Vezikoüreteral reflü-vur (böbrek reflüsü) nedir?

Vezikoüreteral reflü-VUR (Böbrek reflüsü) nedir? Çocuklarda ve bebeklerde aşağı yönlü olması gereken idrar akımının hatalı olarak geriye, böbreklere geri kaçışıdır. Primer VUR’da altta yatan yapısal bir bozukluk yoktur.

Vezikoüreteral reflü-vur (böbrek reflüsü) nedir?

Vezikoüreteral reflü-VUR (Böbrek reflüsü) nedir?

Çocuklarda ve bebeklerde aşağı yönlü olması gereken idrar akımının hatalı olarak geriye, böbreklere geri kaçışıdır.

Primer VUR’da altta yatan yapısal bir bozukluk yoktur.

Sekonder VUR’da ise idrar yollarında tıkanıklık veya idrar kesesi yani mesane ile mesanenin çıkış yolu arasındaki koordinasyonun bozulması söz konusudur.

VUR’un en önemli sonuçlarından biri idrar yolu enfeksiyonuna yol açan mikroorganizmaların böbreğe taşınmasını kolaylaştırmasıdır. Dolayısı ile geçirilen enfeksiyon böbreğe ulaştığı için ateş, halsizlik, yan ağrısı, kusma gibi bulgular ve genel hastalık tablosunun ağırlaşmasına yol açar.

Özellikle VUR’un III-IV ve V. derecelerinde böbrek hasarı riski belirgin artmaktadır.

Bu makale 17 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İpek Özunan

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1992 yılında mezun olan Prof Dr İpek Özunan. 1998 yılında Ege Üniversitesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık, 2002 yılında aynı fakültede Çocuk Nefroloji yan dal uzmanlık eğitimini almıştır. 2002 yılında Celal Bayar Üniversitesine Yrd. Doçent olarak atanan ve Çocuk Nefroloji Bilim Dalını kuran Prof Dr Özunan 2005 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doçenti, 2011 yılında Profösör olmuştur. 2016 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesine Dekan Yardımcısı olarak atandıktan sonra 2019 yılına kadar bu görevde Tıp Fakültesi eğitim sorumluluğu-Tıp Fakültesi Başkoordinatörlüğü ünvanı ile eğitim akrediatasyonı çalışmalarında bulunmuştur. Bu dönemde Tıp Fakültesi eğitim programı UTEAK tarafından 2025 yılına kadar eğitim akreditasyonu almaya hak kazanmıştır. 2019-2020 tarihleri arasında aynı ...

Etiketler
Vezikoüreteral reflü belirtileri
Prof. Dr. İpek Özunan
Prof. Dr. İpek Özunan
İzmir - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube