Demir eksikliği

  • Cengiz bey uzun bir aradan sonra merhaba. İki sorum olacak size.Birincisi kandaki glukoz vücuttaki enfeksiyon iltihabi bir durumu yaşandığında yükselir mi? İkincisi vücut fazla demiri depoya atıyor deniliyor ya bir arkadaşımın tahlilinde. Demir 176 ref araligi 37-45, Ferritin ise 3.9 ref araligi 11-306.8 Bu nasıl oluyor?Vücutta demir fazlalığı varken neden depo demirine atmamış? Aynı şekilde ablamında demiri 26 ,ferritinide 26 vücut önce bir hastalik yada iltihap durumunda önce ferritinden düşüyor yazıyor sonra demir en son hemoglobin.Bu durumda ablamin neden demiri 26ya kadar düşmüşken ferritini nasıl aynı değerde kalıyor?

  • Doktor Cevabı:

    Ece hanım.çok güzel mantıklı sorular soruyorsunuz. kandaki glikoz enfeksiyonda az su tüketiminden ,stresten dolayı yükselebilir.bunun için hba1c testi göstergedir.vücudumuzda kan ve organlarımızda 3-4 grm demir bulunur.bulunan demir denge halindedir.ikinci beynimiz olan bağırsaklar demirin alınımına göre epitel hücrelerinde, ferritin artışı, demir emilimini yavaşlatır .ferritin demirin vücudumuzdaki deposudur.evimizdeki su deposuna benzer aktivitesi vardır.depodan su gelince depo miktarı azalır ama çeşmemiz akar.demir emilimi iki değerli iken artar.gıda ile alınan demir 3 değerli ise ferric reductase enzyme ,le iki değerliye geçer.demir,plazmadaki transferrin ile, vücudun gereksinim duyulan bölgesine taşınır. plazmada bulunan transferrinin taşıyabileceği en fazla demir miktarına ” demir bağlama kapasitesi” denir.. demir eksikliği oluştuğunda kandaki ferritin düzeyi azalır.ablanızda beslenme yoluyla aldığı demir depoyu korumuş ancak oda müdahele edilmezse düşecektir.demiri düşüren nedenler vardır çok yönlü izlenmeli ve mümkünce doğal yollarla tedavi edilmelidir.gerekirse bu konuyu çok daha uzun yazabilirim.

    tarihinde cevapladı.
  • Çok teşekkür ederim cengiz bey bilgilerinizi paylaştığınız için.Çok güzel örneklendirme yapmışsınız.Kendi durumumu özetlemek gerekirse (biraz uzun yazacağım) iltihapli romatizma şüphem var ara ara tahlil yaptiriyorum rutin.En son mide yanması,şidetli bel ve sirt ağrisi birazda ateşle doktora gittim.Doktor çölyak hastalığı ile ilgili sorular sordu ishal var mı dedi.Benden buğday alerjisi testi ile dişki tahlilide istemiş ikisini yaptırmamıştim.Tahlillerimde lym%7.6 ref 19.3-51.7,Lym#0.66 ref.1.18-3.57,Mchc 31.1 ref.35.4,Mch 28.1 ref.27-32.1,Mono#0.39 ref 0,24-0,36,mon %4.5 ref.4.7-11.5,Neu %87.1 ref.34.1-71.1,Neut# 7.53 ref.1.56-6.13 Crp ise 1.14 ref.0.0,30 bir arada direk bilrubin yüksekliği ve fosfor düşüklüğü oluşmuştu hafif düzeyde ve o anda açlik sekerim 121'di.Bunlar sonraki tahlillerimde düzeldi ama şekerim yine üst sinira yakin henüz normalde 90 civariydi.Bir süredirde sık ishal,kabiz durumu ve sık karın ağrilari yaşıyorum bazen normale dönüyorum.Bazense büyük tuvaletim gelmiş gibi acil birşekilde gidiyorum ama yapamiyorum..Dışkımı bir kereleğine mahsus kil rengi gibi bir şekilde gördüm.Şimdi ise 1 haftadır geçmeyen agız kuruluğum var dil ucunda garip bir tat var ayrıca.Dilim beyazlamış.Bazen ise sol boşluk ve sırtıma uzanan ağrılarım vvar.Nelertam anlayabilmiş değilim ama kan değerlerimde düşmeye başlamış d vitamini,demir, özellikle ferritin alt sinirinda altinda olmak üzere hepsi azalmiş eskiye göre.Ben araştırmayı seven birisiyim kendimi iyi dinlerim biraz uzun yazdım kusura bakmayın..Ben daha çok bağırsaklarımda bir sıkıntım olduğunu düsünmeye başladim (Crohn veya kolit vs gibi)tabi iltihap değerim bu denli yüksek değil ama buna rağmen bu belirtileri yaşarmıyım bilemiyorum.Sizin bir tavsiyeniz öneriniz veya durumumla.ilgili düşünceniz varsa dinlemek isterim.

  • Doktor Cevabı:

    İltihapli romatizma ,mide yanması,şidetli bel sirt ağrisi ,birazda ateşlenmişsiniz.kan tahlilinde ,neu %87.1 lym%7.6 ve crp ise 1.14 ,açlik sekeriniz 121. direk bilrubin yüksekliği ve fosfor düşüklüğü , sık ishal,kabiz durumu ve sık karın ağrilari , dilinizde beyazlamış.gelelim bu sorunları çözmeğe. yanılmıyorsam stres ve mücadele içinde geçen bir yaşamınızın size yansıması bu şekilde olmuş. romatizma için aso-rf-ana testi .mide yanması için helicobacter pylori testi.kabızlık için t4-tsh testi. şeker için hba1c testi.dil beyazlaması için vit b12 testi.ayrıca ayrıca ast.alt.hbsag-anti hbs-ve son olarak anti hcv .bu test sonuçlarına göre biz size daha çok yardımcı oluruz.esas problem bu testleri nasıl ve nerede yaptıracaksınız.en son belki kolonoskopie yapılabilir.ben bir müddet sonra usa ya gideceğim. mümkünce bilgi paylaşımı yapın.sizi de mutlu ve sağlıklı göreyim gitmeden önce.selamlar.yorumlarınızada teşekkürler.

    tarihinde cevapladı.
  • Tekrar tekrar çok teşekkürler cengiz bey. Dün doktora gittim sonuçlarımın hepsi normal değerler aralığında.Zaten hafif miktarda direk bilrubin yüksekliği ve fosfor füşüklüğü yaşadığım tahlillerimde de karaciğer enzimleri normal konumdaydı.Akut rahatsizlanmalar yaşıyorum kan değerleri oynuyor ama tam anlamıyla ne sebep bilmiyorum.Şuanda hepsi iyi..Annem.kronik hepatit taşıyıcısı ablam ve bende yoktu sadece aşılandık.Kanda glukoz yükselmiş yine 116olmuş.Zaten bir haftadır geçmeyen agız kuruluğum vardı tansiyon düşmeleri yada anlık baş dönmeleri.Bozulmuş açlık glikozu,pre-diyabet gibi tanımlar okudum.Açıkçası moralim bozuldu.2hafta sonra tekrar tahlile çagirdi doktor.O zamana kadar yediklerime dikkat etmeye çalışıcam.Kilolu biri değilim zaten ama abur cubur beslenen biriyim tatlı vs.de.Sizede enfeksiyon yükseltirmi şekeri diye o yüzden sordum gerci suan ki tahlillerimde crp-sedim yüksek değildi normal değerler icindeydi ama onada cok guvenmiyorum.(Ben böbrekle ilgili yillar önce akit kanamali nefrit gecirdigimde bile crp normaldi sedim bir ara130du)Demem o ki iltihabi bağirsak hastaligindan süphelendim ama crp sedim ultrason ve kan değerlerim normal ciktigina gore suan pek korkulacak birsey yok gibi.Sadece şeker beni korkutuyor.Size iyi yokculuklar bu arada cengiz hocam.Sağlıkla gidin,sağlıkla dönün inşallah.

  • Doktor Cevabı:

    Ece kızım .açlık kan şekeri 116. önemli değil. diyetle ve sakin bir yaşamla düzelir.yakında şeker hastalığı çok daha kolay tedavi edilecek.pankreas beta hücreleri ile ilgili ümit verici yöntemler geliştiriliyor. bu ara balık tüketmenizi öneririm.hem fosfor hemde omega 3 yönünden size faydası olur.sedim hızı 130 çok önemli.size yazdığım kan tahlillerini yaptırma olanağı bulursanız yaptırın ki önümüzü görelim.bizim yurt dışında olmamız sizlere yardımda engel değil.sağlıkla ilgili bilgileriniz iyi.dualarınız ve dilekleriniz içinde sağ olun.emek verdiğimiz bir kısım insandan bunları da bazen duyamıyoruz.

    tarihinde cevapladı.

İstanbul Enfeksiyon Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :
Puan : 5 / Oy veren : 1 kişi

Diğer Hasta Soruları

  • Anti hiv 5. ay

    Hocam iyi günler bundan 140 gün önce eskort ile ilişki yaşadım daha sonrasında günde 1 kez olmasına rağmen 3 ay cıvık dışkı dışladım. 90 gün anti hiv 0.07 negatif 145 gün anti hiv 0.08 negatif tekrar test yaptırmalımıyım 7 yıl önce kemoterapi tedavisi de görmüştüm daha sonra pozitifleşme olma ihitma...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Mustafa Hatipoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Aids bulaşma yolları

    Uzun süredir ishalim hocam 2 sene önce de cildimde kabarcıklar meydan gelmişti fakat 2-3 hafta sonra geçmişti. hıv belirtilerine baktığımda uzun süreli ishal ve ciltde kızarıklık gibi belirtiler var sizce hıv olmuş olabilirmiyim (cinsel ilişki yaşamadım berberden veya cinsel hayatı aktif olan arkada...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Mustafa Hatipoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Histamin zehirlenmesi

    Hocam 4 gün önce hamsi balığı yedim balığı yedikten 7 saat sonra yoğurt tükettim sonra midemde bulantı yoğun ishal ve başdönmesi yasadim kusamadım, sonra acile gittim dr birşeyimin olmadığıni söyledi ve sadece serum taktı buscopan metpamid içeren bi serummuş sonra bana ilac bile yazmadan eve gönderd...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Mustafa Hatipoğlu

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • 4 5 kez kakasını yapıyor

    Hocam merhaba kızım 9 aylık 6.700 gr son 5 gündür kakasını 5 6 kez yapıyor gaita sonucu böyle şekilsiz gaita. kan ve mukus yok. 2-3 lökosit görüldü. helmint ve yumurtalari, protozoon kist ve trofozoitleri görülmedi. kan sonuçları da crp 7.88 plt 464 wbc 16.7 ly 7.50 ne# 7.34 çıktı dr anti...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Reha Artan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Bakteri üremesi

    Hocam peki sabahları penisimi siktirdigimda gelen çok az şeffaf renkteki akıntı niye geliyor olabilir ? ve bide idrar yaptıktan sonra sanki penisimin ucunda bir iki damla idrar varmış hissi oluyor. bel soğukluğu rahatsızlığı geçirdikten sonra oldu bunlar yani bunlar staphlycoccus bakterisi bunlara s...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Cengiz Güney

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Bakteri üremesi

    Teşekkürler hocam .son bir sorum olucak peki bel soğukluğu genore ve clamidya eğer hala var olsaydı yani geçmemiş olsaydı meni kültüründe üreme olurmuydu yani meni kültüründe çıkarmıydi ?

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Cengiz Güney

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Bakteri üremesi

    Hocam yani meni kültüründe metisilin duyarli staphylococcus aeures bakterisi uremis olması normalmidir ? endiselenmeme gerek yokmudur ? dediğim gibi bel soğukluğu tedavisi görmüştüm eğer bel sogukluguyla ilgili bakteri olsa meni kültüründe çıkarmıydi hocam ben 2 kere geçirdim bel soguklugunu kısırl...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Cengiz Güney

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Bakteri üremesi

    Hocam merhabalar .hocam bundan 3 ay önce vajinal yoldan korunmasız birlikteliğim olmustu.bel soğukluğu teşhisi konularak tek kullanımlık iğne tetradox ve majezik hap kullandım .idrarda yanma geçti fakat sabahları penis ucunu siktirdigimda şeffaf akıntı geliyordu .tekrar hekimime başvurdum azeltin v...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Cengiz Güney

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Testlerim ve belirtilerim

    Hocam iyi çalışmalar. hocam daha önceki sorularıma verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.hocam bana anti hbc testini tekrar yap demiştiniz.bende bir iş için antalya gittim. gitmişken hiv ve hepatit testi yaptım(olay üzerinden 86 gün geçti hocam).testlerin linki aşağıda. olayımı ve testleri ya...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Cengiz Güney

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Konuyu kapatmak için yeterlimidir?

    Hocam allah sizden bin kere razı olsun . 63. gün aldığım sonuç yeterlidir yani diymi başka herhangi bir teste gerek var midir?

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Cengiz Güney

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Konuyu kapatmak için yeterlimidir?

    Hocam iyi akşamlar dilerim .vajinal yoldan bir kere ve içine bosalmamak suretiyle bir ilişkim olmuştu .karşı tarafta bir problem yok fakat sadece bacağında çıban yaraları ni gördüm ondan sonra nedendir bilinmez bir kuşkuya strese takıldım .ve iliskimden 63. gün sonra uçkun lan turan hocam da onun ba...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Cengiz Güney

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Mavilab rt pcr rna 8.gün

    Sayın dr. cengiz bey merhaba. öncelikle insanlık ve şahsım adına teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunarım. allah size ve sevenlerinize sağlıklı ve uzun ömürler versin. 14.gün hiv duo ultra testimin sonuçları geldi. hbsag - anti hcv - anti hiv 1/2 - p24 antijen - vdrl rpr sonuçlarımın hepsi allah a şük...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Cengiz Güney

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Mavilab rt pcr rna 8.gün

    Sayın dr.cengiz bey merhaba. öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. son verdiğiniz cevabınızdan anladığım ‘’8.gün pcr rna saptanamadi sonucu var ise 14.gün hiv duo ultra dan da büyük ihtimalle negatif çıkacaktır.’’ doğru anlıyorum değil mi saygıdeğer hocam. kusura bakmayın biraz psiko...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Cengiz Güney

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Testlerim ve belirtilerim

    Hocam hem laboratuvara hemde doktora sordum. dedi anti hbc testi ters çalışan bir testmiş. sonuç negatif dedi. sorun olmadığını söyledi. ama kafam almıyor bir türlü. böyle ters çalışan test var mı? yani yüksek değeri negatif alan düşük değeri pozitif alan? şimdi ne yapayım hocam nasıl bir yol izley...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Cengiz Güney

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Mavilab rt pcr rna 8.gün

    Hocam merhaba. anlayamadım. 8.gün pcr rna testinin bir anlamı yok mu? boşuna mı oldum yani.

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Cengiz Güney

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x