Dişeti hastalığı- periodontitis

Dişeti hastalığı- periodontitis

Periodontal hastalıklar ya da türkçeleştirilmiş şekli ile diş eti hastalıkları, diş köklerinin çevresindeki çene kemiğini eriterek dişetlerinin çekilmesi ve dişlerin sallanmasına (mobilite) neden olan çok ciddi bakteriyel enfeksiyonel hastalıklardır. Diş eti hastalıkları çok yaygındır. Yetişkinlerin %90'ında, çocukların %30'unda hastalığının çeşitli formları vardır. Toplumun %37'sinde şiddetli dişeti hastalığı görülmektedir. Çekilmek zorunda kalınan yetişkin dişlerinin %60'ında çekim nedeni çürük değil dişeti hastalığı olan periodontitistir.

Ayrıca periodontitis hastaları birçok tıbbi problem ile karşı karşıyadırlar. Diş eti enfeksiyonu (iltihap ) bulunması durumunda kalp hastalığı gelişme riski %168'e kadar yükselmektedir. Benzer olarak ölümcül (FATAL) Koroner Kalp hastalığı için de %50 daha fazla risk oluşturmaktadır. Felç riski %300 daha fazla ve kadınlarda erken doğum riski %700 oranındadır. Aynı şekilde diabet (şeker hastalığı) ve romatoit artrit risklerini de arttırmaktadır. Bununla birlikte aslında periodontitis gibi dişeti hastalıklarının ilerleyişi önlenebilir ve tedavi edilebilirdir.

Diş eti hastalığı  (Periodontitis) bir sefer oluştuktan sonra asla tam olarak giderilemeyen bir hastalıktır. Hastalığın ilerleyişi hasta- hekim işbirliği ile durdurulabilir. Buna rağmen periodontitisin tekrarlamayacağına dair bir garanti verilemez. Bunu diabet - şeker hastalığına benzetebiliriz. Nasıl ki bir diabet hastasının kan değerleri sürekli takip edilmek zorunluluğundaysa, bir periodontitis hastası da uzman hekimi tarafından hekiminin belirleyeceği aralıklar ile kontrol edilmelidir. Böylece periodontitits başlama veya tekrarlama riski gözlenen bölgeler için gerekli önlemler alınabilir. Bu kontrol programına uyulmadığı durumlarda hastalık müdahale edilemeyecek boyutlara ulaşabilir ve ne yazık ki dişlerimizi kaybedebiliriz.

Kontrol programında ya da idame tedavisinde yapılan işlemler; ilk hasta kabulünde alınan ağız içi bakım kriterleri, periodontal cep derinliği ve ataşman kaybı ölçümlerinin tekrarlanarak ilk durum ile karşılaştırılmasıdır. Böylece periodontitis oluşumu ve olası diş kaybı riski ortadan kaldırılmış olmaktadır. Kontrol programının, periodontitisin (başlangıç veya cerrahi) tedavisinin bile üstünde önemle takip edilmesi gereklidir. Periodontitis; ancak kontrol programına uyulursa tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Sağlıklı dişeti kanamaz. Periodontitis veya Gingivitis; Di şeti hastalıklarının en büyük belirtisi ise kanamadır. Çünkü bu rahatsızlıkların nerede ise tamamı ağrısız dolayısıyla da sinsidir. Dişeti kanaması alarm işareti olarak görülmeli ve bir an önce de “Diş eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı” olan bir doktor tarafından muayene ve tedavi edilmelidir. Ve uygun aralıklarla ömür boyu uzman hekim kontrolünde kalınmalıdır. Geç kalındığında ağızdaki dişler sallanmaya başlar; Bunlar yapacak pek bir şey kalmadığının habercisidir. Tüm dişler kaybedilebilir. Dişeti kanamasının üzerinde duralım ve gerekeni yapalım: İŞ İŞTEN GEÇMEDEN!

Dişlerimiz çürüdüğünde sıcak soğuk hassasiyeti ile başlayan ve gece uyutmayan ağrılara kadar varan birçok rahatsızlık hissederiz. Dişte oluşan enfeksiyon işte bu kadar açık bir şekilde kendini belli eder. Oysa dişeti tıpkı karaciğer rahatsızlığı gibi sinsidir, hiçbir ağrı sızı yaratmadan hızla ilerler. Hastalığın son fazında dişlerimiz sallanmaya başlayana kadar farkına varmamız nerede ise imkansızdır. Doktor arayışına girdiğimizde iş işten geçmiş olur. Buradan sonra bu dişler için yapılacak hiçbir şey kalmamıştır desek pek de yanlış olmaz.

Kanama, kızarıklık ve şişlik dişeti hastalığının çarpıcı belirtileridir. Dişeti hastalığında; çene kemiğinin erimesi sonucu dişlerin sallanmasına kadar geçen süreçte en rahatsız edici dolayısıyla da en dikkat çekici belirti kanamadır. Bu nedenle de dişeti kanaması çok ciddiye alınmalı ve görüldüğü anda takip edilerek doktora gidilmelidir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Demet Can

Uzm. Dr. Demet CAN, 1978 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Aynı yıl yine Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde, Periodontoloji (Dişeti Hastalıkları) üzerine uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.

Uzm. Dr. Demet CAN, mesleki çalışmalarına İzmir'de yer alan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Diş eti
Uzm. Dr. Demet Can
Uzm. Dr. Demet Can
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube