Kronik böbrek hast kreatinin yüksekliği

  • Hocam iyi günler 27 yaşımdayım 16 yaşında bilateral sag grade 4 sol grade 2 vur sebebi ile tedavi oldum.o dönemde kreatinin 1.1-1.2 arasında idi.delix 2.5-5 mg kullandım.ilerleyen dönemde yıllık nefroloji uzm takiplerimi yaptırdım 4 senedir diovan 160 kullanıyorum krea degerlerim 1.3 civarında idi. En son 6 ay önce kre 1.28 üre 32 ürik asit 5.7 kreatinin klirensi 79 idi dün kontrol kanı aldırdım sağlık ocagında kreatinin 1.44 üre 39 ürik asit 6.1 geldi.ek şikayetim yok.hocam lütfen yardımcı olur musunuz bu durum tehlikeli midir diyalize girmekten çok korkuyorum kreatininin artması anormal mi acaba birde kaç sene böyle diyetle son döneme kadar diyalize girmeden götürebilirim çocukluktan beri bu korkuyla psikolojim çok bozuldu yardımcı olursanız çok sevinirim

  • Doktor Cevabı:

    Sayın yıldırım, 16 yaşınızda gfr yaklaşık 89 ml/dk iken; kreatinin 1.44 için , 27 yaşınızda gfr : 66 ml/dk değerine düşmüş. yani, kabaca 11 yılda böbreklerinizde yaklaşık %22 oranında fonksiyon kaybı olmuş. yıllık böbrek fonksiyon kayıp hızınız için %2 diyebiliriz. bu hızla böbrek fonksiyonlarınızı kaybedecek ve gfr 10 ml/dk iken diyalize girecek olduğunuzu varsayalım. o zaman önünüzde diyalize kadar 25-30 yıllık bir süre var demektir. ancak, araya giren enfeksiyon, diyabet, kanama, böbreğe zararlı ilaçlar, kalp hastalıkları vb böbreklerinizin ömrünü kısaltır. şu sıradaki hızlı kayıp enfeksiyona, taşa, kan basıncınızın yüksek olmasına, kullandığınız diğer ilaçlara, içiyorsanız sigaraya bağlı olabilir. düzenli nefrolojik kontrollerinizi aksatmamalısınız. eğer, yakın zamanda yaptırmadıysanız, bir üriner ultrasonografi yaptırmanızı öneririm. i̇yi günler dilerim.

    tarihinde cevapladı.
  • Teşekkür ederim hocam.peki benim böbreklerim şuan yüzde kaç çalışıyor? Gfr 66 ise kabaca Yüzde 66 diyebilir miyiz? Birde bundan sonraki hayatımda diyet olarak nasıl dikkat etmeliyim?

  • Doktor Cevabı:

    Mustafa bey, gfr değeri yaklaşık olarak böbreğin çalışma yüzdesini gösterir. yani, böbreklerinizin %66 çalıştığını söyleyebiliriz. diyetinizde özellikle tuzu ve proteini ( et, süt ürünleri) kısıtlı tüketmelisiniz.

    tarihinde cevapladı.
  • Teşekkür ederim hocam.peki bu şartlarda askerlik yapabilir miyim hocam askerlik riskli mi benim için.

  • Doktor Cevabı:

    Sayın yıldırım, askerlik için güncel kurallar ve koşullar nedir bilmiyorum. ancak, bilateral hidronefroza bağlı böbrek işlev bozukluğunuz varsa, eskiden askerlik yapmazdınız. bu işlemleri de asker hekimler yapardı. şimdi, uzman asker hekimler yok. o nedenle, sistem nasıl işliyor bir fikrim yok. i̇yi günler dilerim.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam teşekkür ederim,tekrar sizi mesgul ediyorum kusura bakmayın iki hafta diyetime dikkat ettim tekrar tahlil baktırdım kreatinin 1.44 ten 1.35 e üre 39 dan 32 ye düştü bu verilerle ckd epi egfr de yüzde 72-73 gözüküyor böyle dalgalanmalar olabilir mi yoksa geçenki yüksek cre üre diyete dikkat etmemekten kaynaklımı o degerlerler yüzde 66 iş görüyor şeklinde yorumlamıştınız hocam şimdi 72 civarı çıkıyor bu kafamı karıstırıyor açıkçası

  • Doktor Cevabı:

    Sayın yıldırım, kreatinin testi, kararlı olmayan, laboratuvarlar arasında farklılık gösteren bir testtir. pek güvenilir bir test olmamakla birlikte, maliyetinin düşük olması dolayısıyla vazgeçilmesi kolay değildir. ayrıca, araya giren hastalıklar, enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar, yediklerimiz, içtiğimiz su miktarı gibi etkenler serum kreatinin düzeyini etkiler. gfr'ye güvenilmez ise, 24 saatlik idrar biriktirmek ve "kreatinin klirensi" testi yapmak daha uygun olur. kreatinin, dolayısıyla gfr'de bu tür oynamalara sık rastlanır. i̇yi günler dilerim.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam teşekkür ediyorum, tekrar bi sorum olacak beslenme konusunda tuz sıfır mı tüketmeliyim az mı tüketmeliyim farklı şeyler okuyorum bu konuda, tuzun az da tüketilse bile böbrek hasarını ilerlettiği de yazıyor, hiç tüketilmezse de sorun olabilecegi söyleniyor.Aynı şey et süt gibi proteinler içinde geçerli kendi doktorum hiç prot kısıtlamadı ama nette kbh hastaları için 40 gr protein die okuyorum.bunun için ne yapmalıyım kby nin en azından yavaşlatılması için nasl beslenmeliyim? Birde karpuz, semiz otu, maydanoz gibi sebzeler faydalı old söyleniyor bilimsel bi dayanagı varmı? son olarak suyu ne kadar içmeliyim? Nefrologlarin kimi 3 litre diyor kimi 2 saatte bir 150 cc diyor.Açıkcası gerçek bir diyet yaparak dialize uzun süre girmek istemiyorum.Genç yaşta bunun tedirginliğini yaşıyorum.

  • Doktor Cevabı:

    Sayın yıldırım, kronik böbrek hastaları için önerilen günlük tuz alımı 5 gram, sıvı miktarı ise 1500-2000 ml arasıdır. böbrek işlevleri %50nin altına düşünce protein kısıtlamasına gidilir. sizin ihtiyacınız yok. i̇yi günler dilerim.

    tarihinde cevapladı.

İstanbul Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Böbrek yetmezliği karında sıvı

    Babamda bir böbrek çalışmıyor diğerinin çalışma düzeyi %41 dediler o şekilde devam ediyor karında aşırı şişme var daha önce yoğun bakıma yatmıştı sıvı alınmıştı rahatladı acaba tekrarladı mı hep bu şekilde sıvı alınması mı gerek ne yapmamız gerek nefes almakta yürümekte zorluk cekiyor uyuyamıyor n...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Can Taneli

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Gliotik odak

    Merhaba hocam yaşım 29 erkek 3 yila yakindir bende bazen halsizlik denge kaybi nefes alamama yorgunluk belirtileri mevcut iki ay cok iyiyken bir ay bu tür şeyleri yaşıyorum gitmedigim doktor kalmadi hepsi psikolojik diyor 3 yil once aile hekimine gittim tansiyonumu ölçtü 15/9 cikti bana dedi ki send...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Akçay Övünç Özön

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Diyaliz şart mı

    Merhaba hocam babam kronik böbrek yetmezliği var geçen hafta anjiyo oldu 4stent takıldı şu an keratinin ve üre yüksek 6,50 doktorlar diyaliz diyorlar ancak babam kabullenemiyor diyaliz olması şart mı ? eğer diyaliz olursa hayatının sonuna kadar mı oluyor? yaşı 49 tansiyonu iyi anjiyo olmadan önce...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Mesane kisti

    Selamın aleyküm hocam sağ böbrek boyutları 113x39 mm ölçülmüş olup normal lokalizasyonda ve boyuttadır. sağ böbrek parankim kalınlığı 16 mm ölçülmüştür.korteks ekosu, parankim kalınlığı, parankim-sinüs oranı tabiidir.sağ böbrekte kalkül, kaliektazi , solid veya kistik yapıda kitle izlenmedi. s...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Savaş Sipahi

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Böbrek küçüklüğü ve karın boşluğunda sıvı

    Hocam merhabalar size daha önce safra reflüsü ile ilgili soru sormuştum. 17 yaşındayım, erkeğim. bir kaç gündür mide rahatsızlığımdsn farkı olarak ; alt karına, belime ve kasıklarıma doğru vuran ağrılarım vardı. kontrol muayenesine gidecektim zaten, orada bunları belirttim. usg+ idrar tetkiki yapıld...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Hemoliz yüksek liği

    İyi günler hocam omirilik felçlisiyim 6×1 tak sonda kullanıyorum idrar eritrosit yüksek çıkıyor tak sondadanmı kaynaklanıyor birde kanda hemoliz 39 çıktı sorun olurmu teşekkürler

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Özkan Güngör

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Prostat (idrar yapamama)

    Dedemde ara ara idrar kaçırma vardı sonra fıtığı için sinirsel bir ilaç verdiler bu ilacı 15 gün kullandı idrarını hiç tutamaz hale geldi on gün sonra ise idarını yapamıyor durumda bir iki damla çıkıyor başka çıkmıyor böbreklerine ağrı ve dayanılmaz sancı yaptığı için sonda takıldı. urorec adlı bir...

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Ali Hatay

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Acil bir durummudut

    Hocam böbreklerim ara sıra şişiyor gibi oluyor gece 3 kere wc ye kalkıyorum korkuyorum böbreklerde sorun var diye ağrı yok ama

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Nureddin Çelik

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • İdrar azalması

    Hocam merhaba yaşım 28 kreatinin degerim hep 1.10 arası gidiyor 3 4 gündür şiddetli sağ böbrej agrısı var idrar da yanma kasıklara testislerime kadar yayılıyor ağrı bol su içiyorum nefes darlığı ile baş dönmemde var denge kaybı böbreklerim iflas etmiş olabilir mi idrar da azalma da var su içmeden ge...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Hormon testi sonuçları

    Hocam merhaba, bir süre önce yüksek tansiyon şikayetiyle kardiyolojiye başvurdum. kalp ile alakalı bir sorunum olmadığı belirlendi ve 5mg vasoxen içmeye başladım. tansiyonum dengelendi. annem de babam da ht hastası. yaşım genç olduğu için endokrinolojiye yönlendirildim. hormon testi sonuçlarmı yorum...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Böbrek yetmezliği randevu

    Hocam annem55 yaşında bazı şikayetleri üzerine acile gittik böbrek yetmezliği var denildi acaba tedavisi varmı varsa en yakın tarihe randevu ala bikirmiyiz

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kby ve covid

    Hocam merhaba babam kby hastası 2gun önce verdiği tahlilleri kreatinin 2.5 sodyum 133 gfr 25 potasyum normal sınırlarda çıktı plt 125 hb 12 hct34 inr 1,2 ateş yuksekligi nedeniyle doktora gittik covid + olduğunu öğrendik favipiravir getirdiler clexane 0.4 verdiler sizce bu ilaçları kullanmalimiyiz a...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Oğlumun bun kreatin oranı 18in üstünde

    Ali hocam size daha önce 2016 haziran doğumlu oğlumun durumu hakkında soru sormuştum. bundan 6 ay önce 4buçuk yaşındayken idrarından kan gelince ultrason kreatin üre gibi testler yaptırmıştı çocuk dr umuz. ultrasonda sağ böbrek te ve idrar kesesinde kum çıkmıştı. bugünlerde yeniden ultrasona gidece...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Alkol tüketimi bu duruma neden olur mu ?

    Sayın hocam merhaba. 180 cm boyunda 90 kg ağırlığında 38 yaşında yetişkin bir erkeğim. preklinik diyabet, bacaklarda grade-4 yetmezlik, karaciğerde grade 1-2 hepatosteatoz ve hemanjiom dışında bir sağlık sorunum bulunmamakta. genel olarak kullandığım ilaçlar metformin, allopurin...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • D vitamin eksikligi

    Merhaba hocam yaklaşık 3-4 ay önce dahliliye gittim d vitamin çok düşük çıktı (8) . dvit 3 damla kullanıyorum günde 10 damla. bu damlaya devam etmeli miyim d vitaminim yükselmis midir .

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x