Doğuştan böbrek büyümesi

  • Hocam Yapılan Sintigrafilerde Aşağıdaki Gibi Sonuçlar Çıkmıştır. Kahramanmaraş'ta Çocuk Nefroloji Doktoru Olmamasından Gaziantep Tıp Fakültesinde Kontrolü Devam Ediyor. **BÖBREK PARANKİM SİNTİGRAFİSİ, PLANAR (Tc-99m DMSA) Sol Böbreğin total Renal Fonksiyona Olan Katkısı %56, Sağ Böbreğin İse %44 Olarak Ölçülmüştür. SONUÇ : Medial Kesiminde hipoaktif alan İzlenen Boyutları artmış Sol Böbrek. Geçirilmiş ekzatik değişiklik ?/ pyelonefrit ? ayrıcı tanısı Yönünde altı ay sonra DMSA Statik Böbrek Sintigrafisi Tekrar Önerilir Normal Sınırlarda Sağ Böbrek **BÖBREK SİNTİGRAFİSİ, DİNAMİK (Tc-99m MAG-3) Toplam Böbrek Fonksiyonuna Katkısı Sol %54 Sağ %46 Hesaplanmıştır. SONUÇ : 1- Çift Toplayıcı Sistem Görünümünde ve Kuvvetle Muhtemel Üst Sisteme Reflü Şüpheli Atım Karakteri Gösteren Sol Böbrek. 2- Sağ Böbrek ve Sol Böbreğin Alt Sistemi İçin Konstanstrasyon Normal Atım Diüretik ile Tam İzlenmiştir Bundan Sonraki İşlem Nasıl Gelişecek Acaba ? Şimdiden Çok Teşekkür Ederim SAygılarımla

  • Doktor Cevabı:

    Elimizdeki sintigrafi sonucu sadece birtek bununla tanı koyup değerlendirme yapmak doğru olmaz..hastanin yaşı cinsiyeti üriner sistem usg ve özelliklede vsug filmlerini muhakkak bilmek lazım..

    tarihinde cevapladı.
  • Sayın Doktor Bey 7. Ayında İken İkiz Bebeklerimizden 1'inin Böbreğinde Büyüme Olduğu ultrason da Tespit Edildi. ve Doğum Gerçekleşti. Yine Ultrason Yapıldı 04/06/2020 Tarihinde USG de Sağda Grade 1 Solda Grade 2 dilate İzlendi AP Çapları Sağda 3,5 Solda 13mm Ölçülmüştür. Sol Böbrek Toplayıcı Sistem Ait Polü Drene Eden Toplayıcı Sistem de Grade 1 Dilate İzlenmiş Olup Renal Pelvis AP Çap 4 mm Ölçülmüştür. Özellikle İnen Kolonda Belirgin Olmak Üzere Kolon Anslarında Dilatasyon Belirgin Dikkatini Çekmiştir. 2. Ayını Doldurduğunda Sİntigrafi İçin Çarşamba ve Cuma Günlerine Gün Verdiler Çocuk Nefrolojisi ve Cerrahisi Tarafından Ortak alınan Karar Doğrultusunda 20/07/2020 Tarihinde Sintigrafi Öncesi Yapılan Ultrason Sonucunda Şöyle Yazmakta Her İki Böbrek Normal Konum Kontur ve Boyuttadır. Prenkim Eko ve Kalınlığı Normal Sınırlardadır. Taş Solid-Kistik Lezyon İzlenmedi '' SOL BÖBREK PELVİKAKSİYEL YAPILAR GRADE 2 EKZATİK GÖRÜNÜMÜNDE OLUP PELVİS AP ÇAPI 20mm ÖLÇÜLDÜ Yazmaktadır. Sorun Şu Bundan Sonra Nasıl Bir Gelişme Olacaktır. Korkulacak Bir Durum Varmıdır. Cerrahi Operasyon Yapılacakmıdır. Engin Bilgilerinizden Yararlanmak İstiyorum. Saygılarımla

  • Doktor Cevabı:

    Selamlar ...sol çift toplayıcı sistem olan böbreğin üst polüne vezikoüreteral reflü mevcut muhtemelen..kesin tanı için vsug çekilmesi lazım..eğer sık enfeksiyon geçiriyor ve fonksiyonları düşüyorsa ameliyat gerekir o zaman

    tarihinde cevapladı.

İzmir Çocuk Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Uvj darlık

    Hocam merhaba çocuğum doğuştan hidronefroz tanısı konuldu uvj darlık doktorlar ameliyat istiyor ben istemiyorum size nasıl ulaşabilirim bütün tetkik ve raporları sizinle paylaşmak istiyorum görüşünüze ihtiyacım var lütfen dönerseniz sevinirim 0539 714 0680 abdurrahmanyener@outlook.com

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Bebekte hidronefroz

    Kıymetli hocam, benim bebeğim iki buçuk aylık, son ay anne karnında her iki böbrekte genişleme görüldü, bebeğim doğunca ultrason kontrolunde bir böbrek 13 diğeri 5 mm idi, sünnet ve bir ay somrası kontrolde biri 11 diğeri 5 mm, ultrason ile aylık kontrole devam mı edelim detaylı tetkik gerekli mi, i...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • 13 mm genisleme

    Hayırlı günler hocam ben daha yeni doğum yaptım 1aylik oldu oğlum kontrolde doktor oğlumun sol böbreği de 13mm genişleme olduğunu söyledi nasıl bir yol izlemeliyim acaba

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Karaciğer büyümesi

    Wbc referans aralığı 3.91-8.77 0.9 - 4 1 eylül 2021 değer 10.71 10^9/l eos% 0.3% mo# 0.56 ly% 20-50 20.7% mo% 3-12 5.2% rbc 4.03 - 5.48 5.73 10^12/l hgb 11.9 -15.4 17.0 g/dl 48.2 % 84.1 fl hct 36.2 - 46.3 mcv 80-93.6...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Çocuklarda antibiyotik

    Merhaba hocam..koruyucu antibiyotik en gazla kac ay kullanilmali uzun dönemde bir sıkinti görülürmu cevaplarsaniz sevinirim..sevgiler.

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Böbrek genişlemesi

    Anne karnında sağ böbreğinde tespit edilen çift toplayıcı sistemi var. voding sonucunda geriye kaça olmadığı anlaşıldı. hocam 14 aylık oğlumun mag3 sonucunu yorumlayabilir misiniz? sağ böbrek abdominal aortayı takiben zamanında, ancak heterojen kanlanmaktadır. üst polde kanlanma azalmıştır. sol...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Böbrek vur

    Mrhba hocam size bir konuda danısmak istiyorum.kizim 7 yaşinda.idrar yolu enfeksiyonu geçirdiği için üroloji tedavisi görüyor.her iki böbrekte genişleme var.yapilan dmsa sonucunda her iki böbrek normal lokalizasyondadır.böbreklerin dmsa uptake i genel olarak hafif azalmistir aktive dağilimi heteroje...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Böbrek reflüsü

    Merhaba hocam.oğlum 4 yaşında .sağ böbrekte 4 sol böbrekte 5.derece reflü vardı. 2 yıl önceki ultrosan sonucu:sağ böbrek boyutları (63x30 mm) normaldir. parankim kalınlığı (11 mm) normaldir. parankim ekosu olağandır. kalisiyel yapılarında grade 1 ektazi izlenmiştir. pelvis ap çapı 11 mm ölçülmüştü...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Çocuklarda bobrek genişlemesi

    Merhaba hocam erkek çocuğumuza eşimin hamileleliginin 31 haftasından itibaren sol bobrekte hidronefroz teşhisi kondu. 37 hafta da erken doğum önerisi ile doğum yaptı anne karninda bobrek genisligi 18mm kadar cıktı. doğumdan sonra ilk 3 gün içinde yapılan ultrason da ap capi 12mm olarak ölçüldü. 23 g...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Hidronefroz

    Merhaba hocam 4 ay 2 günlük bebeğin sintigrafi ve ultrason sonucuna göre ameliyat gerekli mi sizce yorumunuz için şimdiden teşekkür ederim. sintigrafi bulgular: sol böbrek normal şekil ve lokalizasyondadır böbreğin konsantrasyon fonksiyonu normaldir. böbrek ekskresyona zamanında başlamış olup pos...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • 1. derece vur

    Iyi gunler hocam. 8 yasinda kizimda 1. derecede reflu devam ediyor. 3. dereceden dustu. ates vs. olmadi. bobrekte sikinti yok. ancak dun idrar tahlilinde enfeksiyon cikti. kultur cikmadi henuz. hocam operasyon olmali mi kızım. yoksa bu şekilde zarari olmaz mi? 2 yil önce yapıldı son voiding. 3 defa...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Çift toplayıcı sistem ve grade 3 ektazi

    Hocam oğlumun anne karnında farkedilen sağ böbreğinde çift toplayıcı sistemi var. doğduğundan beri takipteyiz. sadece 1 kez enfeksiyon geçirdik. antibiyotik tedavisi devam ediyor. öncelikle voiding çekildi.reflü çıkmadı.şu an mag3 ve dmsa çektirmemiz istendi. son usg sonucu ise sağ böbrek uzun çap 8...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Düzelmeyen up darlık

    Hocam merhaba 3 yaşındaki oğlum doğuştan up darlık sebebiyle 25 şubatta ameliyat oldu up çap 19mm 5 mm parankim incelmesi vardı.. stent takıldı fakat takibinde düzelme gözükmedi, 22 mm oldu çap tekrar 2.ci ameliyatı oldu yine düzelme gözükmüyor, yapısal sorun olduğunu yapılacak herseyini yapıldığın...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Üreteroneosistostomi ameliyatı

    Hocam merhaba kızım total kolektomi ameliyatından sonra 2 ay boyunca idrar kaçırdı. tomoğrofi sonucu üreter unjiry teşhisi kondu ve hidronefroz 3 tespit edildi. hemen nefrostomi katereri takıldı ve 5 ay sonra tam 20 ay önce unc ameliyatı oldu. geçen sene sintigrafi ve ultrason çekildi böbrek fonksi...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Üreteroneosistostomi ameliyatı

    Hocam merhaba kızım 19 yaşında 20 ay önce unc ameliyatı oldu. geçen sene sintigrafi ve ultrason çekildi. sonuçlar mormal idi. bu sene ultrason çektik. her iki böbrek normal boyutta parankim kalınlığı normal. sadece her iki böbrek pelvikalisiyel yapılar hafif geniş izlenmiştir. sağ böbrek renal pelvi...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Y. Tarkan Soygür

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x