Doktorsitesi.com

Gebelik ve folik asit

Op. Dr. Melik Yazır
Op. Dr. Melik Yazır
27 Kasım 20151345 görüntülenme
Randevu Al
Gebelik ve folik asit

Gebelikte folik asit kullanımının önemi nedir?

Gebeliğin 5. haftasından itibaren beyin ve omurilik oluşmaya başlar. Bu oluşum sırasında her hangi bir aşamada engel oluşursa bir kanal gibi oluşan kafa tasında ve omurilikte birleşme kusurları oluşur. Etkilenen bölgelerde açıklıklar oluşur. Nöral Tüp Defekti denen bu hastalık grubunda meningosel, meningomyelosel, anensefali ve spina bifida vardır. Yapılan araştırmalarda gebelik öncesi ve gebelik sırasında folik asit kullanımının % 40 oranında bu kusurların oluşmasını engellediği saptanmıştır.

Gebelikte kullanmaya ne zaman başlamalıyım?

Folik asitten en iyi yarar sağlamak için gebe kalmadan 3 ay önce kullanmaya başlamak gerekir. Gebelik planlayan herkes o andan itibaren folik asit kullanmalıdır. Folik asit kullanmanın hiçbir sakıncası yoktur.

Ne zamana kadar kullanmalıyım?

Folik asit kullanımı gebeliğin 3 ayı bitene kadar kullanılmalıdır. Daha sonra alınacak polivitaminler içinde de bir miktar folik asit vardır.

Koruyucu dozu ne kadardır?

Her gün 0.4 miligram folik asit alınması önerilir.

Hangi yiyeceklerde bulunur?

Baklagillerde, yeşil sebzelerde, karaciğerde, yumurta sarısında, cevizde, fındıkta bol bulunur. Sadece bu besinlerin gebelik döneminde alınması bebekteki anomali riskini azaltmaz mutlaka ilaç şeklinde alınmalıdır.

Etiketler

Gebelikte folik asit kullanımının önemi nedir?

Yazar Hakkında

Op. Dr. Melik Yazır

Op. Dr. Melik Yazır

Op. Dr. Melik Yazır, Manisa'da dünyaya geldi.  İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimlerini Manisa' da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1993 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Yazır, mecburi hizmetini Batman'da tamamlamasının ardından 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde ihtisasına başladı ve Perinatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay KADAYIFÇI'nın asistanlığı görevini yürüttü. İhtisasını 1998 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof.Dr.Atilla KÖKSAL şefliğindeki 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinigi'nde tamamlayan Dr. Yazır, 1999 yılında Turgutlu Devlet Hastanesi'nde göreve başladı.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.