Böbrek yetmezliği

  • Esselamu aleyküm hocam. Annem böbrek hastası 12 yıl evvel böbrek doktoruna götürdüğümüzde böbreğin biri %70 diğeri ise %30 çalışıyordu.Şu ana kadar dokturumuz bu böbrek yeter ömür boyu diyordu. Pandemi sonrası götürdüğümüz rutin kontrollerde; üre, kreatin, hemoglobin yüksek çıktı.Doktor Bey 7 gün üniversite hastanesinde serumla sodyum vs ilaç desteği sağladılar.Lakin sonuç itibariyle ilk defa annemin böbreği %10 kaldığını söyledi. Nakil için ise 66 yaş riskli olduğunu söyledi. Son yapılan durum itibariyle %12 ye çıktı değerler ama koldan diyaliz için fistül ameliyatı olacak .Şuan için bekliyoruz biz samsundayız sizinle nasıl iletişime geçebiliriz. Biz canlı vericiler olarak evlatları hazırız ama riskli denildi.

  • Doktor Cevabı:

    12 yıl önce asimetrik olarak bir böbrek sorunu mevcutmuş. o zaman için ifade ettiğiniz değerlendirme bir böbrek sintigrafisi sonucu olsa gerek. bu değerlendirme şunu ifade ediyor: toplam radyoaktif maddenin paylaşım yüzdeleri 70/30 gibi. yani toplamda böbrek fonksiyonları gfr veya kreatinin temizlenmesi ki normali 90-140ml/dk dır, bu değer normal de olsa düşük de olsa bunun %70/30unu ifade ediyor olabilir. ömür boyu sorun çıkarmaz diye neye dayanarak söylendi bilmiyorum ama bir sorun o zaman da vardı ki böyle sintigrafi gibi bir tetkik yapıldı. böyle asimetrik tutuluşta olabilecek olasılıklar arasında doğuştan displazik böbrek dediğimiz anomaliler, damarsal böbrek hastalıkları veya taş vs sorunları ile birlikte olsun olmasın böbreklerin iltihaplı hastalıkları yani pyelonefritleri olabilir. bugün gelinen noktada iki taraflı ilerleyici bir hastalığımızın daha o zamandan itibaren varlığını kabul etmek zorundayız. 12 yıl içinde arada bir tetkik de yapılmamış olduğu anlaşılıyor şu anda bardağı taşıran son damla olarak karşımıza çıkmış durumda. eğer gfr 10-12 düzeyinde ise ve bu durumun geri dönüş olasılığı yoksa o zaman böbreğin yerine bir şeyi koyma noktasındayız bu da böbrek nakli veya diyalizdir. hiç kuşkusuz bu durumda böbrek nakli en iyi tedavidir. bu tercih nedenimizin ana gerekçesi yaşam kalitesi yaşam süresidir. her iki gerekçe de hastanın yaşam biçimi ve yaşıyla çok yakından ilişkilidir. zira genç aktif bir kişinin yaşam beklentisi başkadır, ileri yaşta emekli bir kişinin başkadır. ileri yaşta olup aktif olarak çalışmak durumunda olup seyahatler yapmak zorunda olan kişi düşünün farketmez. yaşam süresi bakımından da böbrek nakli diyaliz hastalarına göre daha uzun ömür sunar ama bu fark da yaşa göre değişir zira ileri yaşa doğru aradaki makas daralır. tabii hastaya özgü başka böbrek naklini engelleyici faktör yoksa hastanın yaşı bana göre göreceli olarak ele alınması gereken bir faktördür. yani hasta bazında düşünülmelidir. yani kimine göre uygun kimine göre uygun değildir. ikinci olarak da belki de birinci olarak da verici sorunudur. siz evlatları olarak vermek istiyoruz diyorsunuz ama anneniz bunu kabul edecek mi? eşleriniz kabul edecek mi? genellikle bu yaş grubu için eşler arası böbrek nakli gayet uygun oluyor, bu seçenek varsa bu her zaman daha iyi bir seçenektir. böbrek nakli de elbette yaşa bağlı olarak da artabilecek riskleri vardır, kullanılan ilaçlardan kaynaklanan yan etkiler hatta yaşamsal sorunlar olabilir ama bir kar-zarar hesabı yapıldığında kimi hastada böbrek nakli kiminde de diyaliz ağır basar. benim böbrek yetmezliği ile ilgili (böbrek nakli dahil ) makalelerimi inceleyebilirsiniz. izmir'e hastayı getirme olanağı olursa detaya bakma şansı olabilir tabii, ama 19 mayıs üniversitesinde değerli nefrolog arkadaşlarımız var onlar da ellerinden geleni yapıyorlar belli ki. iyi günler

    tarihinde cevapladı.

İzmir Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • B12 vitamin yuksekligi

    Sayın hocam annem kronik bobrek yetmezliği var son değerleri keratinin 1.2 potasyum 5.1 tgfr 37.7 b12 vitamini bir öncekinde 58 idi üç ay b12 vitamin kapsül kullandı dun yaptırdığımız testte b12 2000 ikibin cıktı hemen hapı kestik potasyum diyeti başladık.diger kan testleri normal bu b12 değeri çok...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Böbrek yetmezliği

    İyi günler hocam benim size sorum olacaktı.benim kronik böbrek yetmezliğim var.10 15 gündür. nefes darligi mide bulantısı gaz şişkinlik oluyor.bir defa kahvaltı yapıyorum. sürekli tokluk hissi oluyor .bir daha da yemek canım istemiyor. acaba bu böbrek yetmezliği ile ilgilimi .simdiden vereceğiniz ce...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Özkan Güngör

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kronik böbrek yetmezliği

    Ali hocam merhabalar, yüksek tansiyon şikayeti ile babamı (yaş 73)acile götürdüğümüzde kreatin değerinin yüksek olduğunu öğrendik.bir süredir ihmal ettiği prostatı ile alakalı üroloğunun isteğiyle tetkiklere başlandı ve geçici sonda ile kreatin 2,50 den 1,59 a düştü.bir defaya mahsus potasyum 6,20...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Böbrek yetmezliği acil

    Merhaba hocam benim annemde kronik böbrek yetmezliği var protein kaçagı var 3. evre. teşhis 7 ay önce konuldu fakat ilac kullanmasına rağmen iyileşmiyor dahada kötüye gidiyor verilen diyet işe yaramıyor uygulanmasına rağmen ne yapılabilir... kendisi şu an erzurumda ikamet ediyor

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Ayşe Şeker

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tahlil sonuçlarım

    Merhaba hocam ben 23 yaşındayım kaç hafta önce aşırı derecede yan ağrısı mide bulantısı ve kusmadan acile başvurdum ilk başlarda idrar tahlili yapıldı sonrasında serum aldım ağrılarım için sonuçlarda protein kaçağı var dedi doktor dahiliyeye gittim kan tahlilleri yapıldı ağrılarım 5 gün devam etti...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Boyumun uzamasını istiyorum

    Merhaba hocam. 15 yaşındayım . annem 1.55 babam 175 boyunda . 1.60 boyundayım ama 5-10 cm uzamak istiyorum . ne yapmalıyım ? boyum daha fazla uzar mı? ne tür şeyler daha fazla boyumu uzatabilir ? ilaç tedavisi var mı? soruma cevap verirseniz çok mutlu olurum. şimdiden çok teşekkür ederim.

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Turgay Baz

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • İdrar güçlüğünde ilaçlar.

    Hocam, soru kapandığı için sorduklarınızı babamla ilgili şöyle yaza bilrim.idrarını yapmakta zorlanıyor.akış zayıf,tazyik yok ince akış,sonu damlamalı bitiyor.yanma yok sık sık gitmiyor.5-6 dakika 2 bazen 3 kerede idrar kalmadan bitiriyor.üroflow testi ortalama akış hızı 6,2 max akış hızı12,3 akış s...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Ferhat Ateş

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • İdrarda kanama

    Merhaba hocam 27 yaşında 26 haftalık hamile bir bayanım.3 sene önce böbrek tası ameliyatı oldum.gecen sene mr a girdim bobrekte tas yoktu.2 gün önce idrarımdan kan geldi kasıklarımda ağrı oldu sadece baska bir sikayetim olmadi 2 gün sürdü ama yoğun bir kandı idrarım resmen kıpkırmızı kandı acile git...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • İdrar güçlüğünde ilacın yan etkisi

    Hocam merhaba,yüksek tansiyon için sabahları tensinor 50 mg.akşamları 5mg. delix kullanıyorum.ayrıca hafif bir kronik bobrek yetmezligim var.kreatin 1.3 egfr 62 küçük yapılı prostatın yarattığı idrar güçlüğü nedeni ile idrar çıkışı zayıf bekleyerek 3-4 defada yapıyorum.ürolog cardura 4 mg.ile başlay...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Protein kaçağı

    Protein kaçağı merhabalar hocam.40 yaşında bir bayanım.rutin yaptırdığım tahlillerde serum kreatini 0.76,bun 16.6 çıktı.spot idrarda ise protein negatifken,kreatinin 24,74 ve protein/kreatinin oranı 3,18 çıktı.idrardaki kreatinin düşük müdür?bir protein kaçağı söz konusu mu?böbreklerimin sağlığı ha...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kreatinin ve üre yüksekliği.protein 2 + durumu.

    Merhabalar hocam.dün tesadüf sonucu kan kreatinin değerimin 3.14 ,üre'nin 109 ve kan üre azotunun 51 olduğunu öğrendim.hemen ardından yapılan idrar testinde protein 2+ çıktı.daha sonra ultrason çekildi.ultrason :sağ böbrek uzun aksta 94 mm sol böbrek uzun aksta 90 mm.üst polde içerisinde septalar b...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Üre yüksekliği ve bir çok şikayet

    Hocam selamlar. benim üre 23;kreatinin 1.1 bu değerlere şaşıyorum çünkü idrar miktarım çok az.uykusuzluk üşüme cinsel isteksizlik ağız kuruluğu dilde pas var.doktorlar böbrekle alakalı değil diyor böbreğim normalmiş.sintigrafiye izin verilmiyor.ağız kuruluğu dilde pas uyuyamama nasıl alakalı değil...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Karaciğer ve böbrek

    Değerli hocam merhaba, babaannem 77 yaşında, 20 yılı aşkın dm öyküsü mevcut, glikoz düzeyi insüline rağmen kontrol altına alınamıyor, idrara çıkma sıklığı ve idrar miktarının azalması şikayeti üzerine yapılan tetkiklerde sol kolun posteriorunda belirgin sekonder inflamasyon, üre 93, kreatinin 3.97,...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Tek böbrekliyim, nörojen mesane ve esansiyel trombositoz hastasıyım. protei...

    Merhabalar hocam. 29 yaşında, sol böbrek nefrektomi, nörojen mesane ve esansiyel trombositoz hastasıyım. sol böbrek, doğuştan makatı kapalı doğduğum için o esnada yapılan operasyonlarda kullanılan antibiyotiklerden çürüdü ve 10 yaşında alındı. 22 yaşımda kemik iliği biyopsisi yapılarak, esansiyel...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Bacaklarda ödem

    Hocam tekrar iyi günler,bugün babamın bacaklarında ki ödem için doktora gittik 6 ay önceki tahliller eski dedi yeniden tahlil yaptırdı;hba1c 6,7,akş 129,üre 43,kreatinin 1, ü.asit 8.4,ast 22,alt 19,ggt 33,alp 112,amilaz 77,sodyum 148(136-146)potasyum 4,52,albumin 4.4,t.protein 7.2,fosfor 3.9,kalsiy...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Ali Başçı

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x