B12 - d vitamini ve demir eksikliği

  • Merhaba hocam sorunlarımı kısaca anlatıp sizin değerlendirmenizi rica ediyorum. 8 ay önce çarpıntı, baş dönmesi, halsizlik, nefes daralması, ağızda yara, ayak ve kollarda uyuşma, huzursuzluk, gereksiz korku, heyecan vb. şikayetleri yaşadım. Nöroloji ve dahiliye bölümlerine gittim. MR , Boyun doppler filmleri temiz çıktı.Kan tahlillinde B12 vitamini 185 çıktı (referans 187-883). Dodex iğne verildi 5 tane gün aşırı , 5 tane haftada bir , 5 tane ayda bir toplam 15 iğne oldum. Son kan tahlilinde : B12 664 (referans 187-883) Folik asit 4.3 (referans 3-20) Ferritin 92 (referans 22-275) Demir bağlama kap 286 (referans 120-370) Demir 36 (referans 65-175) 25 hidroksi vitamin 7 Wbc 7.75 (4.0 - 10.2) Rbc 4.84 (4.65 - 6.13) Hgb 13 (13 - 18) Hct 37 (40 - 53) Mcv 78 (80 - 97) Mch 26 (27 - 32) Mpv 10.8 (6 - 10.4) Plt 264 (142 - 424) Sonuçlar böyle hocam.B12 vitamini yükselmesine rağmen bazı şikayetlerim devam ediyor.Özellikle şunu belirtmek istiyorum sersemlik, zihin karışıklığı, bilinç bulanıklığı, konsantrasyon sorunu ve kendini boşlukta hissetme hissi şikayetleri oluşuyor zaman zaman. Son kan tahlili sonucunda doktorum D vitamini Devit 3 ampul 300.000 ve Demir için Ferrum Fort ilacını verdi. Verdiğim bu bilgiler doğrultusunda değerlendirdiğinizde 1- Yaşadığım sorunlar sadece b12 eksikliği sonucu mu oluşuyor ? yoksa demir ve d vitamini eksikliğinin de bunda payı var mı ? 2- Sersemlik, zihin karışıklığı, bilinç bulanıklığı sorunlarını nasıl çözebilirim ? Ne yapmalıyım ? 3- Aylık dodex kullanımına devam ediyorum.Sizce bırakmalı mıyım? Devam etmem bir sakınca oluşturur mu ? 4- D vitamini için 1 tane Devit 3 300.000 ampul yeterli mi ? (D vitaminim 7 çıktı) 5- Demir eksikliği için ne kadar süre ilaç kullanmalıyım? 6- Folik asit takviyesi almalı mıyım ? (Folik asit 4 çıktı) 7- Belirtiğim sorunlarla ilgili herhangi bir başka hastalık ihtimalini araştırmalı mıyım ?

  • Doktor Cevabı:

    Sorularınıza sırayla yanıt vereyim. 1-sadece b12eksikliğine bağlı değil. demir ve d vit eksikliği ve daha bir çok mikrobesin eksikliği söz konusu. domino taşı misali. kelebek etkisi. 2-sorun çözümünü gerçekten istiyorsanız eksik olan tüm maddeleri tespit edip yerine koymak gerekir. 3-devam etmenizin kısa vadede sorun olmaz ama diğer eksiklikler tamamlanmazsa uyumsuzluk artar. 4-d vitamini için yazın en iyisi güneşlenmek ve gerekli mikrobesinleri almaktır. iğneyi önermem. 5- demir eksikliği tek başına olmaz. bir çok madde eksikliği daha vardır. 5- folik asit takviyesi de iyi olur. 7-crs yapılması iyi olur.

    tarihinde cevapladı.
  • Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.Şunu merak ediyorum eksik olan tüm maddeler tespit edilmeli demişsiniz.Bu eksiklikleri nasıl öğrenebilirim ? (Crs yöntemi ni kastediyorsunuz sanırım) Tam kan sayımı ile bunu öğrenmek mümkün değil mi ? Ayrıca demir ve folik asit takviyesi zihinsel duruma pozitif katkı sağlar mı ? Daha öncede şikayetlerimi belirtmiştim sersemlik , zihin karışıklığı, konsantrasyon sorunu vs.

  • Doktor Cevabı:

    Tam kan sayımı hiç bir şey göstermez. keşke gösterseydi. kan düzeylerinin de gerçekte bir anlamı yoktur. crs gerekir

    tarihinde cevapladı.

İstanbul Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Bu soruya oy verin :

Diğer Hasta Soruları

  • Kolesterolyuksekligi

    Kolesterolyuksekligi saygilar esimin tahlilerini yaziyorum degerli ve tecrubeli bir uzman olarak gorusunuzu ogrenmek istiyorum tkol 278 hdl68 ldl200 trig 78 ldlyi dusuremiyoruz seker tansiyon yok beslenme oneriniz yokmu bimden aldigimiz tava yogurdu zararli olabilirmi ayrica hergun bir veya2ser yum...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Mustafa Şan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kolesterolyuksekligi

    Kolesterolyuksekligi saygilar esimin tahlilerini yaziyorum degerli ve tecrubeli bir uzman olarak gorusunuzu ogrenmek istiyorum tkol 278 hdl68 ldl200 trig 78 ldlyi dusuremiyoruz seker tansiyon yok beslenme oneriniz yokmu bimden aldigimiz tava yogurdu zararli olabilirmi ayrica hergun bir veya2ser yum...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Güllü Özdemir

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kolesterolyuksekligi

    Kolesterolyuksekligi saygilar esimin tahlilerini yaziyorum degerli ve tecrubeli bir uzman olarak gorusunuzu ogrenmek istiyorum tkol 278 hdl68 ldl200 trig 78 ldlyi dusuremiyoruz seker tansiyon yok beslenme oneriniz yokmu bimden aldigimiz tava yogurdu zararli olabilirmi ayrica hergun bir veya2ser yum...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Kadriye Tanas

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Muayene nasıl olabilir

    Merhaba,oğlum 2haftadır kusma karın ağrısı çekiyor akdeniz tıpta yattı ertesi tekrar rahatsızlandı .pan gastrit denildi ,suanda yatıyor hastanede.size nasıl muayene olabilir?

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Reha Artan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kroner arter

    Merhaba hocam ben anjiyo oldum sol ön inen arter ve circumex yavaş akım var azda kolesterol vardı beslenmeyle düşer dendi bu yoğun dönemde depresyon belirtileride yaşadım psikiyatriye gittim lustral 50 mg antidepresan verdi doktor kullanmam kalp damarşarıma zarar verir mi göğüs ağrılarım bir türlü g...

    Doktor Cevabı:

    Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • 1 aydır geçmeyen dışkılama rahatsızlığı

    İyi günler hocam 27 yaşıdan erkek bir hastayım bundan yaklaşık 1 ay kadar önce ani dışkılama hissiyle birkaç kez tuvalete gittim ve patates püresi şeklinde dışkılamam oldu daha sonra aşırı gaz geğirme ve kramp şikayetlerim olmaya başladı daha sonra doktora gittim antibiyotik ve reflör verdi bir ara...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Gelişim geriliği

    Canan hocam merhaba oğlum var 2 yaşı yeni bitti 10 kg boyu 90 cm sürekli ağlıyor hiç susmuyor beni yanından ayırmıyor hiçbir şekilde yemek yediremiyorum yesede sadece pilav çorba yumurta oda gün içinde sadece 2 yada 3 kaşık ne yapacağımı şaşırdım hocam ne yapmam lazım ne olursunıuz bana yardımcı olu...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Canan Yıldırım

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kolesterolyuksekligi

    Kolesterolyuksekligi kolestetolyuksekligi kolestetolyuksekligi saygilar son tahlilde hdl40ldl140trig237tkol230 ldlyi trig dusuremiyorum hafyada3yumurta hetgun7,zeytin her sabah dogal hindistan cevizinden bir tatli kasigi iciyorum unutkanliga iyi geliyor bu doz zarari varmi oneriniz yokmu nasil besl...

    Doktor Cevabı:

    Dyt. Kader Ardıç

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kolesterolyuksekligi

    Kolesterolyuksekligi kolestetolyuksekligi kolestetolyuksekligi saygilar son tahlilde hdl40ldl140trig237tkol230 ldlyi trig dusuremiyorum hafyada3yumurta hetgun7,zeytin her sabah dogal hindistan cevizinden bir tatli kasigi iciyorum unutkanliga iyi geliyor bu doz zarari varmi oneriniz yokmu nasil besl...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Nuri Haksever

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Alkalen reflü gastrit

    Sayın doktor, annem 68 yaşında. bu sene nisan ayında yapılan endoskopi sonucunda kendisine alkalen reflü gastrit tanısı konuldu. ilk verilen ilaçları kullandı(motillium, pulcet). bunları 2, 5 ay düzenli kullanmasına ve beslenme diyetine uymasına rağmen rağmen şikayetleri özellikle göğüste yan...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • İnatçı gasrit

    Hocam iyi günler 22 yaşındayım yaklaşık 4 yıldır gastrit ve fıtığım var.ilk gittiğim endoskopide pangastirit ve hiatel herni 1 ve ozafajit 2 denildi ilaç kullandım bu sürede heliko bakteri testi negatif çıkmasına rağmen 14 günlük ilaç tedavisi kullandım ama bir türlü düzelme sağlanmanmadi son gittiğ...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Hayri Karaarslan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Epifiz plakları kapanması geciktirilebilirmj

    Hocam şimdi arabada hastaneden dönüyorum.kizim 2008 doğumlu. 7 aydır regl oluyor. 142cm boyu.33 kilo. kemik yaşı 14,5 çıktı. iki üç santim anca uzarmis. hicmi yapılacak birşey olmaz hocam. cok üzülüyorum

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Nuri Haksever

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör



  • Kolesterolyuksekligi

    Kolesterolyuksekligi hocam saygilar esimin tahlilerini yaziyorum degerli ve tecrubeli bir uzman olarak gorusunuzu ogrenmek istiyorum tkol 278 hdl68 ldl200 trig 78 ldlyi dusuremiyoruz seker tansiyon yok beslenme oneriniz yokmu bimden aldigimiz tava yogurdu zararli olabilirmi ayrica hergunbir veya2se...

    Doktor Cevabı:

    Dyt. Aslınur Zengin

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Kolesterolyuksekligi

    Kolesterolyuksekligi hocam saygilar esimin tahlilerini yaziyorum degerli ve tecrubeli bir uzman olarak gorusunuzu ogrenmek istiyorum tkol 278 hdl68 ldl200 trig 78 ldlyi dusuremiyoruz seker tansiyon yok beslenme oneriniz yokmu bimden aldigimiz tava yogurdu zararli olabilirmi ayrica hergunbir veya2se...

    Doktor Cevabı:

    Uzm. Dr. Rahşan Turan

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör

  • Hormonlarım

    Hocam merhabalar. sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. ben 20 yaşında erkeğim. geçen sene 1 ay steroid kullanmıştım. total testesteronum bugün 414 mg çıktı. hocam bu değer 20 yaşında biri için iyi mıdır? en önemli sorum bu kullandığım ilaç degerime zarar vermiş mıdır? mesela bu ilacı ku...

    Doktor Cevabı:

    Doç. Dr. Nuri Haksever

    tarihinde cevapladı.

    Cevabı gör






.
x