Yüksek riskli gebelik nedir? neler yapılamalıdır?

Yüksek riskli gebelik nedir? neler yapılamalıdır?

Gebelik, annenin vücudunda pek çok değişikliğe neden olan bir durumdur. İster gebelik öncesi sorunlardan kaynaklansın isterse gebelikte ortaya çıkan durumlardan kaynaklansın, gebelik bazen anneden kaynaklanan nedenlerden dolayı yüksek riskli gebelik haline gelmektedir. Annenin gebe kalmadan önce sahip olduğu hastalıklar (diyabet, hipertansiyon, kalp, böbrek, merkezi sinir sistemi, endokrin, otoimmün ve metabolik hastalıkları gibi pek çok hastalık, gebelikte ortaya çıkan hormonal ve sistemik diğer değişikliklerden dolayı gebeliği riskli hale getirebilmektedir. Bu nedenle anne adaylarının gebe kalmayı planlarken yani gebe kalmadan önce muayene ve kontrol yaptırmaları yüksek riskli gebelik yönetilmesi için hayati önem taşımaktadır.

Gebelik bazen de anne karnındaki bebek (fetüs) nedeniyle yüksek riskli gebelik haline gelebilmektedir. Bebeğe ait gelişimsel anomaliler, bebeğin geçirdiği enfeksiyonlar, bebeğin büyümesi ile ilgili sorunlar da gebeliği yüksek riskli hale getirebilmektedir. Bu nedenle gebelik takiplerinde bebeğin iyi bir şekilde değerlendirilmesi, onun sağlıklı olarak dünyaya getirilmesine yardımcı olacaktır.

Bu makale 12 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Selahattin Kumru

Prof. Dr. Selahattin KUMRU, 1969 yılında Konya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1986 yılında Akadeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp eğitiminin ardından Yozgat, Sorgun Çiğdemli Sağlık Ocağı'nda, Isparta, Keçiborlu, Senir Sağlık Ocağı'nda görev aldıktan sonra 1995 - 2000 yılları arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. İhtisasını yaptığı Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2000 yılında ''Yardımcı Doçent'' doktor unvanı ile göreve başlayan Prof. Dr. Selahattin KUMRU, aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bölümü'nde, 2005 yılında ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum An ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Prof. Dr. Selahattin Kumru
Prof. Dr. Selahattin Kumru
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube