Helico & reflü

  • Sayın hocam merhabalar, İki yıldan beri sabahları boğazımda sarı acı su ve yatış şeklime göre de balgama dönüşen salgı birikimi var. Sol tarafıma yatınca sıvının yoğunluğu ve miktarı azalıyor. Midemde hazımsızlık asitli baharatlı gıdalar yiyince yanma üst midemde rahatsızlık var. Bu bulguların sonucunda iç hastalıkları bölümüne başvurdum. Doktor bey reflü dedi. İlk önce mide koruyucu ilaç verdiler işe yaramadı daha sonra endeskopi yaptılar ve sonuçlar şu şekildedir ;.. Kronik Aktif Gastrit.., Neuroendokrin hücre artışı.... Aktivite + ...İnflamasyon ++.. ...Helikobakteri pilor ++ giemsa ....İntestinal metaplazi - PAS AB... Atrofi -... Lenfoid Agregat +... bu testler sonucunda midemde mikrop varmış hocam. Trio 14 günlük antibiyotikli bir paket verdiler. Kullanmaya yarın başlanacak. Sorum şu hocam Neuroendokrin hücre artışı helico bakteri yok olduktan sonra normal seviyelerine döner mi ? Neuroendokrin hücre artışı tehlikeli bir oluşum habercisi mi ? sayıglar hocam

  • Doktor Cevabı:

    Bildiğim kadarı ile ppi(mide koruyucu denilen ilaçlar) kullanan kişilerde görülebilen durum(neuroendocrin hücrelere bağlı hastalık dışında),zaman içinde normale dönebilir ancak bu endoskopik biyopsi ile kanıtlanabilir,siz şimdilik size verilen tedaviyi uygulayın,geçmiş olsun.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam tekrardan merhabalar, Klasik üçlü tedavi olan Trio (amoksisilin-Klaritromisin-Lansoprazol) tedavi paketini kullandım. Üzerinden yaklaşık olarak 1 ay geçti. Gastroenteroloji bölümünden kontrol amaçlı gaita ve kan testi istediler. Onları da yaptırdım. Sonuç maalesef Helico gaita pozitif kanımda MCHC oranı da 37.10 çıktı. Hocam bir dahaki tedavi olarak ne önerirsiniz. Diğer cevaplarınıza dörtlü tedaviyi tavsiye ediyorsunuz. Klasik tedaviden daha mı etkili eridikasyon oranları daha mı yüksek ? İçerik olarak hangi dörtlü tedaviyi önerirsiniz ? Saygılar hocam..

  • Doktor Cevabı:

    Helikobakter pilori de artık vermiş olduğumuz ilaçlara karşı direnç kazandı,bu bütün dünyada böyle.bu nedenle 4 lü tedavi öneriliyor,yalnız ilaçları kullanma şekli çok önemli; her 4 ilaç sabah ve akşam,12 saat ara ile ve sabah ve akşam yemeklerinden 30 dakika önce alınmalıdır.bu ilaçlar boş midede en az yarım saat h.p birlikte kalmalılar ki etkili olabilsin, eğer tok karnına alınacak olursa ilaçlar gıda ile birlikte çabucak mideyi terk ettikleri için etkili olamıyorlar.yani bu mikrop midede bulunuyor ve ilaçlar burada bunlara etkili oluyorlar bu nedenle ilaçlar aç karnına(yemekten 30 dakika önce)alınırsa etkili,tok karnına olursa etkili olmuyor.benim kullandığım tedavi şu:(ama her hekim bunu kabul etmeyebilir) klarotrimisin,amoksisilin,ppi ve bizmut tuzlarıdır.yalnız aç karnına alınan ilaçlara bağlı sıkıntılar yaşanabilir,sabır,sabır.geçmiş olsun

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam tekrardan merhabalar. Dediğiniz gibi dörtlü tedavi verdiler sayın hocam. Ama sanırım içerik biraz değişik.... Tetra (tetrasiklin 250 mg ) günde 4 kere tok karnına......Flagyl ( metronidazol 500mg) günde 3 kere tok karnına...Panto(PPI 40mg) günde 2 kere aç karnına....Bizmopen(bizmut tuzu 262 mg ) sabah 2 tok karnına çigneme akşam 2 tok karnına çigneme... hocam değerlendirmeniz nedir ? Gözünüze değiştirilmesi gereken bir şeyler takıldıysa var ise yorumlarınız çok değerli.. saygılarımla...

  • Doktor Cevabı:

    Şimdi bir hekimin vermiş olduğu reçetede benim yorum yapmam etik değil,benim yoğurt yeme tarzımı yazmıştım,istersen yazılanları kullan ve sonrası yine kontrol edilecek,o zaman tekrar görüşürüz.geçmiş olsun,bizden de saygılar

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam tekrardan merhabalar, Hocam daha önce yazdığım üzere helico bakteri sorunum vardı. İlk basamak 3lü tedavisi başarısız oldu. İkinci basamak 4 lü tedaviyi kullandım. Doktorum tok karnına demişti ama sizin açıklamalarınız daha tatmin edici buldum ve ek olarak araştırdım dediğiniz gibi aç karnına almak süreci daha zorlaştırıyor ama etkisi daha büyük. Sonuç olarak şükürler olsun ki antijen testim bugün yapıldı ve negatif çıktı. Süreç yorucu geçti ve totalde 9 kilo verdim. Hocam doktorum önlem olarak lansor verdi. Ayrıyeten b12 eksikliğim vardı ona da dodex igne verdi ayda 1 olacağım. Asıl sorum şu hocam bu bakteri kalıcı bir hasar bırakabiliyor mu ? hazımsızlığım geçmedi . Probiyotik takviyelere bakış açınız nedir ? Bu süreçten sonra antibiyotiğin zararını telafi etmek için bağışıklık sistemimi onarmak istiyorum. Tavsiyeleriniz nelerdir ? saygılar hocam

  • Doktor Cevabı:

    1.h.p nin negatif oluşu sevindirici 2.h.p nin negatifleşmesi kronik gastrit durumunu normale dönüşümünü sağlamaz,gastrit hali baki kalır. 3.bu nedenle kr gastrite bağlı şişkinlik,dolgunluk gibi yakınmalarınız olur ve bunu önlemek diyetle olur( dokunan gıdalardan uzak durulacak,sofradan tam doymadan kalkılacak, vs gibi) 4. üç ay mide koruyucu kullanmanız önerilir. 5.hem antibiotik ve hem de mide koruyucular barsak florasını bozup ishale neden olabilirler,bu taktirde probiotik alabilirsiniz,bunun dışında probiotiklerin bir yararı olmaz. 6. zaman içinde yakınmalarınız kaybolur. 7.ilerde tekrar endoskopik kontrol istenirse mutlaka mideden en az 5 adet biyopsi alınmasını isteyin ve her endoskopi ve biyopsi raporlarını dosyalayın. geçmiş olsun.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam internette çok asparagas haber var. Ben çok araştırma yaptım ama sizin söylediklerinizi pusula olarak kabul ediyorum. Hocam bu bakteri insanda vitamin eksikliği yapıyor mu ? Bu vitamin eksikliği psikolojik sorunlar doğuruyor mu ? kaygı ,stres, endişe vs .... son olarak HCL Pepsin denilen bir besin takviyesi hazımsızlık için bir çözüm olabilir mi ? bu konu hakkındaki düşünceniz nedir ? Değerli bilgileriniz ve önerileriniz için teşekkür ederim.

  • Doktor Cevabı:

    Bu bakterinin iki adet farklı antijenik yapısı var (vaga ve caga)ve bunların değişik etki ve özellikleri var,bizde malesef birçok sağlık kuruluşunda tipleme yapılmıyor,bu aslında çok önemli bir durum. bizim gibi geri kalmış toplumlarda hp çok sayıda insanda mevcut,biz vitamin eksikliğinden çok bu bakterinin midede neden olduğu hastalıklara bakarız,belki de vitamin noksanlığına neden oluyordur,ben okumadım. bu ülkede vitamin noksanlığı açlıktan mı yoksa hp den oluyor,bunu ayırt etmek çok zor.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam tekrardan merhabalar, şükürler olsun şuan iyiyim midemden kaynaklı sorunlarım baya azaldı. Yanma,ekşime bitti denecek seviyede. Hazımsızlığım çok azaldı. Hocam sadece bir sorunumda gelişme olmadı. Gece Ağız içinde uykuda sarı,kirli sıvı şeklinde biriken sıvı var. Sadece sabahları oluyor hocam. Neredeyse her sabah öğürerek çıkartıyorum. Öğlen akşam veya günlük hayatta olmuyor. Sadece sabahları oluyor. Ve dilimin arkası sabahları hep beyaz oluyor. Bu dil konusunda çok canımı sıkıyor hocam. Sürekli yumuşak fırçayla temizliyorum yoksa koku yapıyor. Mideden olduğunu düşünüyorum ama hocam ağzımda acı su ekşime veya boğazımda yanma hiç bir şey yok. Bu neyden kaynaklı olabilir ? ve hangi bölüme gitmemi önerirsiniz ? saygılar sevgiler hocam..

  • Doktor Cevabı:

    Kbb uzmanına muayene olabilirsin,o kısımdan smear(sütüntü) alınıp incelenebilir. ve buna göre tedavi verilebilir,sonucu tekrar bana yazar mısınız?

    tarihinde cevapladı.

Konya Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Oruç tutabilir miyim ?

    Hocam midemde ülser reflü gastrit iltihap ve helikobakter var mide kapakçığı da zayıf. aynı zamabda hipoglisemi var. bu şekilde oruç tutabilir miyim ?

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Zülfikar Polat

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Endoskobi sonucu

    Hocam merhaba, annemin yeni endoskopi sonucunu aşağıya yazsam yorumlayabilir mısınız? sonuçta hafif iltihap ve konjesyon diyor bunun için ne yapmalıyız, özellıkle mide başından yemek borusuna doğru agŕıları çok fazla. çok teşekkür ederim. disfaji. özofagogastrik bileşke ve diafragmatik kıskaç...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Zülfikar Polat

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Atrofik gastrit inkomplement metaplazi

    Selam hocam iyi günler ben bundan 15 gün önce kolonoskopi. ve endoskopi yaptırdım ve endoskopi sonucumda kronik atrofik gastrit ve inkomplment metaplazi çıktı hb yok internette arama yaptığımda kanser hastası adayı olduğum çıktı doğrumudur karslıyım hiç bi yakınımızda herhangi bi kanser olayı yoktu...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Zülfikar Polat

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Helico & reflü

    Hocam tekrardan merhabalar, şükürler olsun şuan iyiyim midemden kaynaklı sorunlarım baya azaldı. yanma,ekşime bitti denecek seviyede. hazımsızlığım çok azaldı. hocam sadece bir sorunumda gelişme olmadı. gece ağız içinde uykuda sarı,kirli sıvı şeklinde biriken sıvı var. sadece sabahları oluyor hoc...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Ultrason sonucu

    Değerli hocam devlet hastanesinde ultrason yapıldı sonucu doktora gösteremedim beni korkutan siyah yazıyla yazan sonuç var hocam bu kötü bisi mi kanser yada yetmezlik gibi karaciğer boyutu 149 mm olup normalin üst sınırındadir karaciğer parankim ekosu grade 1 hepatosteatoz ile uyumlu artmıştır porta...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Zülfikar Polat

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kronik gastrit reflu

    Merhaba hocam daha öncede yazmıştım size.bende midede sidetli gastrit ve oniki parmak bağırsağında iltihap vardı.ve bunun için neksium kullanıyorum uzun yıllardır ve hiç bir çözüm bulamadım.yine farklı doktorlara gitti. genelde benzeri ilaçlar veriyolar ve sonuç aynı.endoskopide çölyak bakıldı negat...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Midede iltihap

    Merhaba hocam 6 yıl.once kronik gastrit idim 3 aydır midem taş gibi baygınlık oluyor endoskopide ilk ön rapor eritamatöz pangastrik..biyopsi sonucu atrofi yoktur inflamutuvar aktivite şiddetli düzeydedir displazi malign - h.bakteri + hocam bakteri tek artı olması ile bu kadar şiddetli mide ilti...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Mrb hocam cevaplar sanız sevinirim

    Hocam mrb daha öncede size yazmıştım malesef hastalığımın teşhisi bulunmadı. benim hemoglabin değerlerim de sorunda yaşanmaya başladı 3 ay önce hgb 9 ferritin 2 86 ya düşmüştü ilaç kullandım 2 ay hgb 13 ferritin 10 oldu. son 1 aydır ilacı kesmiştim test verdim hgb 10 ferritin 7 olmuş endoskopi kolon...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tsh değeri lütfen yardımcı olun

    Hocam yaşım 19 bebek düşünüyoruz ancak hormon tahlilinde tsh 3.68 çikti normal dediler sizce normal mi gebelik için sorun olurmu bazı yerlerde 2 olmalı gebelik için diye okudum gebe kalmamı engellermi bu değer

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Zülfikar Polat

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Mide bulantısı

    Merhaba hocam ben 26 yaşında bir bayanım . 4 sene önce mide bulantısı kilo alamama ishal şikayetiyle endoskopi ve biyopsi yapıldı sonuç olarak alkalen reflü gastrit ve on iki parmak bağırsağında iltihap çıktı .uzun süredir bu şekilde sıkıntı yaşamadım ama yaklaşık 15 gündür karnımın sol kaburga altı...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Bahadır Ege

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Mide yanmasi

    Merhaba, 7 ay önce midemden endoskopi yaptırdım. gastrit ve helikobakteri teşhis i konuldu. 15 günluk set ilaç tedavisi gördüm. tedavi bittikten sonra doktorum 3 ay mide koruyucu kullanmamı söyledi. 3 ay geçti mide rahatsızlığım devam ettiği için 7 aydır kullanıyorum. ve ilacı bıraktığım zaman midem...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Resul Kahraman

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Mide biyopsi sonucum

    Merhaba, endoskopi biyopsi sonucum böyledir. makroskopi: 1adet 2mm boyutlarında gri beyaz renkte doku örnekleri olup tümü 1k işleme alındı  rutin boyama; hematoksilen- eozin,  yapılan histokimyasal boya: intestinal metaplazi için alcian blue (911.160), hp için giemza (911.60) mikroskopi: incelene...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Mide hastalığı

    Merhaba hocam. benim bir sorum olacak. ben 2 kez nissen (2012 ve 2017), fundoplication ameliyatı oldum.fakat şimdi tekrar sıkıntılar var. endoskopi sonucunda a özafajit, antral gastrit ve gevşek fundoplication çıktı. ayrıca mide katlantılatıları yemek borusuna doğru protrüze olmuş diye yazıyor.heli...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Helico & reflü

    Hocam internette çok asparagas haber var. ben çok araştırma yaptım ama sizin söylediklerinizi pusula olarak kabul ediyorum. hocam bu bakteri insanda vitamin eksikliği yapıyor mu ? bu vitamin eksikliği psikolojik sorunlar doğuruyor mu ? kaygı ,stres, endişe vs .... son olarak hcl pepsin denilen bir b...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Hasimato hastalıgı

    Merhaba hocam yaptırdıgım test sonuclarına göre anti tpo : 141 referans aralıgı :0-60 ant. tg : 25 referans aralıgı :0-60 serbest t4 :1,15 referans aralıgı :0,93-1,7 serbest t3 :3.02 referans aralıgı :2-4,4 tsh : 1.89 referans aralıgı :0,27-4,1 bu değerlere göre hasimatodan söz edebilirmiyiz ?sedef...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Zülfikar Polat

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x