. kardiyologa gittigimde sonuclarda hep sinus tasikardi yaziyordu. ama çarpıntı olunca 120-130 larda 2-3 saat sürebiliyor bazen. doktorlarin tek önerisi olunca gecmezse yarım dideral iç. hocam bu...

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Rıza Aktaş

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Bölgesel kıl dökülmesi

    Hocam merhaba, eşimin dizaltından itibaren yan ve arka taraflarında bölgesel kıl dökülmeleri oluştu. uzun süre ayakta kalınca bacakları tutulup ağrı yapıyor. atardamarlarla ilgili bir sorun olabilir mi? sizin yorumunuz bu konuda ne olur?

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Murat İkizler

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Bilgi edinme

    Hocam ben 2015 yılında dvt geçirdim. en son dimer yuksekligi 2909 cıktı ancak klinik muayene ve doppler sonucum normal kronik dvt bu degeri yükseltir mi ? yani hiç bir sorun olmasa da ben ne zaman kan tahlili yaptirsam dimer yüksek çıkarmı bu damarda kalan pıhtı sebebiyle? vaktinizi aldım. iyi akşam...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x