İnsanları memnun etme çabası (people pleasing)

İnsanları memnun etme çabamızdaki sebeplerden biri onaylanma arzusudur. Peki aşırıya kaçmanın olumsuz yanları nelerdir?

İnsanları memnun etme çabası (people pleasing)

İnsanları memnun etme çabası, bireylerin kendi refahları ve huzurları yerine, başkalarının ihtiyaçlarını ve arzularını önceliklendirme eğilimidir. Bu çabaya sahip bireylerin öncelik sıralamaları işlevsel olmayabilir. Bireyler öncelikle kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Fakat insanları memnun etme çabası olanlar, başkalarının isteklerini daha ön planda tutarlar.

Bu durum onaylanma arzusundan, reddedilme korkusundan veya düşük benlik saygısından kaynaklanabilir. Başkalarını mutlu etmek, insanların kendilerini daha iyi hissetmelerine ve olumlu ilişkiler kurmasına yardımcı olur. Ayrıca, başkalarının mutluluğunu görmek ve onlara yardımcı olmak da kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlayabilir. Çünkü sosyal ilişkilerde uyum ve kabul önemlidir.

Başkalarını memnun etmeye çalışmanın aşırıya kaçması veya sadece başkalarının beğenisini kazanmaya odaklanmak bazı olumsuz sonuçlara yol açabilir. Kişi kendi ihtiyaçlarını ihmal edebilir, sınırlarını koruyamayabilir, sürekli onay ihtiyacı arayabilir, duygusal olarak tükenebilir, kolaylıkla manipüle edilebilir. 

Başkalarını memnun etmeye çalışırken kendi sınırlarımızı göz önünde bulundurmak ve sağlıklı bir denge kurmak oldukça önemlidir.

Bu makale 28 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ayşegül Güneş

Psikolog Ayşegül GÜNEŞ, lisans eğitimini Başkent Üniversitesi Psikoloji (%30 İngilizce) bölümünde başarıyla tamamlamayarak psikolog ünvanını almıştır. Lisans eğitimi boyunca alanı ile ilgili birçok sempozyum, konferans ve çalışmalara katılmıştır. Ankara’da bulunan bir psikolojik danışma merkezinde gönüllü stajyerlik yapmıştır. Psikolog Ayşegül Güneş, bireysel terapi, çift terapisi, oyun terapisi, çocuk ve ergen terapisi hizmetleri vermektedir. Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Resim Analizi, Mindfullness, Kayıp ve Yas Danışmanlığı, Kişilik Testleri (MMPI), Çocuk Değerlendirme Testleri,  Dikkat Testleri gibi birçok eğitimler almıştır. Aynı zamanda özel gereksinimli çocuklara, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, yavaş bilişsel tempo alanlarında psikolojik eğitim vermiştir.  Alanı ile ilgili her konuda var olan bilgi ...

Etiketler
insanları memnun etme çabası
Psk. Ayşegül Güneş
Psk. Ayşegül Güneş
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube