Elde görülen kırıklar

Elde görülen kırıklar

Elin iskelet sistemi, 29 adet kemik ve bunların aralarındaki onlarca eklem yüzü tarafından oluşturulur. Bu kemiklere el bileğini ve parmakları hareket ettiren kasların uzantıları olan tendonlar (kirişler) yapışır. Aşırı derecede gelen yüklenmeler neticesi kemiklerin bütünlüğü bozulursa, kırık oluşmuş olur. Kırık, elde ağrıya, şişliğe ve etkilenen bölgede hareket zorluğuna sebebiyet verir. Kırıklar basit, yerinden oynamamış şekilde veya çok parçalı, yerinden kaymış ve kompleks tarzda görülebilir. Bazı kırıklar kemiklerin cisminde oluşurken bazı kırıklar da eklemleri ilgilendirebilir. Kırığa neden olan enerjinin şiddetine göre kırık şekilleri değişebilir. Bazen de açık yaralanmalarla birlikte olup yara yeri problemlerine neden olabilir.

Elde oluşan kırık ağrıya, sertliğe ve fark edilmez veya önemsenmezse hareket kaybına sebebiyet verebilir. 

Tedavi planlanırken kırığın radyolojik incelemesi yapılarak şekline, tipine, karakterine ve bulunduğu yere göre en uygun tedavi yöntemi seçilir. Bazı kırıklar alçı yada değişik türde ateller kullanılarak tedavi edilirler. Bazılarına ise ameliyat tedavisi gerekir. Cerrahi tedavide kırıklar düzeltildikten sonra değişik türde metaller ile (çivi, tel, plak ve/veya vidalar) tespit etme ihtiyacı olabilir. 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eftal Güdemez

Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1970 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde ihtisasını yapmıştır. Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1995-1996 yılları arasında VKV Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi fellowship'liği, 1997-1998 yıları arasında ise The Cleveland Clinic Foundation Department of Plastic and Reconstructive Surgery, OH, USA'de Mikrocerrahi fellowship'liği yapmıştır. Askerlik vazifesini 1999-2000 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Ortopedi Uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2000-2004 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Orto ...

Etiketler
El ameliyatı
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Prof. Dr. Eftal Güdemez
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube