Kolesterol ve kalp sağlığı

  • Hocam iyi çalışmalar. Ben 27 yaşında iktisat alanında doktora öğrencisiyim. Sigara, alkol kullanmıyorum. Ailemde ise erken kalp krizi vb. şikayetleri olan hiç kimse yok. Saygıdeğer hocam benim sorum 18 yaşından beri -belki daha erkende olabilir- her yaptırdığım kan tahlilinde total kolesterol seviyem 200-250 bandı arasında triglesidde 200 bandı civarında çıkıyor. Diğer bütün kan testleri (ALT,AST, tiroid, vitaminler ve neredeyse yapılacak bütün kan değerleri) ultrason sonuçları vb hepsi normal değerlerinde. Örneklem açısından bir ay önce gittiğim kardiyoloji (nefes alamama hissi, çarpıntı şikayetleriyle) istemiş olduğu ekoda perkikard, kalp duvarları herşey normal, efor testi ise negatif maksimal efor testi olarak belirlendi. Ancak yine kan testinde total kolesterol 220, LDL kol 127 ( önceki değerleri 140 civarı), HDL kolesterol (53), triglesid 209 çıktı. Doktorum eti azaltıp yürüyüş yapabilirsin diye söyledi (ki elimden geldiği kadar diyet uyguluyorum) ve kardiyoloji açısından daha ileri yaş grubunda özellikle total kolesterol 500 ve üstü insanlara bir ilaç tedavisi yapıldığını benim yaş grubuma ve bu değerleri şakayla karışık ciddiye dahi almıyoruz genellikle dedi. Saygıdeğer hocam benim bu kolesterol değerlerim kalp-damar sağlığı açısından büyük bir sorun yaratır mı? Yani ben bir kolesterol hastası mıyım veya kalp sağlığı açısından riskli gruba mı giriyorum? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim saygılarımla...

  • Doktor Cevabı:

    Merhaba mehmet bey, 10 yıl sonraki kalp krizi riskini gösteren heart score adı verilen tablolar var. buradan bir insanın 10 yıl sonra kalp krizi geçirme olasılığı hesaplanıyor. bu tabloda hesaplama 30 yaş üzeri insanlara yapılabiliyor. ben sizi 30 yaş farz ederek hesaplamayı yaptım. sizin 10 yıl sonra kalp krizi geçirme ihtimaliniz %2, yani % 98 böyle bir şey olmayacak. bu olasılık hiç artmasın, ileri yaşlar için de artmasın diyorsanız, kilonuz normal olmalı, her gün 10.000 adım atmalısınız. haftada 2 gün balık yemelisiniz. yemeklerde katı yağ miktarı azalmalı, et tüketimi azalmalı, hindi tercih edebilirsiniz. tavuk da olur. hindi daha iyi. yemeklerde kızartma azaltılmalı, ızgara, fırın, tencere yemekleri tercih etmelisiniz. total kolesterol düzeyinizi hdl düzeyine bölünce 4 ve altında olmalı, sizinki 4.1. kolesterol yüksekliği sizde şu an için tedavi gerektirmiyor ve risk oluşturmuyor. . omega 3 trigliseridi düşürür. internette hangi omega 3 daha iyi diye araştırı, o omega 3 ü alıp, her gün omega 3 kullanmanızı tavsiye ederim. sağlık dileklerimle.

    tarihinde cevapladı.

İstanbul Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Inguinal bolge lenf nodu

    Hocam kardesim 17 yaşinda erkek.10 gun once kasiginda sislik farketti doktora gitti.ultrason ve kan tahlil yapildi .ultrason sonuç: sağ inguinal bolge inferomedialinde çok sayida buyugu 8×21 mm boyutlarinda korteksleri belirginlesmis lenf nodlari mevcuttur.sol inguinal bolge inferomedialinde birkac...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Alkalen reflü

    Hocam merhaba pilorik sfinkter yetersizliğine bağlı alkalen reflü tedavisinde yalnız 40mg ppi kullanımı şikayetler belirgin azalıyor ise yeterli midir? teşekkür ederim

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Biontech aşısı

    Hocam 25 yasinda bayanim.bana covid 19 aşı hakkı çıkmış. biontech aşisi olmak istiyorum.ama bende alerjik astim var.bactirim iceren antibiyotiklere alerjim var.poelene alerjim var.un iceren gidalar tuketirken sorun yok ama unu elime alinca elimde sislik ve kasinti oluyor.hocam bu sorunlar biontech a...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Kulak dolgunlugu baş agrisi

    Hocam merhaba yaklaşık 1aydir kulakta nabız şeklinde çınlama tıkanıklık var elmacik kemikleri ağrıyor nevralji yönünden arastiriliyorum sanırım norolojide, sorum size şöyle iftardan 2saat sonra akşamları genelde sakaklarimda ağrı oluşuyor zonklama değilde basınç şeklinde ve bu zaman tansiyonum norm...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • D vitamini eksikliği

    Merhaba hocam. d vitamini değerim 14.95 çıktı, d vitamini eksikliğim varmış. günlük 4000 ünite d3 alıyorum. toplamda kaç ay kullanmam gerekir? teşekkür ederim, kolay gelsin.

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kolonkanseri

    Esim 2yil evvel kolon kanserinden ameliyat kemo gordu oruc tutmasinda sakinca olurmu kontrolere gidiyoruz bu kontroler omur boyumu surecek oruc bagisikligi dusururmu

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Lidl yuksekligi

    Kolesterolyuksekligi kolesterolyuksekligi kolesterolyuksekligi saygilar bir yil aradan sonra yaptigim tahlilde hdl42 ldl175 tjol 223 trig167 yalniz tahlili ac karnina yaptim ama. bir cay kadigi corekotu yagi ixtim bu degerlere etki etmis olabilirmi ldlyi dusurmek icin hergun yarimsaat yuruyorum bas...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Plt hormonu yüksekliği

    Hocam merhaba 22 yaşındayım plt hormonum 420 rbc 5.22 prolaktin:39.95 çıktı. doktorum plt ve rcb hormonlarım için herhangi bir yorumda bulunmadı bu hormonların seyri normal mi acaba

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kolesterolyuksekligi

    Yukseltırmıhocam saygılar prostat büyümesi ocın kabak çekirdeği yagı onermıstınız günde bir cay kaşığı suya damlatarak ıcıyorum kolesterolu zararı olurnu

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Şah damarı tıkanıklığı

    Hocam benim babam 67 yaşında sol şah damarı %100 tıkalıydı sağ şah damarıda %91 tıkalı sol şah damarı 4 ocak 2021 de açıldı kendisi zonguldak ta yaşıyor oradaki doktorlar felç riski olduğu için ameliyatı yapamadılar ben bursa da oturduğum için babamın ameliyatını yanımda olmasını istedim mümkünse am...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Murat Biçer

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kan tahlilleri

    Hocam merhaba kan tahlilleri sonucumda wbc 4,58 çıktı normal referans aralıgı (4,6-10) idi. genelde hep 4,5 5 arası cıkıyor normal mi bu durum hocam ? mch 26,4 normak aralık (27-31) pdw 21 normal aralık (11-17) üre de 10 normal aralık (15-20) diğer tüm hemogram degerleri normal sınırlarda ama bu wbc...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Mide ağrısı

    Ayşen hocam saygılar selamlar. malum durumdan dolayı doktora gitmeye korkuyorum cevaplarsanız sevinirim. hocam midemde 4 gündür ağrı var karnın üst kısmında ağrıyor yıllardır mide yanması şikayetim vardır zaten 3-4 ay önce karnım acıkınca midem ağrımaya başlıyor yemek yiyince geçiyordu ama son 4 gün...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Ateroskleroz

    Sayın hocam bt anjiyografide erken dönem ateroskleroz sonucu çıktı.düzenli diyet ve spor yapıyorum aterosklerozun iyileşme ihtimali var mı?nabız bazen 55-60 arasına düşüyor sorun olur mu?

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Can ÖZER

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kolonkanseri

    Hocam saygılar kanser hastası olup tedavisi yapılan hastalarda kanserin nuksetmesınde geç saatte uyumanın katkısı varmı dengeli ve saglılklı beslenmeyle beraber geç uyku tekrardan önemli rol oynarmı tecrübeli değerli bir uzman olarak nuksu önleyici onerınız yokmu teşekkürler özellikle kolon kanseri...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kolonkanseri

    Saygılar eşim fıbromıyaljı için lyrıcayı6yıl kullandı kolon kanseri oldu ameliyat ve kemofan sonra şimdi şükür iyi bu ilacı kanser olunca kesti lyrıkanın kanserde rolü varmı bu konuda bilimsel bir veri bilginiz varmı şimdi fıbro tekrarladı kuyruk sokumu bel cıvarında yüzer gezer ağrılar başladı tekr...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x