Geçmeyen ödem siroz mu?

  • USG RAPORU Batın yoģun gazlı olduğundan tetkik suboptimaldir. Karaciğer parankimi heterojen kabalaşmış ve konturları lobuledir(Kr karaciğer hastalığı?). Karaciģer homojen parankim ekosunda ve konturları düzenlidir. İntrahepatik safra yolları normal genişliktedir. Ana portal ven ve dalları ile hepatik venler normaldir. Safra kesesi normal boyutta olup duvar kalınlıģı ve ekosu normaldir. Lümen içerisinde milimetrik boyutta birkaç adet taş ekosu izlenmiştir. Koledok normaldir. Dalak 16 cm (SM) boyutta, homojen parankim yapısında olup konturları düzenlidir. Pankreasın izlenen kısımları homojen parankim yapısında olup, konturları düzenlidir. Her iki böbrek parankim ekosu grade 2 artmış olup konturları düzenlidir. Pelvikaliseyal sistemleri normaldir. Taş ekosu izlenmemiştir. Perisplenik, perihepatik ve batın içi alt kadranlarda bağırsak ansları arasında en derin yerinde 8 cm.ye ulaşan sıvı izlenmektedir Mesane boş olup lümende foley kateter balonuna ait görünüm mevcuttur. Merhaba hocam. Babamın USG bulguları bu şekildedir. Vücudu aşırı ödemli. Bu ödem yaklaşık 1 ay önce ani gelişti. Kan değerleri: Hb: 8.1 Htc: 27.8 Ptz %: 67 (70-130) Ptz-sn: 14.4 (10-14) Ptz- Inr: 1.22 (0.8-1.2) CRP-Neflometrik: 1.43 (0-0.351) BUN: 35 (5.1-16.8) AST: 40 (5-34) ALT: 24 vit B12: 1513 (160-911) LDH: 713 (125-243) K: 4.4 Na: 141 Fe: 8 (25-156) Demir baģlama: 314 Albümin: 2.7 Fibronojen: 276.71 İDRARDA: Bilirubin: negatif protein::+2 blood: negatif ketone: negatif ürobilinojen: +1 mikroprotein: 82 (1-14) Babam uzun yıllar yüksek miktarda alkol kullandı. Diyabet ve yüksek tansiyon da var. Klinik verileri ile USG ve tahlillerine göre bu tablo siroz mudur? Sarılık yok. Ödem ve eforla nefes darlıği var. Hastaneye yatış çözüm olmadı. Lasix tb: 2×1 Üroliz 300 mg tb: 2×1/2 Folik Asit ve Lercadip 20 mg yazıp taburcu ettiler. Ödem çözülmüyor. Hastanede 4 gün yattı faydası olmadı. Ne yapmalıyız? 4 ay önce Grade 2 hepatosteaoz lehine değerlendirilmiş karaciğer 4 ayda siroza ilerlemiş olabilir mi?

  • Doktor Cevabı:

    Merhaba özlem hanım, babanıza geçmiş olsun diyorum. babanızın karnında asit dediğimiz sıvı var. ödemleri de var diyorsunuz. albümini düşük, ldh yüksekliği var. siroz olabilir. alkol kullanım geçmişi de var. inr hafif yüksek. bu da karaciğerin fonksiyon bozukluğunu gösteriyor. i̇drarda da protein kaçağı var. diyabete bağlı böbrek bozukluğu da var. bun da biraz yüksek. kansızlığı var. nefes darlığı sıvı birikimi nedeniyle olabileceği gibi diyabetlilerde sessiz bir kalp yetersizliği de tabloya eklenmiş olabilir. kansızlık da ödem yapar. komplike bir hasta. ama hastaneye yatırılınca tam tedavi olabilseydi daha rahat bir durumda ilaçları ile yaşamını sürdürebilir diye düşünüyorum. ödemli hastalarda ilaç emilimi bozulur bağırsaklarda da ödem vardır. onun için damardan verilen idrar söktürücülerle ödemin kalmaması gerekir. kansızlık da mutlaka tedavi edilmeli. babanız ancak eğitim araştırma ya da üniversite hastanelerinde tedavi edilebilir. tekrar böyle bir hastaneye yatırmanızı öneririm. anlattığınız tabloyla aldığı ilaçlarda emilemeyeceği için şikayetleri giderek artacaktır düzelmeyecektir düşüncesindeyim. sağlık dileklerimle.

    tarihinde cevapladı.
  • Hocam ayrıntılı ve bilgi verici cevabınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Babam zaten İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yatıyordu ama 4 gün yattı taburcu edildi. Tabi bunda kendi uyumsuz davranışları da rol oynamış olabilir. Babam pek kimseyi dinlemez ve takmaz. Oksijen tedavisi verilirken pencere kenarında sigara içiyordu uyarılara rağmen aynı davranışına devam edince çıkardılar belki de. Hastaneden geldiği gün de alkole başladı tekrar maalesef. Belki bu yüzden o kadar ödem artışı oldu. Şimdi 4 5 gündür alkol almıyor ve ödemleri bir miktar geriledi. Yüzü ve kollarındakiler tamamen gitti diyebilirim. Bacaklarında ve karnında da gevşeme ve yumuşama hissediliyor. 5 6 Kilo kadar azalma var ama hala çok aşırı kiloda. 122 kg civarı şu an. Normalde 95- 98 aralığında idi. Şu an günlük 1 ila 1.5 kg azalıyor. İdrarının renginde de açılma var. Daha önce koyu ve neredeyse kahveye yakın idi. Şimdi alkol kullanmayınca acik sarıya döndü. Şimdilik ilaçlarla devam ediyoruz. İştahı iyi durumda. Ayaga da daha rahat kalkıyor. Kansızlık senelerdir var. Defalarca kan transfüzyonu yapıldi ama belli bir neden de bulunamadi. Demir ilacı kullanıyor. Tekrar endoskopi kolonoskopi yapıldi ama sonuç henüz sistemde görünmüyor. Son 3 yılda 2 mide kanaması geçirdi. Biri ağızdan kan gelmesi digeri melena şeklinde idi. Sanırım alkol ve sayamayacağım kadar ilacı bir arada kullanmak buna neden oldu. Benim tahminim bu en azından. Ekstra bir tavsiyeniz varsa uygularız. Tekrardan çok teşekkür ederim.

  • Merhaba hocam. Daha önce babamın durumunu anlatmıştım Son tahlilden sonra kan hastalığından şüphelendiler sizce bu veriler lösemi ya da başka bir kan hastalığı olabilir mi? Kalpte ve dalakta büyüme var. Karaciğer parankiminde bozulma mevcut. Şikayet nefes darlığı ve ödem. Huzursuzluk uyuma güçlüğü. WBC: 64,25 kronik yüksek, MO: 2.4 yüksek, NE:55.66 yüksek, EO: 0.81 yüksek, BA: 2.25 yüksek, LY: 4.9 düşük, NE: 86.6 yüksek, BA: 3.5 yüksek, RBC: 2.92 düşük, HGB: 6.7 kronik düşük, HCT: 22.9 düşük, MCV: 75.3 düşük, MCH: 22.9 düşük, RDW-CV: 24.4 yüksek, RDW-SD: 63.9 yüksek, MCHC: 30.5 düşük, PLT: 525 yüksek, PT: 11.7 İNR: 1.1 PT%: 74.7 bunlar normal sadece APTT: 39.90 biraz yüksek çıkmış. Bu bulgular lösemi ya da başka bir kan hastalığı için ileri tetkikleri hak eder mi ve kc kalp dalak ve birçok organda fonksiyon bozukluğu yapmış olabilir mi?;

  • Doktor Cevabı:

    Merhaba özlem hanım, lökosit değeri çok yüksek ve anemi artmış. bu değerler lösemi ya da başka bir kan hastalığı için ileri tetkikleri hak eder. babanızı tekrar üniversite hastanesine götürmenizi öneririm. geçmiş olsun dileklerimle.

    tarihinde cevapladı.

İstanbul Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Diyastolin tansiyon

    Hocam merhaba,ben 23 yaşında bir kızım.pcos hastasıyım,dheas hormonum 650. üst sınır 400 ken. geçen gün stresli bir günün ardından başım çok şiddetli ağrıdı tansiyonum 169 123 oldu. nabzın normaldi. aldaktona yeni başlayacaktım zaten,o gün başladım. 100 mg ı yarım doz içiyorum gece yatmadan. kalbimd...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Farkli hastaliklar hakkinda

    Çok değerli hocam merhaba,önerilerinize yol göstericiliğinize ihtiyacımız olduğu için size yazmaya karar verdik.size yazınca tavsiyelerinizden,bilgilerinizden çok yararlandık.i̇yiki varsınız.farklı bir şehirde erkek 59 yaşında kuzenim var. 10 yıldan beri farklı gelişen hastalıklara çözüm bulamayıp ş...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Albumin-kalsiyum hk.

    Hocam merhaba, ben 6 ayda bir doktora gider çok yönlü tahliller yaptırıyorum. kan-i̇drar tahlillerim genelde ikisi dışında normal değerlerde çıkar.albumin 47,8-49,6 arası kalsiyum ca 10,3-10,5 düzeltilmiş kalsiyum 10-10,2 aralarında değişerek çıkıyor.hocam, albumin yüksekliğinin belirtilerini bir ha...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Geçmeyen ödem siroz mu?

    Merhaba hocam. daha önce babamın durumunu anlatmıştım son tahlilden sonra kan hastalığından şüphelendiler sizce bu veriler lösemi ya da başka bir kan hastalığı olabilir mi? kalpte ve dalakta büyüme var. karaciğer parankiminde bozulma mevcut. şikayet nefes darlığı ve ödem. huzursuzluk uyuma güçlüğü....

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tansiyon sorunu

    Hocam merhaba yaşım 23,genç kızım pcos hastasıyım ancak düzenli adet oluyorum,dheas hormonum alt sınır 350 yken 690 a kadar çıkıyor. 2 gün önce şiddetli bir baş ağrısı yaşadım tansiyonum 16 11 çıktı.endokrin aldakton 50 mg başladı. ondan aldım birkaç saatte 13 8 e kadar düştü. kardiyoloji eko normal...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Gıda zehirlenmesi

    Hocam merhaba ben birşey sorucam size ben dün konserve yedim tadı normaldi mesala kapağı tık sesi geldi açarken felan aklıma zehirlendim düştü ama neyse 20 saat oldu amansonra akşam çayın yanında paketli bisküvi yedim tarihi 6 ay geçmiş bir şey olur mu korkmaya başladım trsekkur ederim konserve yiye...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Fazla kilo nabız yüksekliği

    Sayın hocam, erkek kardeşim 42 yaşında, 127 kilo ve diyabet hastası aynı zamanda şizofreni hastası. nabız sürekli istirahat halindeyken 90 ve üzeri, bazen dijital ölçülerde nabız düzensiz arka arkaya ve hızlı vurumlar duyuluyor tansiyon, 135-80 civarı ve bazen üzeri, hareketsiz bir yaşamı var, yemek...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Zekeriya Arslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Böbrek üstü bezleri egzama

    Merhabalar hocam sorum şu olacaktı 25 yaşındayım 16 yaşından beri egzama problemi çekiyorum gittiğim doktorlar olsun okuduğum yazılar olsun egzamanın asla bitmeyeceği kremlerle yaşamamız gerektiği. ben asıl sorum şu bu egzama böbrek üstü bezi hastalıklarından da ortaya çıkıyor muş.ve bu tür probleml...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Sinavac asisi

    Hocam ben dün asi oldum sinavac ondan sonra baş ağrısı biraz bulantı vs ateş basması oldu geçer mi hocam çok korkuyorum ne yapmalıyım hocam ölmem demi

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Geçmeyen ödem siroz mu?

    Hocam ayrıntılı ve bilgi verici cevabınızdan dolayı çok teşekkür ederim. babam zaten i̇nönü üniversitesi turgut özal tıp merkezi'nde yatıyordu ama 4 gün yattı taburcu edildi. tabi bunda kendi uyumsuz davranışları da rol oynamış olabilir. babam pek kimseyi dinlemez ve takmaz. oksijen tedavisi verilir...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Hipertansiyon

    Merhaba hocam babam böbrek hastası (nefrotik sendrom) olduğu için kandaki sodyum değeri düşük çıkıyor. ama asla tuz yediremiyoruz tansiyonum yükselir diye yemiyor. sonra hastanede sodyum takıyorlar. bu kez tansiyon düzeliyor. ama evde yemiyor ve bir sonraki ay yine aynı şeyi yaşıyoruz. tansiyon ile...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Şeker hastaliği,karoti̇s arter darliği

    Hocam tekrar merhaba şah damarında %60darlık olduğu için bugün babamı kalp kontrolü için doktora götürdüm.dr eko yaptı, tansiyon ve ritim holter taktırdı.ekg normal dedi fakat efor testi yapmadan direk miyokard perfüzyon sintigrafisi istedi,halbuki babamın efor kapasitesi iyi koşabilir.mps yaptırmak...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ayşen Helvacı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Ağzımdan kan gelmesi

    Iyi günler hocam. benim sorunum; büyük tuvalet sırasında genizimi içime çekip tükürünce ağzımdan kan geliyor. kan taze kırmızı renk de tükürük içinde. balgamım, öksürük, kusma yok. 1 yıl önce burun polip ameliyatı oldum. ameliyat olduğum dr. 2 kez gittim muayene oldum kan testi istedi birşey yok de...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Yusuf Aydın

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Şah damari darliği,bacaklarda ödem

    Hocam iyi günler,babam 74 yaşında 20 yıldır hipertansiyon tedavisi görüyor,prediyabet,yıllardır trigliserid yüksekliği,hdl düşüklüğü var.hocam,iki yıl önceki tomografi;sol ica proksimalde yaklaşık 6 mm'lik bir segment boyunca lümende en dar yerinde %60 alansal darlık oluşturan miks plak oluşumları i...

    Doktor Cevabı:

    Yrd. Doç. Dr. Ali Özeren

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Şah damarı darlığı, bacaklarda ödem

    Hocam iyi günler,babam 74 yaşında 20 yıldır hipertansiyon tedavisi görüyor,prediyabet,yıllardır trigliserid yüksekliği,hdl düşüklüğü var.hocam,iki yıl önceki tomografi;sol ica proksimalde yaklaşık 6 mm'lik bir segment boyunca lümende en dar yerinde %60 alansal darlık oluşturan miks plak oluşumları i...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Mahir Avkaroğulları

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x