Koronavirüs (COVID-19) ile ilgili bilgilenmek için Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipler Birliği sitelerini ziyaret edin.

Demir eksikliği

  • Hocam iyi günler , annem 71 yaşında şeker,tansiyon hastası trajenta,hyzaar,norvasc,ator kullanıyor.Demir eksikliği sebebiyle bir yıl önce endoskopi ve kolonoskopi yaptırmıştık;Endoskopi sonucu; fundus,korpus,antrum mukozası hiperemik ve ödemli,antrum ileri derecede eritemliydi...Pangastrit ve hiatal gevşeklik...Patoloji;mide antrum,fokal alanda gastrik atrofi++,komplet tipte intestinal metaplazi++,inaktif,hafif derecede kronik panmukozal gastrit,helicobakter plori izlenmedi..yazıyor.kolonoskopi de yaptırdık sonuç;Kolonda dimünitif polipler(iki adet çıkarıldı),kolon divertikülozu,biyopsi;kolon iki materyaldede tubüler adenom ve düşük gradeli displazi..Hocam 2 yıl önce ferritin 90,daha sonra ferritin 55,bir yıl önce 30 sonra 13,6 ay önce 60 şimdi ise 17 ye düşmesi,demir 55,tdbk368,magnezyum 1,4 wbc 9.5,rbc 4.7,hgb14.2,hct 43,mcv 90,mch 30,mchc 33,rdv 13,plt 257,mpv 12,ne 4,lym 4.7,mono 0,55,eos 0.41,baso 0.1,ne%41,lym%49,mono%5.7,eos%4.3,baso%1 demir ve magnezyum eksikliği,midesindeki sorundan veya devamlı reflüsü olduğu için 15 yıldır her gün mide koruyucu nexium 40mg içmesi sebebiyle olabilirmi?intestinal metaplazi,gastrik atrofi,gastrit veya kolonoskopi sonucundakiler bu ferritin düşüşünü yapabilir mi?Doktor tardyferon vermişti fakat kullanamadı dokundu mide bulantısı ve kabızlık yaptı.Demir takviyesi kullanmasına gerek var mı?Hocam ne önerirsiniz nasıl bir yol izlemeliyiz?Saygılar teşekkürler...

  • Doktor Cevabı:

    Bilinmesi gereken herşeyi yazdığınız için tşkler, soru net olunca cevap kolaylaşıyor. annenizin demir düşüklüğünün temel sebebi gastrik atrofi ve sürekli mide asitini baskılayıcı ilaç kullanmasıdır. zira bu iki etken öncelikle mide asitini azaltarak sindirimi zorlaştırır, böylece demir-mineral ve vitaminlerin besinlerden açığa çıkmasını zorlaşır, ayrıca gastrik atrofi ve metaplazi varlığında midenin özelleşmiş bölümlerinden salgılanarak demirin ince bağırsaktan emiliminde klavuz rolü olan bazı maddelerin miktarı düşer ve özellikle demir emilimi bozulur. son 2 yılda depo demirini gösteren ferritin düşmesi bunun sonucudur, yakında annenizin kan değerleri de düşmeye başlayacaktır. bu tip vakalarda ağızdan demir verilmesi zaten varolan gastriti alevlendireceği gibi bozulmuş olan emilim dolayısıyla pek işe yaramaz, nitekim annenizde bulantı ve kabızlık yapmıştır. bu nedenle demiri parenteral denilen serum içine katılan şekilde vermek gerekir. (ilaç reklamı olmasın diye isim vermeyeceğim, bu maksatla kullanılan ilaçlar geçmişte yaşattığı alerjik reaksiyonlar dolayısıyla hekimlerce pek sevilmediğinden, biraz da fazla demir yüklemeyelim tedirginliğiyle riske girmemek adına pek tercih edilmese de yeni nesil ilaçlarda bu sorunlar halledilmiştir, yeni nesil parenteral demir preparatları kendim de dahil bilen hekimlerce yıllardır gereken hastalara uygun dozda ve ortamda sorunsuz kullanılmaktadır). magnezyum replasmanı için krampları da oluyorse reçete ile temin edeceğiniz suda eritilen toz veya haplardan günde 1 tok kullanabilirsiniz (mideye dokunabilir!). ayrıca mide atrofisi dolayısıyla eşlik edebilecek b12, folik asit, dvit, hatta tiroid(st3,st4,tsh) değerlerini de baktırmanızı tavsiye ederim. midede metaplazi varlığı, kalın bağırsakta polip öyküsü nedeniyle gastroenterolojinin tavsiye edeceği aralıklarda endoskopi ve kolonoskopiyi tekrarlamak gerekir. yeri gelmişken bahsedeyim; mide ilaç kullanımı yaşlılarda çok yaygın olup kiminde gerçekten mide şikayetine yönelik başlanmakta, kiminde ise kullandığı ilaçlar dokunmasın diye zorunluymuş gibi verilmekte, bu durum mide asitini sürekli baskılayarak pek çok vitamin ve mineral emilimini azaltmakta, değerler düştükçe hastada kanser vb aranmaktadır, oysaki şeker ve tansiyon ilaçları illaki mideye dokunacak diye bir kural yoktur, bazı şeker ilaçları kademeli başlanmayınca gaz yapmakta ancak asit azaltıcı mide ilacı verilmektedir. halbuki şikayet olursa kullanılmalı, sebepsiz kullananlarda birkaç gün ara vererek sorun yoksa kesilmeli veya lüzum hali alınma yoluna gidilmelidir. ne yazık ki yoğun poliklinik şartlarında pek çok hekim arkadaş bunları anlatacak hatta düşünecek vakti bulamamakta, verimin düşmesi hasta-hekim arası saygı ve güveni zedeleyerek poliklinik sayılarını çoğaltmakta, bir kısır döngü oluşturmaktadır. sağlıklı günler dilerim

    tarihinde cevapladı.

Bursa Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Rahimde ve memede sızı

    Merhaba hocam ben 2017 ve 2018 de ara ara 6 tane ella hapı kullandım, sonrası hem sağ memede hem rahimde acı acı sızı başladı önce genel cerrahi meme usg çekildi bir şey çıkmadı. kadın doğumda smear testi yaptırdım sonucu atipik hücre anormalliği ascus bakteriyel vajinit yüksek riskli hpv negatif şe...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Mustafa Benekli

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Demir eksikliği ve tiroid

    Merhabalar hocam 32 yaşında erkek bir hastayım. 1,5 ay kadar önce gece terlemesi, ateş, diş ve çene ağrısı şikayetiyle dişçiye gittim. iki kez antibiyotik kullanmama rağmen ateş ve gece terlemesi şikayetlerim geçmedi. kan testi yaptırdım tsh değerim 0.01 ve anemi çıktı. demir kapasitem 44 demir...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Mustafa Benekli

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Sicrama irkilme

    Merhabalar hocam oglum agustos 2010 dogumlu simdiye kadar ciddi bir hastalik gecirmedi.zeka gelisimi herseyi normal sadece 3 yasinda ebw virusu gecirdi. sorum su 4 yada 5 gun once asansorde eve cikarken oglumda bi irkilme oldu hani soguk hava gelirde bi irkilme bi titreme gibi bisey olur ya anlik oy...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Kansizlik tahlil nasıl yapilmali

    Değerli hicam sizi rahatsız ediyorum kusuruma bakmayın. ferritin 6 çıkmıştı dr a gittim ferrosanol verdi 6 ay ama şikâyetlerim devam ediyor tekrar doktora gittim 2 ay sonra ilaç kullanmaya devam ederken 42ye çıktı ferritin ne kadar sürede tahlil yaptırmalıyım ilaca devam ederken tahlil verirsem ya...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Demir eksikliği

    Merhabalar, demir ilacı kullanmaktayım yalnız aç karnına içtiğimde çok mide bulantısı yaşıyorum, nasıl kullanmayım ? ayrıca küçüklüğümden beri demir eksikliği problemi yaşıyorum, beslenmeme oldukça dikkat etmeme rağmen yükselse de zamanla düşüyor değeri. başka bir yol var mıdır ? teşekkürler 🙏

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Yener Koç

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Rf değeri ve akciğer tutulumu

    Hocam merhabalar öncelikle zaman ayırıp sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum. hocam ablam 48 yaşında zaman zaman sabah ellerinde hafif tutukluk yaşıyor dirsek bel kalça, bacaklarında sırtının ortasında ağrı ve yorgunluk var ama eklemlerinde bir şişme ve kızarma şimdilik yok. ara ar...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. İzzet Fresko

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Endişeliyiz

    Çok tşk ederim hocam

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Endişeliyiz

    Slm hocam kızımda kan tabikide aptt değerleri yuksek cikti ve sebebi ne olabilir nasıl tedavi uygulanmalı bilginizi bekliyorum

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Demir eksikligi

    Merhaba benim eklem agrilarim var yorgunluk halsizlik asiri sac dokulmesi dudaklarda kuruma uveit hastasiyim .romatolojik acidan testlerim yapildi anti ds dna;negatif anti nukleer antikor ana ;negatif ferritin 8.2 demir 35 doymamis demir baglama402 totaldemir baglama437 size gelmeyi dusunuyorum...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Demir eksikliği

    Merhaba hocam,ben izimirden 37 yaşında bir bayanım yıllardır kansızlık demir eksıklıgı oluyo bende. şuanki tahlil sonucumda 10 cıkıor demirim.dr ampul ve ferro sanal verdi .sizce ben anemi hastasımıyım .çok tsk ederim saygılarımla

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Bilgin Silan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Ne% hastası

    Hocam merhaba benim oğlum 4:30 yaşında bir hafta önce araştırma hastanesi’ne geldik ne% 1680 di. sonra bir hafta sonra öksürük ateş sonra değeri ne% 200 çikti. sizce korkulacak bir şey var mı

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Lütfen yardım edin ?

    Hocam merhaba babamın kan testi sonucu 12.9 mhc 26.8 mchc 32.6 rdw-cv 18 diğer değerleri normal idrar testi de normal ultrason da her sey normal prostat büyüklügü 52 mm bu sonuclara göre doktor kan değerin cok düşük mide kanseri ya da prostat kanseri olabilirsin demiş lütfen cevap verin sonuclar nas...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Muammer Kara

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Pltyüksekliği

    Merhabalar, 8 aylık bebeğimin kan değerleri plt 437 ,pct 0,359,lym% 57,3 lym# 4,73 . diğer değerler normal aralıktadır çocuk doktorumuz çocuk hematoloji sınav yönlendirdi ciddi bir problem olabilir mi sizce yardımcı olursanız çok sevinirim ne gibi bir problem olabilir

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Ne% eksikliği

    Hocam benim benim oğlum 4:50 yaşında malatya’da yaşıyorum üç ay önce araştırma hastanesi’ne gittik ne% eksikliği var her hafta gittik altı hafta takip ettiler genetik testi gönderdiler oğlum bir senedir hiçbir şekilde grip olmuyor sadece düşük olduğu zaman ateşlendi hemen araştırmaya götürdük ne%...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kan sonuclari

    Merhaba hocam 2bucuk yaşındaki oglumun tahlil sonuçlarını yorumlayabilirmisnz rbc.5.26 mch 25.5 maç 73.5 neu%35.3 eos#0.15 diğerleri refrrans değerleri içinde genelde harita dil nedeniyle kan testi yapilmistik boyu 94 cm kilosu17 gelişimde bi sıkıntı yok bunsonuclara göre tedirgin olacağımız bi sor...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör





.
x