YU
Soru Sahibi
22 Nisan 2024 14:08

böbrek fonksiyon bozukluğu

hocam merhaba; böbrek taşının üreteri uzun süre kapatması ve üreterin tıkanmasına sebebiyet vermesi sonucu sağ böbreğimin fonksiyonu düştü yani %5 çalışıyor. en yapılan sintigrafi DMSA sonucu: Böbrekler normal anatomik lokalizasyonda olup sağ böbrek boyutları belirgin küçüktür. sol böbrek boyutları kompensatuar hipertrofi ile uyumlu olarak hafif büyüktür. sol böbrekte DMSA dağılımı ve tutulumu normal sınırlardadır. sağ böbreğin parankimi diffüz incelmiş olup verilen radyoaktif maddenin tutulumu heterojen olarak belirgin düzeyde azalmıştır. yapılan kantitatif analizde sol böbreğin total fonksiyona katkısı %95, sağ böbreğin total fonksiyona katkısı %5 olarak hesaplanmıştır. kreatinin değeri: 1,30 ila 1,45 arasında değişiklik göstermektedir. Bu sonuçlara bakan doktorum, sağ böbreğin kirli su topladığı ve ileride enfeksiyon riskinin olabileceğini ve tansiyon ilacıda kullandığımı dikkate alarak, sağ böbreğimin laparoskopik ameliyat ile alınması gerektiğini söyledi. hocam bu konuda sizin de değerli görüşlerinizi rica ediyorum. sizce sağ böbreğimi aldırmalı mıyım? şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum. iyi günler diliyorum.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

Geçmiş olsun Ufuk Bey. Durumunuzu tam değerlendirebilmek adına tetkiklerinizi görmem gerekir. Örneğin sağ böbrekte %5 fonsiyon ile uyumsuz daha kalın bir parankim varsa yaklaşımımız biraz değişebilir. Böbrek hala taşla tıkalı vaziyette ise önce idrar geçişini tekrar sağladıktan sonra bir sintigrafik değerlendirme yapmak daha isabetli olacaktır. Böylece eğer sağ böbreğin geri dönüşü sağlanabilecek bir fonksiyonu varsa o kurtarılmış olur. Öte yandan tek böbrek, böbrek fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devamı için yeterlidir. Ama sizin kreatinin değeriniz biraz yükselmiş. Tansiyon ilacı kullandığınızı söylediniz. Hipertansiyon hastası olduğunuzu varsayıyorum. Bu durumda, tansiyon da böbreklerinizi biraz etkilemiş gibi görünüyor. Yani eğer sağ böbreğin korunabilir bir miktar da olsa fonksiyonu varsa sizin durumunuzda daha da büyük önem arz edebilir.

26 Nisan 2024 10:06
YU
Soru Sahibi

sağolun hocam, böbrekte taş yok, idrar geçişi için 2017 açık üreter amaliyatı oldum ama gene böbrek değeri düzelmedi, radyoloji sonuçlarında sağ böbrek parankimi incelmiştir. yazıyor. teşekkürler hocam.

29 Nisan 2024 17:23

Geçmiş olsun.

29 Nisan 2024 17:26
Doç. Dr. Oktay Özman
Doç. Dr. Oktay Özman Üroloji

Yazar toplam 64 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Sertleşme Sorunu Doç. Dr. Oktay Özman
böbrek fonksiyon bozukluğu Doç. Dr. Oktay Özman
Mesane duvar kalınlığı Doç. Dr. Oktay Özman
PSA ölçümü sonucu Doç. Dr. Oktay Özman
Üroloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube