Karaciğer enzim yüksekliği ilaçlar

  • Merhabalar, 25 yaşında bir bayanım yaklaşık bir ay önce antidepresan tedavisine başladım. Bir anksiyolitik ve iki ayrı antideprasan alıyordum. (Ativan x3 , lustral 100 mg, remeron 15 mg)Karaciğer enzimlerim alt (0-59 referans aralığında): 115 ast (0- 40 referans aralığında ) : 37 olarak ölçüldü. Bu ilaçlara başlamadan önce (efexor 37,5 kullanırken ) yapılan check up ta alt: 53 ast : 26 çıkmıştı. Yükselme üzerine tüm ilaçları bıraktım, 5 gün sonra **** **** olarak ölçüldü. Bu arada tüm hepatitler negatif, protein elektroferezi, serumoplazmin ve tüm abdomen us normal, sedimentasyon hızı ve tam kan tahlili normal değerlerde. İlaçlara bağlı yükseklik denilebilir mi? Ne aralıklarla takip etmem gerekir. Herhangi bir ilaç alkol kullanmamda sakınca var mı? Daha detaylı araştırma gerekir mi? Değerli bilgilerinizi rica ederim.

  • Doktor Cevabı:

    Sayın ipek ünlü: o kadar güzel ifade etmişsiniz ki aslında bana bir şey kalmamış. evet alt yüksekliği çok büyük olasılıkla kullandığınız bu üç ilaçtan birinden kaynaklanmış. ancak her üçü de yapmış olabileceğinden hangisi buna neden oldu tam olarak anlamak için birer birer yeniden başlamak gerek. şu anda enzimler normal ise bence lustral'ı yeniden almaya başlayın. bir ay sonra bir kan tahlili daha yaptırıp yükselme var mı yok mu kontrol ettirin. yükselme yoksa remeron'u da almaya başlayın ve bir ay sonra yeniden yükselme olup olmadığına baktırın ve en sonunda ativan'a başlayın. eğer bunlardan herhangi birinden sonra enzim yükselmesi varsa sorumlu olan ilaç odur ve onu kullanmamanız gerekir. sorumlu ilacı bulduktan sonra doktorunuza onun yerine başka hangi ilacı vereceği konusunda danışın. alkol tek başına bile alındığında karaciğer harabiyeti yapar ve ilaçlarla bu etki daha da artabilir. ancak sosyal ortamlarda alınan bir iki kadeh alkol (eğer enzim yüksekliği yapan herhangi bir ilaçla birlikte alınmıyorsa) bir sıkıntıya neden olacağını sanmıyorum. son olarak şunu da belirteyim, ilaçların tek başlarına kullanılmaları sorun oluşturmazken bir arada alındıklarında enzim yükselmesine neden olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. sağlıklı günler dilerim...

    tarihinde cevapladı.

İstanbul Farmakolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Mantar enfeksiyonu

    Merhaba hocam bir ay önce hastaneye akıntı kaşıntı şikayeti ile gittim enfeksiyon var denildi ve iki farklı fitil verildi şuan tedavinin tam ortasındayım ve akıntı çok fazla olmaya başladı yoğun bir şekilde içinde beyaz parçalar olan bir akıntı . ayna ile vajinanın içine bakıyorum heryeri çok yoğun...

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Sevim Turhan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Yan etki toluen

    Değerli hocam. champixe başladım. ancak hepatit b tasiyicisiyim. alt ast normal hbv dna 2 bin altı. normal yani . karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamsina gerek yok yazıyor . ama fda yüksek alt ast değerleri sık yapar yazmış. belki de ben yanlış anladım. sizce ilacı yarım dozda kullanayi...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Atila Karaalp

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Riskli ilaç yan etkisi

    Atilla hocam teşekkür ederim. açıkçası ben sizin kadar bilmesemde uzman tv deki açıklamanızı görerek yazdım bu antidepresan ilacı beni hayata bağladı ve (ilk 2-3 haftalık dönemde sadece ilacın yavaş yavaş etkisini görmeye basladim) daha sonra 4.haftada daha iyi hissettim kendimi bu riskli davranış i...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Atila Karaalp

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Avelox + flagyl

    Merhaba atila bey idrar yolları iltihabi ile ilgili avelox 400 mg gunde 1 ad. flagyl 500 mg gunde iki kez kullanıyorum ucuncu gunden itibaren gun boyu idrar ile ilgili tuvalete cok cıkıyorum su bolda iciyorum .acaba bu ilcların etkisimi iltihabı atmamda yardımcımı oluyor.sizden sromak ictedim.ce...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Atila Karaalp

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Prostat buyumrsi

    Hocam saygilar cevabiniza tesekkurler prostat buyumesi icin yazmistim xatral10mgyi yan etki yaptigi icin icemedigimi yazmistim mesaneyi gevsetip idrar yapmayi zorlastiran uruspastan baska hangi ilaclar var butun uruner spazm ilaclari dahilmi spazmmone hapida bunu yaparmi yas61

    Doktor Cevabı:

    Op. Dr. Muharrem Murat Yıldız

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Yan etki toluen

    Hocam nikotin sakızı kullanıyorum sigarayı bırakmak için. yardımcı madde olarak butillenmiş hidroksi toluen var. kullanma talimatında uygulma yolu nedeniyle yan etki beklenmez yaziyor. sakii cignerken ağzımda çok tükürük oluyor devamlı tukuremiyorum. yutmamda sıkıntı olurmu ? toluen hem kanserojen h...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Atila Karaalp

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Laroxyl 10mg

    Merhaba hocam ben 6 ay önce sosyal fobi nedeniyle doktora gittim selectra 25 mg daha sonra 50 mg kullandım 1 ay boyunca, 50 mg kullandıktan sonra kendimi bu dunyada değilmiş gibi hissettim 50 mg 3 gün kullandım ve intihar duygularım oluştu kendimi öldürmek istedim sürekli 6aydır ilaç kullanmıyorum...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Emel Koyuncu Kütük

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Prostat buyumesi

    Buyumesı hocam saygılar tahlilde psa0.65volume32cc bunun için sowpalmetto verildi ayrıca sık ıseme için urıspas önerildi bu ilaç idrar tutukluğu yapıyor cunku bunu yasıyorum tam30yıldır aktif mesane hastasıyım yan etkisi yüzünden ilaç kullanmıyorum onerınız yokmu daha evvel kullandığım prostat ilac...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Mehmet Şevki Sert

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Anksiyete+okb+ilac tedavisi

    Sayın emel hanım merhaba: anskiyete ve okb bozukluğu için doktor kontrolünde+psikoterapi eşliğinde 2 ay boyunca lustral 50 mg aldım 50 mg anksiyete krizlerimi kesti fakat okb bozukluğuna takıntılı halime pek de tesir etmedi bu yüzden doktorum okb için lustral 100 mg yazdı gerçekten takıntılarıma iyi...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Emel Koyuncu Kütük

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Patoloji sonucu

    Hocam 2 hafta helikobakter için antibiyotik kullandım raneks-alfoxil-factive ve flagl,bugün tekrar gittim doktora bu seferde 2 haftalık ilaç yazdı renny duo şurup,dicetel ve kreon 2 haftad bunları kullandıktan sonra gaita testi yapılacakmış yalnız bu dicetel bende bulantı yapmıştı bir kere kullandığ...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Murat Emin Güveli

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Majör depresyon

    Hocam brintellixi 5 mg olarak 15 gün kullandım. bu süreçte kabızlık, akne, uykusuzluk, sersemlik, kafa uyuşması nedeniyle devam edemeyip bıraktım. ilacı bırakınca çok daha iyi hissediyorum kendimi. alerji yapmayan, iştah açmayan yan etkisi en düşük ilaçlardan biri olduğu için bu ilacı seçmiştik ama...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Somatizasyon bozukluğu vs anksiyete

    Merhaba hocam bir kaç sorum olacak 8 yıldır sosyal fobim var 6 yıldırda somatizasyon bozukluğum var bir çok ilaç kullandım yanıt alamadım son 2 aydır 6 mg invega 120 mg duxet alıyorum 1 aydır da 1000mg depakin alıyorum tanım değişti mi diye sordum aynı dedi doktorum. bu ilaçlar benim hastalığım da k...

    Doktor Cevabı:

    Dr. Öğr. Üyesi Onur Okan Demirci

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Anksiyete bozukluk

    Hocam ben 3.5 yıldır anksiyete teşhisiyle ilaç kullanıyorum secita isimli ilacıma ilk başladığımda aşırı hareket sıkıntı yerinde duramama oldu şimdi ilacımın dozunu azalttım ve kötü bi dönemde olduğum için eski doza döndüm fakat yerinde duramama ayakları sürekli oynatma isteği gibi etkiler oluyor bu...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. İbrahim Söylemez

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Brintellix

    Hocam burada antalyada inanin boyle bir şansım yok buradan gelebilme sansim hic yok 😐 kac tane doktora gittiysem önüne gelen ilaci verdi gecti hangisi iyi gelirse kullan diye..tiroit kanseriyim birde hocam ya o yüzden..hocam bari şunu sizden ogrenebilirsem ritim bozuklugu icin ceyrek concor içiyorum...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Adnan Cansever

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Sivilce izleri

    Cevabınız için çok teşekkür ediyorum ilginiz içinde :) ben şuan zoretanin tedavisine başladım birinci aydayim. doktorum tüm sıkıntılarımın geçeceğini söyledi. bu ilaç hakkinda ki düşünceleriniz nelerdir ? dogru bir tedavi mi tedirginligim var yan etkilerinden dolayı. iyi günler diliyorum.

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Ayfer Aydın

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör





.
x