Hemoroidal hastalık ve beslenme

Hemoroidal hastalık ve beslenme

Hemoroid hastası olmamak için besinlere, içeceklere ve tuvalet alışkanlıklarınıza dikkat etmelisiniz. Besinler içinde posalı yiyecekler ise en önemli yer tutuyor. Posalı meyveler ve sebzeler, dışkıyı sertleştirmediği için makat bölgesinde örselenme ve buna bağlı hemoroidal hastalıkların olmasını engelliyor. Meyveler arasında elmayı kabuğuyla, mandalinayı lifiyle tüketmelisiniz. Ekmek kullanımını önermemekle birlikte illa ekmek tüketilecekse kepekli ekmek, yulaf ekmeği ve çavdar ekmeği tercih edilebilir. Kuruyemişlerin kavrulmuşları yerine çiğ olanını tüketmekse çok faydalıdır. Sabah 1 bardak su ve birlikte yenilecek 7 kayısı size iyi gelecektir. Yine sabah kahvaltınızda zeytinyağı tüketmeniz ise başlı başına fayda sunmaktadır. Zeytinyağlı yemekler tercih etmek ve özellikle 4K’yı da unutmamak gerekir. Bunlar; kabak, karnabahar, kuskus ve kerevizdir. Bu sayede aldığınız posa, büyük tuvaletinizi yumuşak tutacak ve hemoroidal hastalıklara yakalanma oranınızı düşürecektir. Yemek demişken pizza, hamburger ve waffle gibi fast food tüketimine de artık son vermelisiniz.

Öte yandan sıvı alımı da önemlidir. Bunun ölçüsü, idrarınızın yeterli seviyede ve şeffaf olmasıdır. Su içmek size çok cezbedici gelmiyorsa içine renklendirici ya da doğal tatlandırıcı portakal, elma, nane, karanfil, tarçın vb. maddeler katabilirsiniz. Günde en az 2 şişe doğal madensuyu tüketmeyi de ihmal etmeyiniz. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mert Atak

Op. Dr. Mert ATAK, lise öğrenimini Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, Çanakkale Devlet Hastanesi'nde,Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde görev yapmış olan Op. Dr. Mert ATAK,mesleki çalışmalarına şu anda kendi özel muayenehanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Ayrıca Türkiye’nin saygın bilimsel dergilerinde makaleler, 20’ye yakın bilimsel toplantıda bildiriler sunmuş ve ulusal ve uluslararası 11 kongreye katılmıştır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Mert Atak
Op. Dr. Mert Atak
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube