Gluten enteropatisi

  • Merhaba saygıdeğer hocam, 34 yaşında çölyak teşhisi kondu. Çocukluktan beri belirtileri vardı ama... Kemik erimesi de başlamış. T skoru : -2 Ayrıca bende dilate kardiyomiyopati de var. Arada-sırada diyeti bozuyorum. Diyeti gerçekten de zor imiş. Ara sıra bozmakla tehlike olur mu? Diyete hiç uyulmazsa ne olur? Bozduğum zamanda öyle beni rahatsız edecek belirtileri olmuyor. Medikal bir ilaç, aşı, vs. var mı son gelişmelerde? Saygılarımla.

  • Doktor Cevabı:

    Geçmiş olsun çölyak hastalığı sıkı diyet gerektiren bir hastalıktır. diyeti arada bir de olsa bozmak, ince barsakta mikroskopik düzeyde inflamasyona neden olur. bunu önemsemezseniz, kemik erimesi başta olmak üzere bazı eser elementlerde eksiklik olur. ama daha tehlikelisi, nadir de olsa ince barsak lenfoması gelişebilir. bu nedenle öncelikle çölyak hastalığı teşhisinin kesin olduğu teyit edilmeli, eğer kesin ise diyete harfiyyen uyulmalıdır. bu konuda destek almak için çölyak derneği ile temasa geçebilirsiniz. bu hastalıkla ilgili henüz klinik uygulamaya geçen bir ilaç yok ama birçok ilaç deneme aşamasında. özellikle gluten oluşumunu engelleyen enzim tedavileri hayvan çalışmalarında başarılı. bence diyetinize tam uyum sağlayın.

    tarihinde cevapladı.
Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Çölyak (dermatis herpetiformis)

    Merhabalar hocam annemin cildindeki kızarıklar için deride biyopsi yaptılar. epikriz: dif incelemesinde iga yer yer pozitif olup igg, igm, c3 ve fibrinojen negatittir çıktı tanı olarak dermatis herpetiformis konuldu çölyak hastalığının deride gözüken türü olduğu söylendi. fakat kan tahlil sonuçların...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Çölyak şüphesi

    Çölyak şüphesi. küçüklüğümde gelişim geriliminden dolayı çölyaksam şüphelenip testler yapılıyor sadece demir eksikliği diyip gönderiliyor benim yıllarca karin ağrısı ataklarım oldu. fmf taşıyıcısyım.12 yıldır geçmeyen egzama var. alerji testimde ot tahıl alerjisi pozitif . sonrasında pıhtılaşma raha...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Çölyak şüphesi

    Çölyak şüphesi. küçüklüğümde gelişim geriliminden dolayı çölyaksam şüphelenip testler yapılıyor sadece demir eksikliği diyip gönderiliyor benim yıllarca karin ağrısı ataklarım oldu. sonrasında pıhtılaşma rahatsızlığı gördüm. çölyak kan testi pozitif geldi sonrasında aylar sonra gastroskopi oldum ama...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Halil Genç

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Aylardır geçmeyen mide ve bağırsak şikayetleri

    Hocam dışkılamam ishal gibi değilde şekilli ama yumuşak veya patates püresi kıvamında ve yağlı olabileceğinden şüpheleniyorum ,peki hocam endoskopide duedenumdan ve mideden parça alınmıştı ve deudenumda kabarcıklar şeklinde görüntü vardı pataloji sonucunda yazmıyor ama chron hastalığı olma ihtimali...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Yağlı dışkılama

    Hocam ben 8 aydır yağlı dışkılama ve kilo kaybım var bazen iyi bazen kötüyüm daha önce doktora gittim endeskopi kolonoskopi yapıldı tomografi yapıldı temiz çıktı kreon 25000 kullandım fakat şikayetlerim geçmedi ne yapmam lazım hangi bölüme gitmeliyim detaylı cevaplarsanız sevinirim

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Nefes darlığı

    Mrb hocam benim ani gelişen yutma güçlü nefes darlığı kalp çarpıntısı ve baş dönmesi oluyor acilde bir takım kan değerlerine bakıldı ck-mb 64 laktat 2.8 k+ 7.8bevit 4.8 so2 57.5 bunlar referans dışı çıkmıs bisey demediler sikayetlerim de gecmedi hangi bölüme gideyim bilemedim hocam önemli bisey var...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Halil Genç

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • 7 senedir süren şikayetlerim

    İyi günler hocam.yaşım 25. 7 sene önce üniversite sınavına hazırlık sürecimde dışkı alışkanlığım ve dışkı şekli değişmişti fakat o zamanlar geçici bir şey olduğunu düşünüp üstüne fazla gitmemiştim. geçen 7 senede şikayetlerim ara ara arttı ne zaman boş dursam internetten araştırma yapıp kendi kendim...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Gluten hassasiyeti

    Serab hanım merhaba.. 37 yaşındaki kız kardeşimin sık sık kabızlık ve mide şişmesi problemi oluyordu. buna aşırı üşüme de eşlik ediyordu. bir süredir glutensiz beslenmeye başladı ve kabızlık ile şişkinlik problemi büyük ölçüde düzeldi. muayene olduğu doktor bu şikayetlerin gluten ile ilgisi olmadığı...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Serab Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Çölyak veya başka bir hastalık ihtimali

    Hocam merhaba ben 22 yaşındayım bende ki sorun aslında tam olarak da sorun olmasa da merak ettiğim ve endiselendigim için sormak istiyorum size bende büyük tuvaletimde bu ara rengi ayıptır söylemesi biraz turuncu gibi oldu yani daha açık kahverengi gibi bundan dolayı biraz incelemeye başladım bende...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Endoskopide alınan biyopsi

    Hocam yorumlama şansınız varsa minnettar olurum 1-) duodenum, inen kıta, biopsi: kroni̇k duodeni̇t (modi̇fi̇ye marsh klasi̇fi̇kasyonu, ti̇p 3a) i̇ntraepitelyal lenfosit artışı: mevcut (cd3 uygulandi) kript hiperplazisi: mevcut villus atrofisi: hafi̇f mevcut 2-) mide, antr...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Serab Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Çölyak alternatif tıpla tedavi edilebilir mi?

    Saygıdeğer hocam; çölyak hastasıyım bu hastalığın alternatif tıpla sizce bir çözümü olabilir mi ? alternatif tıpla ilgilenen bir doktor çölyağı tedavi ettiğini söylüyor , sizin düşünceleriniz nedir bu konu hakkında ? cevaplarsanız çok sevinirim ..iyi çalışmalar dilerim..

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Tarkan Karakan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Mide bulantısı ishal soğukla tetiklenen

    3 ay öncesinde bi gıda zehirlenmesi yaşadım kuzenimde bnde ciddi ishal ve kusma yaşadık bu olaydan sonra midem çok hassas bulanıyo arada ishal kadar sıvı değil ama gaita da yumuşama var ve nedenini bulamıyorum özellikle sanki soğuk etkiliyo beni özellikle de dershanedeki klima mide bulantısı tetikli...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Yusuf Akcan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Gluten alerji̇si̇

    Merhaba, beni̇m gluten ve buğdaya karşi allerji̇m var. pehri̇z yaptiğin halde kas ve eklem ağrilari, bel ağrisi, aşiri yorgunluk, egzema, şi̇şki̇nli̇k gi̇bi̇ şi̇kayetleri̇m devam edi̇yor. sebebi̇ ne ola bi̇li̇r, tedavi̇ öneri̇ni̇z nedi̇r ? kan tahli̇li̇ i̇le alerji̇ testi̇ yapila bi̇li̇r mi...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Hakan Alagözlü

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Demir eksikligi

    Hocam merhabalar 33 yaşında erkeğim soğuk algınlığı için yaptırmış olduğum kan tahlillerim de ferrittin:73,85(21.81-274,66) demir:58(70-180) hgb:14,6(12-16,8) b12:223(187-883) d vitamini:16,30(14-60) trigliserid:201(0-150) diger sonuclarim normal.b12 ve d vitamini hep düşük yada sınırda cikiyor...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Halil Genç

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tahlil degerlendirme

    Hocam merhaba son zamanlarda özelkikle gece aşirı terlememden kaynaklı ayrica hafif baş dönmesi odaklanma sorunu dikkat eksikligi gibi sebeplerden kan verdim. folik asit 20.3, wbc 15.72, plt 464, mpv 7, ldh 253, demir 58, ohd3 20.3, b12 374, ferittin 183. gibi öne çıkan degerlerim var. doktor...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Serab Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör




.
x