Erkekler neden erken boşalır

Erkekler neden erken boşalır

Erken boşalma, Türkiye'de erkeklerin en yaygın cinsel sorunudur  ve çözümü erkeğin boşalmasını kalıcı olarak kontrol etmeyi öğrenmesidir. Çoğu erkek boşalma süresini merak eder. Oysaki boşalma süresinin önemi yoktur, önemli olan boşalma üzerindeki kontrol duygusudur. Kontrol edebilmek demek; boşalma süresini ayarlayabilmek, durabilmek, başlayabilmek ve cinsel eşiyle uyumlu olarak (aynı anda orgazm olmak anlamında değil) boşalmayı kontrol edebilmektir.

Yapılan çalışmalar sonucunda erken boşalmada en yaygın nedenin, gençlik çağlarında yapılan masturbasyonlar olduğu tespit edilmiştir. Yakalanılma korkusu ve aşırı heyecan ile yapılan bu masturbasyonlarda en önemli amaç, hazza odaklanmadan sadece en erken şekilde  bir an önce boşalıp rahatlamak ve yakalanıp rezil olmamaktır. İşte bu hızlı ya da yakalanma kaygısıyla yapılan mastürbasyonlar, mastürbasyona suçluluk hissinin eşlik etmesi, tesadüfi başarısızlık ve  yanlış bilgiler erken boşalmanın altında yatan en önemli nedenlerdendir.

Ergenlik döneminde hızlı boşalma ya da boşalma üzerinde kontrolünün olmaması normaldir. Çünkü büyüme devam etmektedir ve davranış kontrolü tam olarak ergende olamayabilir. Bu nedenle ergenlik tamamlanmadan ya da düzenli bir cinsel eş olmadan kişide erken boşalma sorununun olduğunu söylemek çok da doğru değildir. Aynı zamanda çok seyrek ilişki yaşandığı ya da duyguların inişli çıkışlı olduğu zamanlarda, stres altındayken de kontrol edememe duygusu yaşanabilir. Bunlar da oldukça normaldir çünkü cinsel yaşam duygularımızdan bağımsız değildir.

Cinsellikle ilgili suçlayıcı, cezalandırıcı ve utandırıcı yetiştirilme tarzı önemli bir etkendir. Cinsellikle ilgili konularda çocuğa verilen olumsuz tepkiler çocuğun bilinç dışı zihninde “cinsellik kötü ve suçlulukla yapılması gereken bir durumdur” mesajına dönüşebilir. Çocuk büyüdüğünde bir taraftan karşı koyamadığı cinsel dürtülerin baskısına, diğer taraftan suçluluk duygularına kapılır ve tamamen bilinç dışı işleyen bu süreçde belki de bilge vücudu onu rahatlatmak için erken boşalır.

Erkek eşi tarafından her an ret edileceği ya da eleştirileceği korkusuna odaklanmaktan yaklaşan heyecan kabarmasını fark edemeyebilir.

Endişe, korku ve kaygı= Stres

Bu durumda, hazza ve duygularına odaklanamaz, cinsel enerjisini endişe, korku ve kaygıya yatırır. Hazza değil de sadece vajinal girişe odaklanmak erkeğin enerjisini tüketir. Aslında tüm mesele erkeğin bedensel hislerini fark edememesi ile ilgilidir. Nasıl ki mesanenin dolduğunu fark edemeyen çocuk gece altına işerse; yükselen cinsel heyecanını fark edemeyen erkek de erken boşalır.

Ayrıca cinsel açıdan ailevi baskı altında yetişmiş veya diğer faktörler neticesi evlilik öncesi ilişki yaşayamamış veya masturbasyon yapamamış kişilerde aşırı duygu birikimine bağlı olarak da erken boşalma görülebilir. Yine partnere aşırı ilgi, bağlılık ve sevgi heyecanı arttırıp erken boşalmaya neden olabilirken uzun süren cinsel perhizler sonrası kurulan ilişkilerde de erken boşalma görülebilir.

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Taner Canatar

1970 yılında gözlerini hayata açan Taner CANATAR,  İçel Anadolu Lisesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra 2001 yılında  ihtisas eğitimini tamamlayarak tıpta uzmanlığını almıştır. 2002 yılından bu yana Aile ve Evlilik Terapileri, Aile Danışmanlığı, Bilişsel Davranışçı Terapi, EFT (Duygusal Özgürleşme ve Enerji Psikolojisi Teknikleri), Cinsel Terapi ile çeşitli kişisel gelişim ve süpervizyon eğitimleri almıştır.  Farklı kurumlarda görev yapmasının ardından 2009 yılında kendisine ait CANATAR Terapi Merkezi’ni kurmuş ve danışanlarını kendi terapi merkezinde kabul etmeye başlamıştır. 2009 yılında “Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED)  Adana Şubesi’ni”, 2015 yılı Ocak ayında “Canatar Terapi Enstitüsü’nü”, 2015 Haziran ayında “Aile Terapileri ve Terapistleri Derneği’ni (TERAPİDER)” kurmuş olan Uzm. Dr. Taner CANATAR, halen ...

Etiketler
Orgazm
Uzm. Dr. Taner Canatar
Uzm. Dr. Taner Canatar
Adana - Cinsel Terapi Sertifikalı Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube