Doktorsitesi.com

Evlilik kararı verilmeden önce bilinmesi gerekenler

Dr. Psk. Hatice Topçu Ersoy
Dr. Psk. Hatice Topçu Ersoy
14 Şubat 20105470 görüntülenme
Randevu Al
Evlilik kararı verilmeden önce bilinmesi gerekenler
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Evlilik Kararı Verilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evlilik kararı, bir bireyin hayatı boyunca vereceği en kritik kararlardan biridir. Bu sürece adım atmadan önce bireylerin kendilerine “Evliliğe hazır mıyım?” ve “Bu kişi benim için doğru kişi mi?” sorularını dürüstçe sormaları gerekir. Sağlıklı bir birlikteliğin temeli, bu sorulara verilen gerçekçi yanıtlarda yatar.

Bu önemli karar aşamasında mantık kesinlikle devre dışı bırakılmamalıdır. Toplumdaki yaygın inanışın aksine, aşkın ya da sevginin tüm sorunları aşmaya tek başına yeterli olmadığı bilinmelidir. Bireyler, evlenmeyi düşündükleri kişiyi sadece mevcut flört dönemindeki rolüyle değil; anne veya baba olma, eş olma ve ev sorumluluğu alma gibi gelecekteki muhtemel rolleriyle de değerlendirmelidir. Bu değerlendirme sürecinde zihinde oluşan tüm soru işaretleri partnerle açıkça paylaşılmalıdır.

Evlilikte Rol ve Sorumluluk Bilinci

Bireyin partnerini analiz etmesi kadar, kendisini de evlilik yaşantısındaki sorumluluklar açısından objektif bir gözle değerlendirmesi hayati önem taşır. Yeni bir aile kurmanın sorumluluğu, eş olmanın getirdiği yükümlülükler ve ebeveynlik rolleri derinlemesine düşünülerek evliliğe adım atılmalıdır.

Çiftlerin kendilerini, partnerlerini ve evlilik kurumunu gerçekçi bir şekilde tanımaları, uyumlu bir beraberliğin birinci koşuludur. Kendi içsel problemlerini fark edememiş veya çözümleyememiş bir kişinin, karşısındaki kişiyi sağlıklı bir şekilde değerlendirmesi mümkün değildir. Evlilikle ilgili gerçek dışı ve aşırı iyimser beklentileri olan bireyler, hayatın gerçekleriyle karşılaştıklarında kaçınılmaz olarak hayal kırıklığı yaşayacaklardır.

Evlilik Öncesi Sunulan Vaatler ve Gerçeklik

Evlenmeyi planlayan çiftler birbirlerini tanıdıklarını düşünseler de evlilik öncesi birini tamamen tanımanın zor olduğu unutulmamalıdır. Özellikle tanıştıktan kısa süre sonra evlilik kararı alınan ilişkilerde, tarafların dürüstlüğü öncelikle irdelenmelidir. İnsanların kendilerini olduklarından daha iyi gösterme çabası, psikolojide olumlu benlik sunumu olarak adlandırılır ve herkeste az ya da çok görülür.

Bazı bireyler, olumsuz özelliklerini gizleyerek veya gerçek olmayan vaatlerde bulunarak kendilerini farklı tanıtabilirler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Güven Problemi: Çiftler arasında güven sorunu varsa, geleceğe yönelik vaatlere inanılması risklidir.
  • Vaatlerin Gerçekçiliği: Verilen sözlerin ne denli uygulanabilir olduğu ve gerçekleşmemesi durumunda evliliğe nasıl yansıyacağı analiz edilmelidir.
  • Sözlerin Tutulmama İhtimali: Her zaman verilen sözlerin tutulamama ihtimali vardır; bu durumun kabul edilebilirliği önceden tartılmalıdır.

İnsanlar Neden Evlenirler?

İnsanları evlilik kararına iten motivasyonlar farklılık gösterebilir. Bu nedenleri şu şekilde kategorize etmek mümkündür:

Motivasyon KaynağıAçıklama
Doğru İnsan İnancıGüvenli ve sağlam bir ilişkide evliliği mantıklı bir sonraki adım olarak görmek.
Aile ÖzlemiDüzenli bir hayat kurma ve çocuk sahibi olma isteği.
Güven Arayışıİlişkinin evlilik bağıyla daha korunaklı hale geleceğine inanmak.
Yalnızlık KorkusuGelecekte yalnız kalma endişesiyle bir hayat arkadaşı seçmek.
Yeniden DenemekÖnceki başarısız evliliğin izlerini silmek ve başarılı olabildiğini kanıtlamak.

Sonuç olarak, evlilik kararı alırken hem duygusal hem de mantıksal veriler bir arada değerlendirilmeli, gelecekteki hayal kırıklıklarını önlemek adına dürüst bir iletişim ortamı oluşturulmalıdır.

Etiketler

ÇiftEvlilikİlişkiAileKararVaatEvlilikte doğru kişi

Yazar Hakkında

Dr. Psk. Hatice Topçu Ersoy

Dr. Psk. Hatice Topçu Ersoy

Dr. Psk. Hatice TOPÇU ERSOY,  Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümünde eğitim almış Yüksek Lisans ( Master) ve Doktora öğrenimini de İzmir'de Ege Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Ayrıca Psikoterapi ve Aile Terapisi alanında pek çok eğitim almıştır.

Sağlık Bakanlığından, Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları Yetki Belgesini almış olan Dr. Psk. Hatice TOPÇU ERSOY, 2004-2010 yılları arasında TC. Sağlık Bakanlığı İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesinde Psikolog olarak görev yapmış, Sağlık kuruluşlarında kalite iç denetçiliği ve sağlık çalışanlarına etkili iletişim eğitimleri vermiştir.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü İntiharı Önleme ve Krize Müdahale Birimi Sorumlusu ve Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimcisi olarak görev almıştır. İzmir Adliyesinde Bilirkişi olarak görev almış ve Denetimli Serbestlik Şubesinde Madde Bağımlılığı rehabilitasyon çalışmalarını yürütmüş aynı zamanda Psikiyatri Psikoloji ve Aile Terapisi Derneği (PSİAD) Kurucu Başkanıdır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.